„Natūralu, kad prezidentas nemato galimybės šiems ministrams būti ateities Vyriausybėje“, – „Žinių radijui“ antradienį teigė patarėja, akcentuodama, kad savo portfelių neatsisakę ministrai tarsi bando „sušluoti politinę atsakomybę po kilimu“.

I. Segalovičienė akcentavo, kad vadinamasis čekių skandalas reikalauja iš politikų prisiimti atsakomybę, tuo tarpu valdančiųjų konservatorių veiksmai, pažymėjo ji, primena Šekspyro dramos siužetą.

„Visa ši situacija pakvipo tokiu net absurdu. Tarsi skaitytum istoriją apie Pelenę ir riešutėlius, kuri staiga virsta didžiule Šekspyro drama. Tai rodo, kad klausimas dabar jau yra ne tik techninis, skaidrumo, tinkamo išlaidų ir savivaldybių bei valstybės biudžeto naudojimo. Tai yra politinės atsakomybės klausimas. Tokia perdėta reakcija... Klausimas kiek ji buvo adekvati ir orientuota į tos problemos sprendimą, kiek ji orientuota į politinį procesą“, – akcentavo patarėja.

Panašią poziciją dėl finansų ir kultūros ministrų prezidentas išsakė pirmadienį. Pasak jo, Simono Kairio ir Gintarės Skaistės kandidatūros neturėtų būti siūlomos, jei būtų formuojama nauja Vyriausybė.
„Noriu atsakingai pareikšti, kad tie ministrai, kurie yra susiję su šiuo nuaidėjusiu ir tebeaidinčiu skandalu – jiems vietos naujojoje Vyriausybėje aš nematau. Tiesiog būtų gerai, kad šios ministrų kandidatūros, pono Kairio ir ponios Skaistės kandidatūros tiesiog nebūtų siūlomos naujoje Vyriausybėje“, – pirmadienį LNK televizijai sakė šalies vadovas.

Prezidentas patikino, kad būsimam Ministrų kabineto lyderiui teikiant šių politikų kandidatūras, jos nebus tvirtinamos.

„Negali būti to, kas dabar kažkur tarp eilučių jau mėginama paskleisti – kad gali būti taip, kad ir niekas nepasikeis, visą šitą ratą apsukę, mes grįšime prie naujos senosios Vyriausybės“, – pabrėžė G. Nausėda.

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas. Todėl TS-LKD prezidiumas pasiūlė Seimui surengti naujus rinkimus – priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

Praėjusią savaitę registruotame nutarimo projekte, konservatoriai siūlo Seimui surengti naujus rinkimus rugsėjo 10 d.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, Seimui pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji atsistatydins.

Tokia iniciatyva sutinkama nevienareikšmiškai – valdantieji liberalai sako, kad Seimas turėtų apsispręsti dėl siūlymo tik po NATO viršūnių susitikimo. Tuo metu Laisvės partija nurodo esanti atvira iniciatyvai, nors pirmalaikiai rinkimai, jų nuomone, yra kraštutinė priemonė.
Skandalo įkarštyje švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė pripažino negalinti dokumentais pagrįsti savo išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje. Nors tvirtino skaidriai naudojusi išmokas, o už jas atsiskaičiusi pagal savivaldybėje galiojusį reglamentą, oponentams keliant spaudimą politikė nutarė trauktis iš posto.

Laikinosios sostinės taryboje dirbę G. Skaistė bei S. Kairys taip pat nurodė, kad neturi kaip pagrįsti savo išlaidų. Visgi, finansų ministrė pranešė, kad susiklosčius tokiai situacijai ji Kauno savivaldybei pervedė dalį išnaudotų lėšų – beveik 14 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)