Nepaisant to, socialdemokratai, pasak jos, ir toliau žada palaikyti Seimo pirmalaikių rinkimų iniciatyvą.

Suvažiavimo metu LSDP įpareigojo savo narius tarybose grąžinti netinkamai naudotas savivaldybių lėšas, pasiūlė stabdyti narystę partijoje tiems, dėl kurių bus pradėti teisėsaugos tyrimai.

Suvažiavimo nariai balsų dauguma taip pat nusprendė, kad partijai ir toliau vadovautų V. Blinkevičiūtė.

Stokoja racionalaus veikimo

Socialdemokratams nepriimtina tai, kas šiuo metu vyksta Seime ir Vyriausybėje, iš tribūnos suvažiavime sakė V. Blinkevičiūtė.

Liepos 11 ir 12 dienomis vyks ypatingos svarbos renginys Vilniuje – NATO viršūnių susitikimas. Geopolitinė situacija įtempta. Karas tebesitęsia. Artėja recesija, taigi ekonomikos augimas išsikvepia. Reikės greitų ir veiksmingų ekonominių ir socialinių sprendimų, apie kuriuos kol kas nesigirdi. Tokiame įvykiu kontekste atsakingai suvažiavimo vardu sakau: mums nepriimtina, kas šiuo metu dedasi Seime ir Vyriausybėje“, – sakė ji.

Politikės matymu, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis „skelbia nusiteikęs viską sugriauti“.

„Tiesa, gražiau Gabrielius Landsbergis sako: „perkrauti“. Nori esą perkrauti visą Seimą ir Vyriausybę. Ir čia man kyla klausimas: o gal geriau tegul persikrauna savo kompiuterį?“ – klausė V. Blinkevičiūtė.

Ji teigė, kad brangų laiką reikėtų skirti spręsti žmonių problemoms – socialinės apsaugos, švietimo, sveikatos sistemos, o dabar visa tai esą užgožia rietenos: „Rietenos mūsų Seime ir valdančiojoje daugumoje tokiu neeiliniu metu. Ir šį kartą rietenos ir barniai neeiliniai.“

Gabrielius Landsbergis

„Iš konservatorių stovyklos vietoje racionalių ir pamatuotų sprendimų – jau daugiau nei savaitė laiko – laisvai liejasi vien emocijų pliūpsniai. Nežinia, kada ta suirutė pasibaigs“, – tęsė V. Blinkevičiūtė.

Krizę, pasak jos, reikia išspręsti greitai, nes kitu atveju esą liksime nesuprasti nei Lietuvos žmonių, nei tarptautinės bendruomenės.

„Laikas, skirtas veikti šalies žmonių labui Seime ir Vyriausybėje, dabar bėga tarpusavio santykių aiškinimuisi. Apeinant Konstitucijoje nustatytą grandį – prezidentą. Konfrontuojant su juo“, – pridūrė socialdemokratų lyderė.

Jei ši Vyriausybė iš tikrųjų nebenori ar nebegali „tarnauti Lietuvos žmonėms“, tuomet, pasak V. Blinkevičiūtės, ji turi atsistatydinti, kitas kelias – keisti Vyriausybės sudėtį derinant su prezidentu.

Pirmininkė: gyventojai menkinami

„Dabar viskas kažkaip aukštyn kojomis. Tai laikau itin neatsakingu valdančiųjų žingsniu“, – vertino politikė.

Be to, anot jos, krizės metu bandoma apeiti prezidentą.

„Kol kas atrodo, kad vis tik sąmoningai siekiama politinės suirutės konservatoriams sprendžiant savo bėdas valdžioje. Bandoma dėl krizės Vyriausybėje apeiti prezidentą, permetama atsakomybė visam Seimui“, – dėstė V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratai anksčiau yra paskelbę, jog balsuos už Seimo pirmalaikius rinkimus. Ši pozicija, pasak V. Blinkevičiūtės, nesikeičia.

„Jeigu nebus efektyvių žingsnių sprendžiant Vyriausybės valdymo ir reputacijos krizę, esame pasiruošę prisiimti atsakomybę“, – pažymėjo ji.

Savo kalboje V. Blinkevičiūtė atkreipė dėmesį ir į politinę kultūrą. Ta, kurią demonstruoja valdantieji, politikės vertinimu, yra menkinanti.

„Kai kas valdžios viršūnėse kartais linkę sumenkinti mūsų Lietuvos žmones ir man apmaudu dėl to. „Mes žinom geriau“, „dabar bus pagal mus“, „nepatinka – išsirinksit kitus“ <...> – socialdemokratams toks veikimo būdas ir toks bendravimas su žmonėmis nepriimtinas“, – tikino V. Blinkevičiūtė ir žadėjo, kad visos partijos pastangos bus ir yra nukreiptos link socialinio teisingumo, bendrystės, solidarumo ir pažangos siekimo.

„Kai valdančiųjų tokia laikysena, kai siekiama sumenkinti Lietuvos žmonių nuomonę, tai ar dialogas yra įmanomas? Mes privalome skleisti kitokią politinę kultūrą, nes žmonėms nuoširdžiai rūpi, kas bus su mūsų valstybe. Kokioje aplinkoje jie gyvens, kaip ir kokiomis sąlygomis augs jų vaikai, anūkai“, – ragino ji.

Atsiprašė už situaciją savivaldoje, įpareigojo grąžinti lėšas

Prisimindama dėl ko gimė krizė valdžioje, V. Blinkevičiūtė suvažiavimo ir partijos vardu atsiprašė Lietuvos žmonių už savivaldoje susiklosčiusią neskaidraus lėšų panaudojimo praktiką.

Socialdemokratai, anot politikės, įsipareigoja šią praktiką keisti. Seime, beje, jau ruošiami pakeitimai, kuriuos ketinama priimti kitą savaitę.

Suvažiavimo metu LSDP priėmė pareiškimą dėl neskaidrios savivaldybių tarybų narių išlaidų kompensavimo tvarkos, kuriame:

– atsiprašo Lietuvos žmonių už šią savivaldoje susiklosčiusią neskaidraus lėšų panaudojimo praktiką;

– įpareigoja LSDP skyrius išnagrinėti jų tiek esamų, tiek buvusių tarybos narių bei merų lėšų panaudojimo pagrįstumą ir tuos atstovus, kurie lėšas panaudojo netinkamai, įpareigoti grąžinti jas į savivaldybių biudžetus;

– kilus įtarimams dėl LSDP atstovų galimo nusikalstamo lėšų pasisavinimo, rekomenduoja LSDP skyriams kreiptis į LSDP Etikos ir procedūrų komisiją, kuri, įvertinusi pateiktą medžiagą, nuspręstų dėl šios medžiagos perdavimo teisėsaugos institucijoms tikslingumo, kad būtų pradėti reikalingi teisiniai tyrimai, taip pat tokiais atvejais siūlo LSDP nariams sustabdyti narystę partijoje;

– siūlo LSDP frakcijos Seime nariams aktyviai dalyvauti diskusijose dėl įstatymų, reguliuojančių apmokėjimą už darbą savivaldybių tarybose ir lėšų, skirtų darbui su rinkėjais, kompensavimo pataisų; kartu pabrėžia, kad priimant šias įstatymų pataisas turi būti apsaugota savivaldybių konstitucinė savarankiškoji teisė jai taip pat dalyvaujant šių klausimų galutiniame sureguliavime bei turi būti atsižvelgta į Vietos savivaldos chartijos rekomendacijas.

Kol kas, pasak V. Blinkevičiūtės, nėra partiečių, kurie būtų sustabdę narystę dėl netinkamo savivaldybės lėšų naudojimo, nes, jos teigimu, niekam nėra iškeltų bylų.

Teigia, kad Sinkevičiumi pasitiki

Penktadienį pirmasis V. Blinkevičiūtės vicepirmininkas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius surengė spaudos konferenciją, kurios metu neigė piktnaudžiavęs gautomis lėšomis kanceliarinėms išlaidoms kompensuoti.

Tiesa, politikas pažadėjo savivaldybei į biudžetą grąžinti 4 tūkst. eurų, nes kurį laiką jo telefonu naudojosi sutuoktinė.

Suvažiavimo metu žurnalistų paklausta, ar vis dar matytų M. Sinkevičių būsimu premjeru, V. Blinkevičiūtė į klausimą neatsakė, nors pažymėjo, kad juo pasitiki.

„Jis labai atvirai ir nuoširdžiai paaiškino visą lėšų naudojimo schemą – kaip pasakyti, kaip buvo naudojamos lėšos. Jis labai atsiprašė už tai, kad, deja, pasitaikė kai kurių klaidų ar nesklandumų. Jis prisiima atsakomybę, sumokėjo 4 tūkst. eurų į savivaldos biudžetą, kad neliktų jokios interpretacijos ir jokio susipratimo. Ir tai aš, kaip partijos pirmininkė, tikrai sakau, kad pasitikėjimas juo yra, nes jis nieko nenuslėpė ir nieko nesiruošė nuslėpti. Jis labai atsakingai, prisiimdamas atsakomybę, grąžino lėšas“, – komentavo partijos pirmininkė.

M. Sinkevičius gali ir toliau siekti vadovauti Lietuvos savivaldybių asociacijai. V. Blinkevičiūtė nesiėmė komentuoti, ar socialdemokratai telks tam paramą, nes, pasak jos, dėl būsimo vadovo turi apsispręsti pati asociacija.

Jonavos rajono savivaldybėje dėl galimo tarybos narių piktnaudžiavimo išmokomis pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Klausimai keliami ir dėl kitų Jonavos rajono savivaldybės tarybos narių galimo piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis.

Blinkevičiūtė perrinkta pirmininke

Suvažiavimo metu socialdemokratai partijos pirmininke perrinko V. Blinkevičiūtę.

Už tai, kad ji ir toliau vadovautų partijai pasisakė 548 suvažiavimo nariai, prieš buvo 14.

Į LSDP vadovus buvo iškeltos V. Blinkevičiūtės, M. Sinkevičiaus ir europarlamentaro Juozo Oleko kandidatūros, tačiau pastarieji du politikai varžytis rinkimuose atsisakė.

V. Blinkevičiūtė LSDP vadovauja nuo 2021 metų gegužės.

Suvažiavimo transliacija:

Pasiūlymą rengti pirmalaikius Seimo rinkimus, o jei ne, reikėtų trauktis Vyriausybei, anksčiau žurnalistams pristatė konservatorių lyderis G. Landsbergis. Jis teigė, kad siūlymas derintas su I. Šimonyte.

G. Landsbergis aiškino, kad tokių veiksmų reikia reaguojant į lėšų pasisavinimo savivaldoje skandalą – esą vieno ministro (švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, kuri negalėjo pagrįsti, kaip būdama tarybos nare leido kanceliarines lėšas, nors to nereikalavo galiojantis reglamentavimas) patraukimas šiuo atveju būtų „ritualinis veiksmas“, o juk klausimų, kaip naudojo kanceliarines lėšas, kyla ir dėl Seimo narių.

„Aš, kaip asmuo, dalyvaujantis valstybės valdyme, negaliu paaiškinti ir pateisinti visuomenei, kodėl vienam asmeniui pasitraukus, situacija taptų skaidresnė tuo tarpu, kai – negaliu dabar atsakyti tiksliai – du trečdaliai Seimo yra padarę absoliučiai lygiai tą patį“, – dėstė G. Landsbergis.

Konservatorių prezidiumas patvirtino jo siūlymus.

Klausimai dėl naudotų kanceliarinių lėšų kelti ne tik dėl J. Šiugždinienės, bet ir dėl kitų buvusių Kauno miesto savivaldybės tarybos narių kultūros ministro Simono Kairio bei finansų ministrės Gintarės Skaistės.

Penktadienį G. Landsbergis ir grupė Seimo konservatorių – parašus po raštu padėjo ir premjerė Ingrida Šimonytė, ir frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė – registravo nutarimo projektą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų. Siūloma, kad rinkimai vyktų rugsėjo 10-ąją.

Tam, kad būtų surengti pirmalaikiai rinkimai, reikia kad jiems pritartų bent 85 Seimo nariai. Seime abejojama, ar tiek balsų „už“ bus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)