Jo teigimu, kadangi Rusijos pajėgos nuolatos atakuoja Ukrainos miestus, atakos paskutiniu metu padidėjo Kyjivo link, „nieko nuostabaus“, kad Ukraina organizuoja atitinkamas grįžtamąsias atakas.

„Šis antskrydis dar kartą įrodė, kad Rusijos oro gynybos sistema nėra tobula. Ir dalis dronų vis dėl to susprogo. Netgi kai kurie dronai buvo pasirodę tame nomenklatūros rajone Rubliovkoje.

Kas turėtų ypatingai suerzinti nomenklatūrą – Vladimiro Putino valdžios atstovus. Tai parodo, kad jie irgi neturėtų jaustis tokie saugūs kaip ir Kyjivo gyventojai“, – kalbėjo atsargos pulkininkas V. Malinionis laidoje „Delfi diena“.

Po šios dronų atakos kaltinimai iš Kremliaus skriejo Ukrainai. Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailas Podoliakas ironiškai klausė: „Gal ne visi dronai pasirengę atakuoti Ukrainą, ir jie nori grįžti pas savo kūrėjus“.

Atsargos pulkininkas V. Malinionis šį M. Podoliako teiginį įvertino ir laidoje „Delfi diena“.

„Manau, kad tai yra tam tikra ironijos dalis. Maskva puikiai supranta, Kyjivas turbūt irgi supranta. Bet aš manau, kad tai yra tiesiog pasakymas – kodėl jūs žudote mūsų vaikus, mūsų piliečius, o stebitės, kai kažkokie dronai atskrenda pas jus?

Tai yra karas. Ir kare, jeigu viena pusė apšaudo nekaltus gyventojus, tai panašus atsakas gali nutikti ir tai pusei – priešingai pusei.

Nes Rusija dabar gana mažokai dėmesio telkia ukrainiečių pajėgų Donbase alinimui, o jie susikoncentravo į civilių gyventojų bauginimą. Tai atsakas įvyko ir jei Rusija toliau tęs civilių gyventojų apšaudymus, tai gera žinutė, kad tokie puolimai dronų gali didėti. Ir gali būti net ir raketos paleistos, jeigu toliau tai tęsis“, – vieną iš galimų scenarijų įvardijo atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Delfi primena, kad pasak aukšto Rusijos politiko, trys dronai antradienio rytą buvo numušti virš prabangaus Maskvos Rubliovkos priemiesčio. Vienas iš gyvenamųjų rajonų, virš kurių numušti bepiločiai, yra vos už 10 minučių kelio automobiliu nuo prezidento Vladimiro Putino rezidencijos Novo Ogariove, sakė valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ parlamentaras Aleksandras Chinšteinas, kurį cituoja agentūra „Reuters“.

Rubliovka yra išskirtinių ir gerai saugomų gyvenamųjų teritorijų kvartalas Maskvos vakarinėje dalyje. Ten būstus turi ir buvęs prezidentas Dmitrijus Medvedevas bei ministras pirmininkas Michailas Mišustnas, taip pat daug turtingų verslininkų.

Vaidotas Malinionis

Teisingi ukrainiečių žingsniai

Rusija Kyjivą šį mėnesį atakavo net 17 kartų. Pasak atsargos pulkininko V. Malinionio, tai galima aiškinti ir menkais pasiekimais mūšio lauke.

„Mūšio lauke jie didelių rezultatų nepasiekė. Ir jie dabar laukia kontrpuolimo. Ir matomai naudoja resursus, norėdami palaužti valią, gal pasodinti Kyjivo valdžią, ar Vakarus prie derybų – norint užvilkinti konfliktą ir kad Rusija galėtų išlaikyti bent jau tas teritorijas, kurias yra užėmusi, tada persigrupuoti ir tolia kariauti.

Ir kitas dalykas – reikia neužmiršti ir Rusijos vadovavimo, valdymo ir vadybos sistemos. Kadangi ten yra labai centralizuota valdžia, jeigu kažkas aukščiausias Kremliuje pasakė, kad reikia būtent taip daryti, tai pakeisti sprendimą būna paprastai labai sunku. Net jei tas sprendimas nėra atsiperkantis, ar naudingas“, – savo įžvalgomis dalijosi atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Jo teigimu, Kyjivas šiuo metu yra viena geriausiai apginamų vietų Ukrainoje, tad raketų ir dronų atmušimo koeficientas čia yra labai geras.

„Numuša praktiškai 99 procentus skraidančių objektų. Todėl manau, kad tai būtent ir yra tas vadovavimo, valdymo neefektyvumas. Ir toliau kaktos daužymas į sieną“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo V. Malinionis.

O tai, kad žmonės bėga iš Mariupolio, Zaporižios ir Donecko Rusijos sienos link, nėra nieko keisto, kalbėjo V. Malinionis.

„Ukrainiečiai jau kurį laiką deklaruoja, kad jie yra pasiruošę kontrpuolimui. Ir kad jis gali prasidėti bet kurią akimirką. Ir aš manau, kad čia Ukrainos valdžia labai protingai, strategiškai elgiasi – nes įtampos ir panikos kėlimas priešo teritorijoje, jo pajėgose yra labai palankus kontrpuolimui besiruošiančioms pajėgoms“, – pabrėžė atsargos pulkininkas V. Malinionis laidoje „Delfi diena“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)