„Prokuratūra apie šį ikiteisminį tyrimą nutylėjo, nepranešė net tada, kai baudžiamąją bylą perdavė į teismą, – juk tai tikrai rezonansinė istorija, bet, matyt, neatsitiktinai, vėl nenorima pakenkti prokuratūros vardui, nors vargu, ar kas galėtų patikėti, kad prokurorė nežinojo apie savo sūnaus paklydimus“, – Delfi.lt sakė šią skandalingą informaciją atskleidę šaltiniai.

Ši prokurorė – Lolita Marcinkutė, kontroliavusi ne vieną rezonansinį ikiteisminį tyrimą, dirbanti Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokuratūroje.

Tiesa, ji sako, kad nieko apie sūnui pateiktus kaltinimus nežino.

„Ką aš galiu komentuoti? Aš nieko nežinau, juk jis yra suaugęs žmogus“, – susiklosčiusios itin nemalonios situacijos apie savo sūnų prokurorė Delfi.lt nenorėjo komentuoti. Ir čia pat pridūrė: „Čia yra (mano kaip) mamos reikalas“.

Tuo metu prokurorės kolegos iš Vilniaus apygardos prokuratūros teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl itin didelio narkotinių ir psichotropinių medžiagų įgijimo, laikymo turint tikslą jas platinti, dokumentų klastojimo ir panaudojimo, šaltojo ginklo laikymo. Šioje byloje be kitų keturių asmenų baudžiamojon atsakomybėn yra patrauktas ir Tauragės prokurorės sūnus – 1999 m. gimęs Vilius Marcinkus.

Pagrindiniu veikėju narkotikų platinimo byloje yra laikomas tauragiškis Vilius Šermukšnis, kuris yra apsiskelbęs Vilniaus Eskobaru (Eskobaras – Kolumbijos mafijos lyderis, žuvęs per JAV pareigūnų operaciją 1993 m.). Delfi.lt jau rašė, kad tiek jis, tiek jo draugas V. Marcinkus, iš Tauragės persikėlę į Vilnių, iš pradžių gyveno kukliai, tačiau netrukus pabandė ir, atrodo, jiems pavyko perimti kaip tik tuo metu atsilaivinusią narkotikų platinimo rinką.

O tada į tauragiškius nukrypo policijos pareigūnų akys – iš kvaišalų itin dideles pinigų sumas pradėję uždirbinėti vyrai taip įsijautė, kad ėmė demonstruoti pernelyg prabangų gyvenimą. Būtent tuomet kriminalistai pradėjo slaptą jų sekimą, bet susidūrė su dar neregėtomis kliūtimis – narkotikų platinimu užsiėmę vyrai veikė itin konspiruotai, kvaišalus slėpė ne vienoje vietoje, o jų „į rankas“ platintojams neduodavo, taip pat iš jų tokiu būdu neimdavo ir pinigų.

Asociatyvi nuotrauka
Per kratą pas šios grupuotės narius buvo rasta net apie 30 kg narkotinių ir psichotropinių medžiagų: daugiau kaip 20 kg kanapių ir jų dalių, keli kilogramai amfetamino, maždaug 5 tūkstančiai LSD „markučių“, virš 100 g haliucogeninių grybų, daugiau kaip 1,5 kg kokaino.

Atliekant kratą prokurorės sūnaus nuomojamame bute policijos pareigūnai surado daugiau kaip 11 tūkst. eurų, už šiek tiek didesnę sumą jis ką tik buvo nusipirkęs ir automobilį BMW, kuriame sulaikymo metu buvo rasta teleskopinė lazda. Pinigams ir automobiliui pareigūnai yra pritaikę areštą. Jie sulaikymo metu turėjo sunaikinti seifą, kuriame buvo slepiami kvaišalai, nes seifo savininkas kategoriškai atsisakė jį atidaryti.

V. Marcinkus ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, kad prisijungti prie pelningos neteisėtos veiklos jam pasiūlė lietuviškuoju Eskobaru apsiskelbęs V. Šermukšnis. Jo tėvas anksčiau yra dirbęs advokatu.

„Sutikdamas su šiuo pasiūlymu suvokiau, kad būsiu „kojomis“ – turėsiu nešioti ir paslėpti siuntinius su narkotikais, o paskui paimti pinigus ir po kelių dienų juos padėti į man nurodytas vietas“, – apklausos metu kalbėjo V. Marcinkus.

Jis teisinosi, kad prisijungė prie Eskobaro tik todėl, kad esą tuo metu „jam labai reikėjo pinigų“.

„Tuo metu buvau studentas, be to, mano sužalotai kojai buvo būtinos reabilitacijos procedūros, kurios labai brangiai kainavo“, – aiškino iš Tauragės į Vilnių gyventi persikraustęs jaunas vyras.

Asociatyvi nuotrauka
Koją jis paminėjo neatsitiktinai: kai jis dar buvo nepilnametis, Tauragėje jį laikė ypatingai perspektyviu krepšininku, jo varžybų nepraleisdavo ir prokurorė L. Marcinkutė – tiek Moksleivių krepšinio lygos, tiek Lietuvos jaunimo krepšinio rinktinės treneriai jam prognozavo itin progresyvią profesionalaus krepšininko karjerą. Bet viskas pasikeitė po kairės kojos traumos, kurią šis patyrė būdamas 17 metų – dėl to jis privalėjo pasitraukti iš sporto.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad V. Marcinkus galėjo klastoti dokumentus – jis nuomojosi ne vieną būstą, į sutartis įrašydamas tik tikrąjį savo vardą, bet suklastodamas pavardę.

Pareigūnai teigia, kad pas baudžiamojon atsakomybėn patrauktus vyrus rastų narkotikų vertė juodojoje rinkoje galėjo siekti daugiau kaip 300 tūkst. Eur.

Prokurorė L. Marcinkutė – ne vienintelė, kurią slegia sūnaus pasirinktas kelias. Dar 2012 m. gruodį teisėjos mantiją nusivilko Kauno apylinkės teismo teisėja Regina Agrba, kurios du sūnūs, priklausę Alytuje veikusiai nusikalstamai grupuotei, buvo nuteisti. Vienas teisėjos sūnų – Rolandas Agrba yra buvęs Lietuvos kikbokso bei daugkartinis kovinės savigynos Lietuvos čempionas bei prizininkas. Koviniu sportu užsiėmė ir jo brolis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)