Delfi kalbintas asociacijos „Šeškinės bendruomenių sąjunga“ pirmininkas Olegas Beriozovas pasakojo, jog narkotikų paplitimo problema rajone opiausia Musninkų ir Gelvonų gatvėse. Situacija, pasak jo, kiek pagerėjo, kai priemonių ėmėsi policija, tačiau ji vis tiek egzistuoja.

Beriozovas: tai nesprendžia problemos

„Aš sutinku, kad suintensyvėjo ir patruliavimas, ir pareigų dėmesys mūsų rajonui, padidėjo ikiteisminių tyrimų organizavimas.

Mes tai matom, negaliu neigti, kad nieko nebuvo padaryta, bet ta problema dar yra išlikusi, tų žmonių vis tiek yra“, – teigė O. Beriozovas turėdamas omeny narkotines medžiagas vartojančius asmenis.

„Kad jų yra mažiau, kad mums dabar ramiau gyventi, taip, tai yra tiesa, bet jų yra, vis tiek švirkštai randami lauke, tai iš esmės nepasikeitė. Gal žmonės dabar daugiau stengiasi informuoti <...> policijos pareigūnus“, – svarstė jis.

Beriozovas
Negaliu neigti, kad nieko nebuvo padaryta, bet ta problema dar yra išlikusi.

Siekdama pažaboti narkotikų vartojimą, savivaldybė Šeškinėje pasiūlė įsteigti švirkštų keitimo punktą – autobusiuką, bet tam, pasak O. Beriozovo, priešinasi gyventojai, jų neįtikino vicemerės išsakyti argumentai.

Gyventojai, anot pašnekovo, nesupranta, kaip švirkštų keitimas padės mažinti priklausomybę, narkotikų paplitimą.

„Mums nebuvo atsakyta į klausimus, kaip tai padės spręsti pačią problemą. Dalinimas švirkštų, dalinimas vienkartinių priemonių nesprendžia pačios problemos.

Kadangi toks autobusiukas jau kursuoja Vilniaus mieste, mes norėjome žinoti aiškiai, kiek žmonėms buvo suteikta pagalba, kiek iš tikrųjų pasveiko. Mes manome, kad tai nepadės spręsti esamos problemos apskritai, neįtikino mūsų pristatymas ir žmonės yra kategoriškai prieš.

Savivaldybė pažadėjo, kad tikrai be mūsų nebus priimami sprendimai, nes pamatė, kad kritika iš bendruomenės buvo pakankamai didelė. Todėl mes tikimės, kad autobusiuko nebus artimiausiu metu“, – reiškė viltį O. Beriozovas ir svarstė, kad mikrorajone reikėtų daugiau paveikios, narkotikų žalą parodančios, prevencijos.

Vicemerė: mūsų valstybėje daug mitų

Vilniaus vicemerė Simona Bieliūnė Delfi patvirtino, jog Šeškinės bendruomenei buvo pristatytas siūlymas rajone įkurti švirkštų keitimo punktą, bet esą ne tik jis – žemo slenksčio paslaugos apima kur kas daugiau priemonių, orientuotų į priklausomybių turinčius žmones.

Tai – ir dezinfekcijos priemonių, tvarsliavos ir prezervatyvų dalijimas, atrankiniai greitieji ŽIV tyrimai, teikiamos asmens higienos paslaugos, žaizdų perrišimas, asmenys konsultuojami ir informuojami.

„Mūsų vykusio vizito tikslas buvo supažindinti su žemo slenksčio paslaugų turiniu ir svarba, įvardyti argumentus, kodėl šių paslaugų teikimas šalia policijos vykdomo darbo galėtų būti dar viena galimybė mažinti narkotikus vartojančiųjų skaičių. Siekiame, kad tariantis su bendruomenės atstovais, turėtume vienodą supratimą ir sprendimai būtų pagrįsti turima faktais grįsta informaciją. Vykdami norėjome aptarti tris svarbiausius aspektus, tai ir padarėme.

Pirma, mūsų valstybėje egzistuoja labai daug mitų, vienas jų – kad tokios paslaugos apsiriboja tik švirkštų dalijimu ir pritraukia vartojančius žmones iš viso miesto. Tai yra netiesa. Pagalbos neieškantys, stipriai sergantys žmonės nėra motyvuoti skirti laiko ir pastangų tokių paslaugų gavimui. Jei paslauga yra nutolusi, jie ja tiesiog nesinaudoja.

Bieliūnė
Mūsų valstybėje egzistuoja labai daug mitų, vienas jų – kad tokios paslaugos apsiriboja tik švirkštų dalijimu ir pritraukia vartojančius žmones iš viso miesto. Tai yra netiesa.

Antra, mikrorajone tokių paslaugų teikimas aktualus ne tik dėl sergančių žmonių įtraukimo į paslaugas, bet ir besimėtančių švirkštų problemos. Tai nėra tik neestetiška, tai – nesaugu vietos gyventojams. Žinant, kad neretai neturint švirkštų vartojantys asmenys dalijasi vienu švirkštu, o panaudoję juos tiesiog numeta – taip ne tik plinta ŽIV ar kitos infekcinės ligos, bet ir viešose vietose atsiranda infekuotos atliekos.

Trečia, narkotikų vartojimo problema turi būti matoma ne tik kaip saugumo, teisėsaugos problema, bet ir sveikatos. Pasaulio sveikatos organizacijas, Jungtinės Tautos, Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras, kitos tarptautinės organizacijos ragina vadovautis sveikata grįstu požiūriu, kad vartojantis žmogus gali sveikti ne baudžiamas, o gaudamas paslaugas ir pagalbą.

Tarptautiniu lygiu yra susitarta ir reglamentuota, kad efektyvi narkotikų politika turi turėti visas dedamąsias lygiagrečiai ir tik tada ji yra efektyvi. Tai apima paklausos mažinimą (prevencija, intervencija, gydymas, reabilitacija), pasiūlos mažinimą (kontrolės priemonės) ir žalos mažinimą (žemo slenksčio paslaugos, kt.)“, – vardijo S. Bieliūnė.

Su bendruomenė kalbėsis dar kartą

Ji teigė, kad žemo slenksčio paslaugas teikianti mobili komanda Vilniaus mieste jau dirba keliuose mikrorajonuose – dažniausiai ten, kur yra daugiau priklausomybės liga sergančių ir gyvenančių žmonių.

Paslaugų efektyvumas, pasak vicemerės, yra įrodytas.

Simona Bieliūnė

„Šių paslaugų tikslas – ne tik mažiau užsikrėtimų infekcinėmis ligomis, mažiau mirčių nuo perdozavimo, bet ir užmegztas ryšys su itin sunkiais, neieškančiais pagalbos žmonėmis, siekiant juos supažindinti, motyvuoti gydytis, gauti socialines paslaugas, paramą ar kitą pagalbą.

Šių paslaugų dėka sudaromos žymiai didesnės galimybės nukreipti žmogų į sveikimą, nes ilgai sergantys priklausomybės liga žmonės dažnai ne tik netiki, kad gali pasveikti ir pakeisti gyvenimo būdą, bet ir nežino, kas bei kaip jiems galėtų padėti.

Dėl žemo slenksčio paslaugų efektyvumo yra daugybė įrodymų, tai ragina daryti ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio ekspertai, dirbantys šioje srityje“, – tikino S. Bieliūnė.

Sprendimai dėl Šeškinės mikrorajono ir planų čia teikti žemo slenksčio paslaugas, pasak jos, kol kas nėra priimti, su bendruomene numatyta susitikti dar kartą ir pakartotinai pasikalbėti šia tema.

„Dėl kitų pagalbos būdų taip pat svarstoma. Bus kalbamasi su Šeškinės poliklinika, svarstoma galimybė pasitelkti priklausomybės konsultantus ar kitus specialistu darbui su priklausomais žmonėmis“, – pridūrė vicemerė.

Narkotinių medžiagų platinimo problema Šeškinės mikrorajone tapo nevaldoma, teigė Vilniaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja. Dėl to, anot jos, imtasi įvairių priemonių – kalbėtasi su gyventojais, ieškoma narkotines medžiagas platinančių ir perkančių asmenų, jie sulaikomi, atliekamos kratos.

Sulaikyti pažeidėjai, atliktos kratos, rasta narkotikų, pinigų, ginklas

Narkotikų paplitimo problema, pasak J. Samorokovskajos, aktuali ir kituose Vilniaus mikrorajonuose – Fabijoniškėse, Pašilaičiuose.

„Penktasis policijos komisariatas prižiūri Lazdynų, Viršuliškių, Karoliniškių, Pilaitės, Pašilaičių, Šeškinės, Justiniškių ir Fabijoniškių mikrorajonų teritorijas. Šio komisariato vadovu laikinai paskirtas Povilas Revuckas. Jam pradėjus eiti šias pareigas ir susipažinus su komisariato teritorijos ypatumais ir problematika, paaiškėjo, kad Šeškinės mikrorajone tapo nevaldoma situacija dėl narkotinių medžiagų platinimo.

Taip pat, viešoje erdvėje buvo pasirodžiusi informacija, jog sostinės Šeškinės mikrorajono gyventojai jaučiasi nesaugūs dėl platinamų narkotinių medžiagų ir daromų viešosios tvarkos pažeidimų.

Nuo tų pačių problemų kenčia ir kitų prižiūrimos teritorijos mikrorajonų gyventojai, – komentare Delfi pasakojo policijos atstovė.

– Šiai problemai spręsti policijos pareigūnai skyrė didelį dėmesį, atliekami viešo bei neviešo pobūdžio veiksmai, siekiant nustatyti nusikalstamas veikas ir kitus teisės pažeidimus vykdančius asmenis. Su gyventojais buvo organizuotas ne vienas susitikimas minėtai problematikai spręsti.

Komisariato pareigūnams talkino kolegos iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos, reagavimo valdybos pareigūnai su tarnybiniais šunimis, Viešosios tvarkos valdybos specialios parengties skyriaus pareigūnai, taip pat Lietuvos Šaulių Sąjungos šauliai, policijos rėmėjai, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai. Taip pat buvo pasitelkti ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai, siekiant patekti į patalpas, kuriose buvo vykdoma neteisėta prekyba narkotinėmis medžiagomis ir sulaikyti besislapstančius asmenis.

Vykdant ikiteisminių tyrimų, dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, procesinius veiksmus, Šeškinės, Fabijoniškių, Pašilaičių mikrorajonuose buvo sulaikyti tiek narkotinių medžiagų platintojai, tiek ir pirkėjai. Atlikta ne viena krata, kurių metu buvo rastas nemažas kiekis narkotinių medžiagų bei pinigų, gautų iš nusikalstamų veikų ir neteisėtai laikomas ginklas.“

Tikina, kad pareigūnai dirba intensyviai

Tikslinės priemonės dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimo, kitų nusikalstamų veikų atskleidimo Vilniaus miesto penktojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje, pasak J. Samorokovskajos, vykdomos ir toliau.

„Nepaisant to, kad pareigūnai dirba intensyviai, tačiau gyventojai jų kasdieninio darbo nemato ir ne visada teisingai jį įvertina. O informacija nėra viešinama, kol vyksta ikiteisminiai tyrimai, – pridūrė ji.

– Policija nuoširdžiai dėkoja aktyviems Šeškinės ir kitų mikrorajonų bendruomenės nariams už pagalbą ir glaudų bendradarbiavimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)