Agresorius tęsia raketų ir dronų smūgius. Pasirodė informacija apie atakuotą oro uostą, kuriame greičiausiai buvo pažeisti keli Ukrainos pajėgų naikintuvai.

Tiesa, CIT vertinimu, tai gali būti neveikiantys orlaiviai, kadangi smūgiuota į iki 2022-02-24 čia buvusią Ukrainos oro pajėgų bazę.

Mažai tikėtina, kad ukrainiečiai iki šiol ją naudotų. Taip pat agresorius stengėsi sunaikinti ar pažeisti ukrainiečių naudojamas oro gynybos sistemas „Patriot“. Šis uždavinys liko neįgyvendintas.

Tuo tarpu apie 30 dronų atakavo taikinius Maskvoje. Pagal jau tradiciniais tapusius smūgius tai labiau panašu į žvalgybą mūšiu siekiant identifikuoti rusų oro gynybos spragas, pamatyti kaip reaguoja ir suprasti jų standartines procedūras arba jų nebuvimą.

Ekspertai primena, kad rusai fronte turi bėdų su oro gynybos priemonėmis, todėl, tikėtina, ukrainiečiams įdomus jų statusas prie Kremliaus durų.


Pastarosiomis savaitėmis fronte ukrainiečiai gerai prašienavo okupantų oro gynybą (tikėtina, labiausiai Luhansko ir Zaporižios kryptyse). Tad jei ateityje šie dronų smūgiai Maskvoje ar kituose didžiuosiuose Rusijos miestuose (pvz. Sankt Peterburge) bus dažnesni ir efektyvesni, agresoriui kils dilema ką saugoti – pajėgas kontaktinėje linijoje ar Rusijos miestus.

Kad gilus Rusijos užnugaris nėra saugus, demonstruoja antradienį nuo bėgių „pabėgęs“ traukinys prie Uljanovsko.


Svarbu pasakyti, kad ši pažeista geležinkelio atšaka išsišakoja link Voronežo ir link Volgogrado, todėl tokiu būdu trikdomas agresoriaus aprūpinimas visomis logistinėmis klasėmis (amunicija, technika, ginkluotė, maistas, degalai ir t.t.) Luhansko, Donecko ir Zaporižios kryptyse.

Ypač žinant, kad rusų logistika yra iš principo paremta geležinkeliais, kurių kaip linijinių objektų, nusidriekusių šimtus kilometrų yra praktiškai neįmanoma apsaugoti nuo diversijų.

Luhansko kryptis

Svatovė. Agresorius intensyvina atakas šiauriniame (Masjutivka) ir pietiniame (Stelmahivka) flanguose, taip pat atakuoja centre (Novoselivskė).

Šiuos puolamuosius veiksmus aktyviai remia rusų aviacija. Atsižvelgiant į tai, kad nemažą dalį puolime dalyvaujančių vienetų sudaro vienetai iš kalinių (vadinamieji „Štorm Z“ batalionai), tai tik patvirtina prielaidą, jog agresorius, nesiskaitydamas su nuostoliais, drastiškai bando įvelti ukrainiečius į mūšius, taip neleidžiant jiems vykdyti pasiruošimo puolimui.

Kremina. Tęsiasi lokalūs susidūrimai pietiniame flange, rusams pasistūmėti nepavyksta. Tuo pačiu agresoriaus karo propagandistai praneša, kad Ukrainos vienetai vis dažniau pereina į kontratakas.

Lisičianskas. Šiandien kontaktinėje linijoje ramiau, dominuoja pozicinės kautynės. Tikėtina, okupantai persigrupuoja ir bandys vėl atnaujinti puolimą.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Tęsiasi pozicinės kautynės, abi pusės pereina į kontratakas. Kontaktinėje linijoje ant kelio Bachmutas – Slavianskas liko agresoriaus būrio dydžio atramos punktas.

Tikėtina, Ukrainos gynėjai ruošiasi jį sunaikinti. Tada bandys pjaustyti šiaurinį flangą su tikslu užeiti gynyboje įsitvirtinusioms rusų grupuotėms Berhivkoje ir Blahodatnėje į flangą ir/ar užnugarį bei pasiekti Krasna Horą.

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose tęsiasi pozicinės kautynės. Tiesa, ukrainiečiams pavyko pastumti kontaktinę liniją prie Chromovės apie 300 m. Aukštumose pozicijas įsirengę ukrainiečiai turėjo puikias galimybes talžyti žemiau buvusius rusus. Tad neatmestina, kad vykstant pajėgų reorganizacijai ir pats agresorius ne itin kabinosi už šių, beverčių pozicijų.

Pietinis flangas. Mažais ir elegantiškais 3-iosios šturmo brigados (buvęs „Azov“ pulkas) žingsneliais ukrainiečiai artėja link Klišijivkos.

Maža to, didėja Ukrainos pajėgų spaudimas šios gyvenvietės flanguose, sunku pasakyti, kiek ryžto ir resursų turės rusai laikyti šias pozicijas.

Karas Ukrainoje

Neatmestina, kad jų nervai neatlaikys ir jie skyles ims kamšyti prie Odradivkos sutelktų savo rezervu, mechanizuotais vienetais.

Tai būtų puiki žinia, kadangi tokiu atveju šis rezervas sudegtų pozicinėse kautynėse ir nebūtų panaudotas kaip kumštis kontratakų metu.

Avdijivka – Marijinka. Šiauriniame Avdijivkos flange toliau vyksta pozicinės kautynės.

Pervomaiskės ruože okupantai pabandė atakuoti prie Vodianės, tačiau gavo į skūrą ir atsitraukė.

Marijinkos ruože ukrainiečiai toliau laiko pozicijas ir neleidžia rusams pasistūmėti.

Vuhledaras. Rusai suintensyvino smūgius Vuhledare ir Prečistivkoje. Neatmestina, kad jie siekia atgrasyti Ukrainos pajėgas formuoti puolimo grupes lokalioms atakoms ar platesniam puolimui (pvz. link Volnovachos).

Zaporižios kryptis

Ukrainiečiai toliau atakuoja agresoriaus logistinę sistemą. Šį kartą jų raketos pasiekė taikinius Melitopolyje, be to, tęsiami smūgiai Mariupolyje. Tuo pačiu agresorius soc. tinkluose skundžiasi padažnėjusiomis Ukrainos vienetų lokaliomis atakomis ir žvalgyba mūšiu.

Pietų kryptis

Kartu su raketų smūgiais Zaporižios kryptyje atsinaujino Ukrainos pajėgų smūgiai Kryme. Ukrainiečiai atakavo karinius taikinius Sevastopolyje, mieste girdėjosi sprogimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)