Senamiestyje, pasak mero, eismo ribojimų bus tarp Pylimo g., Konstitucijos g. ir Maironio g.

Tiesa, anot jo, kol kas dar ne visa informacija apie ribojimus viešintina.

„Visos šitos zonos eismo ribojimo prasme bus intensyvios ir visos schemos bus paskelbtos tada, kai mes tokį leidimą gausime“, – tikino V. Benkunskas.

Prie „Litexpo“, mero teigimu, bus ribotos galimybės, arba jų išvis nebus, pravažiuoti su asmeniniu transportu liepos 11–12 dienomis, senamiestyje ribojimai galios liepos 10–12 dienomis.

Šiomis dienomis į senamiestį nebus galima įvažiuoti nei asmeniniu transporto, nei viešuoju transportu, nei paspirtukais, nei dviračiais.

„Bus leidžiamas tik pėsčiųjų judėjimas atitinkamai perėjus apsaugos zonas“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo sostinės meras.

Ribojimai NATO renginio metu.

Papildomų parkavimo vietų senamiesčio prieigose steigti nenumatoma.

Žmonės, norėdami patekti į senamiestį, turės praeiti patikros punktus.

„Aišku, yra specialusis transportas, kuris spec. tarnybų numatytas, yra aptarnaujantis transportas, kuris galės gauti specialiuosius leidimus įvažiuoti į senamiesčio zoną. Tam bus sąlygos sudarytos, bet bendroji taisyklė bus labai aiški“, – pažymėjo V. Benkunskas.

Vilniečiai, jo teigimu, turėtų įsivertinti, ar šie minėtomis dienomis nustatyti ribojimai bus esminiai ir galbūt dėl to jiems reikėtų išvykti iš miesto, ar visgi ne.

„Visus vilniečius kviečiame pajusti tą didelę galimybę, didelį renginį, kuris kitą kartą gali būti dešimtmečių laikotarpyje, jaustis to dalimi. Mūsų tikslas vienas, – kad renginys pavyktų sklandžiai, kad Vilnius skambėtų kuo geriau, kuo geresniu vardu ir, aišku, yra politiniai tikslai parodyti, kad Vilnius ir Lietuva besąlygiškai palaiko Ukrainą jos kovoje“, – toliau dėstė meras.

Pasiruošti turi verslas, paslaugų sektorius

Daugiau informacijos apie detalesnius ribojimus, viešojo transporto maršrutus, pasak savivaldybės administracijos direktoriaus Adomo Bužinsko, bus pateikiama ateityje, žingsnis po žingsnio.

Nuo šios savaitės apie renginį žadama kalbėtis ir su verslu, paslaugų sektoriumi, kurie veiks riboto patekimo zonose.

„Reiškia, kad maldos namai, ugdymo įstaigos, kavinės, restoranai, barai ir visa kita, veikiantys centrinėje miesto zonoje, negalės būti aptarnaujami. Jų klientai turės patekti pėsčiomis“, – teigė A. Bužinskas.

Paklaustas, ar verslas, pavyzdžiui, maistu, turėtų pasirūpinti iš anksto, ar visgi jam bus duoti specialūs leidimai maistą atsigabenti ir renginio dienomis, A. Bužinskas teigė, kad aiškių schemų dėl to kol kas nėra. Bet, anot jo, maža tikimybė, kad tai bus leidžiama.

„Vienintelis spec. transportas, kuris, tikimės, kad pateks, tai yra atliekų vežėjų mašinos, nes tai susiję su sanitariniais dalykais. Jeigu mes matysime, jog trims dienoms, kuomet senamiestis bus uždarytas, neįmanoma kavinėms, restoranams pasirūpinti prekėmis, kuriomis jos aprūpina savo klientus, tada ieškosime būdų, bet jau kartu su Vadovybės apsaugos tarnyba, nes tikrai senamiesty ne tik dėl saugumo negalės judėti transportas, bet ir dėl pakankamai intensyvaus transporto judėjimo, kuomet delegacijos bus gabenamos.

Šiai dienai, manau, yra maža tikimybė, kad aptarnaujantis transportas galės aptarnauti kavines ir barus, nebent jau būtų kažkokia kritinė situacija“, – kalbėjo A. Bužinskas.

Į uždarytas teritorijas nebus leidžiama įvažiuoti taksi, pavežėjams, pašto siuntų išvežiotojams, kurjeriams. Į šias teritorijas galės patekti tik specialus transportas, su leidimais: policija, Vadovybės apsaugos tarnyba, greitosios medicinos pagalba ir ugniagesių tarnyba, miesto avarinės tarnybos.

Miestas jau ruošiasi NATO viršūnių susitikimui: vyksta apželdinimo darbai, tvarkoma infrastruktūra, gatvės, pėsčiųjų takai.

„Tai buvo planuose ir taip miesto, bet dėl NATO samito tam tikrus ruožus mes prioritetizavome“, – pažymėjo A. Bužinskas.

Gatvių tvarkymo darbus, V. Benkunsko teigimu, planuojama užbaigti iki liepos 1-osios.

Benkunskas
Visos gatvės, kurios reikalingos šitam renginiui, tikrai bus pabaigtos.

„Viskas vyksta pagal planą. Grafikas, kuris buvo paskelbtas prieš dvi savaites, kiek Vilniuje bus pertvarkyta gatvių iki pat rudens, pagal 100 km planą, tikrai jis vykdomas. Visos gatvės, kurios reikalingos šitam renginiui, tikrai bus pabaigtos. Kai kurios atkarpos yra tvarkomos aplenkiant grafiką.

Pylimo gatvė jau šią savaitę turėtų judėti link pabaigos – visi darbai ir net darbai, kurie buvo daryti atkasus seną asfaltą dėl papildomų poreikių, jie yra sutvarkyti <...>. Gatvės, planuojama, bus pabaigtos iki liepos 1 dienos“, – tikino meras.

A. Bužinskas akcentavo, kad miestas į politiką ir jos turinį nelįs, bet, anot jo, „natūralu, kad iš savo pusės padarys viską, kad Ukrainos tema, Ukrainos narystės tema viešojoje erdvėje suktųsi, ir miestas iš savo pusės irgi tam tikrus infrastruktūrinius dalykus pritaikys, kad tos žinutės būtų matomos“.

Daugiau informacijos apie NATO viršūnių susitikimą ir jo metu numatytus ribojimus – čia.

NATO viršūnių susitikimas Lietuvoje vyks pirmąjį kartą. Skelbiama, kad tai bus svarbiausias ir didžiausias renginys Lietuvos istorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)