Sveikinime premjerė Ingrida Šimonytė teigė vertinanti Lietuvos ir Kroatijos bendradarbiavimą bei pažymėjo, kad Kroatijos NATO priešakinių pajėgų bataliono stiprinimas mūsų šalyje yra vienas tų sprendimų, kurie būtini didinant rytinio flango saugumą.

„Lietuva labai vertina mūsų šalių draugystę ir glaudų bendradarbiavimą Aljanse. Kroatijos indėlis stiprinant ŃATO priešakinių pajėgų batalioną Lietuvoje rodo tvirtą Jūsų šalies ir Aljanso įsipareigojimą ginti mūsų bendras vertybes. Tikiuosi, kad liepos mėnesį Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime bus priimti svarbūs sprendimai dėl NATO rytinio flango saugumo didinimo ir Ukrainos ateities NATO, ir tai dar labiau sustiprins mūsų Aljansą“, – rašoma premjerės sveikinime.

Be kita ko, I. Šimonytė akcentavo ir tai, kad Ukrainoje vykstant karui būtina vienybė. Anot jos, Ukrainoje vyksta kova už ne tik už Ukrainą, bet ir už pačią Europą, jos vertybes. Todėl, pažymi Vyriausybės vadovė, svarbu ne tik tęsti paramą karo niokojamai šaliai, bet ir steigti Specialųjį tribunolą.

„Rusijos sukrečiančios ir žiaurios invazijos į Ukrainą akivaizdoje privalu išlaikyti vienybę ir tęsti paramą Ukrainai iki pat pergalės. Ukrainai kovojant už save ir Europos ateitį, labai svarbu, kad visi, kas atsakingi už Rusijos karą Ukrainoje, būtų patraukti atsakomybėn, įsteigiant Specialųjį tribunolą agresijos nusikaltimams tirti.

Labai vertiname Kroatijos laikyseną remiant Ukrainą ir jos žmones. Veikdami išvien galime daug daugiau pasiekti. Mes – ES ir Vakarų demokratinės šalys – jau esame nemažai nuveikę Ukrainos labui, tačiau labai svarbu toliau tęsti spaudimą ir taikyti kuo griežtesnes sankcijas V. Putino ir jo bendrininko A. Lukašenkos režimams, siekiant taikos ir stabilumo regione“, – sakoma Vyriausybės vadovės sveikinime.

„Taip pat esu įsitikinusi, kad kuo anksčiau pradėjus derybas su Ukraina dėl jos narystės ES, šiai karo nuvargintai šaliai būtų suteiktas labai reikalingas atkūrimo ir ilgalaikių reformų planas, o jos žmonės gautų patikinimą, kad tikrai laikome juos neatsiejama Europos šeimos dalimi“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda taip pat pabrėžė esąs dėkingas Kroatijai už aktyvų ir reikšmingą indėlį į Baltijos regiono ir viso NATO rytinio flango saugumo stiprinimą, dalyvaujant NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje. Pasak šalies vadovo, Rusijai ir toliau tęsiant brutalų karą prieš Ukrainą, Europos ir visos tarptautinės bendruomenės solidarumas išlieka ypač svarbus.

Prezidentas nacionalinės šventės proga Kroatijos žmonėms palinkėjo visokeriopos gerovės, o visai šaliai – ilgų klestėjimo metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją