Apie visą situacija penktadienį su socialdemokrate Rasa Budbergyte ir Seimo vicepirmininku, konservatoriumi P. Saudargu buvo kalbama laidoje „Delfi tema“.

Kaip laidoje aiškino P. Saudargas, partija ieškojo optimalių ir logiškų paaiškinamų išeičių. Visi argumentai, anot jo, sudėlioti ir TS-LKD lyderio bei premjerės partijai siųstame laiške. Apie jį skaityti galite čia.

„Visą savaitę ir bandome paaiškinti. Vieni į tuos argumentus įsiklauso, kiti – ne, čia turbūt normalu, bet nieko nedaryti toje situacijoje tikrai neišėjo ir kažin, ar užtektų tik registruoti įstatymų pakeitimus, susijusius tik su tarybų narių išmokomis. Tas dabar tikrai bus padaryta“, – kalbėjo politikas.

Paklausus, kodėl pasirinktas toks ilgas procesas ir premjerė neatsistatydina pati, P. Saudargas atsakė, kad tai – svarbu ir dėl simbolinės proceso reikšmės.

„Net ir premjerės atsistatydinimas yra ne tik formalus veiksmas, bet ir simbolinis veiksmas, ką ji tuo nori pasakyti. Lygiai taip pat siūlymas Seimui pasileisti yra ne tik formalus veiksmas, surenkant 85 balsus ar jų nesurenkant, bet ir simbolinis veiksmas, pasiūlant išeitį.

Tada kiekvienas Seimo narys prisiima atsakomybę, spausdamas vieną ar kitą mygtuką, dalyvaudamas balsavime. Tai yra rimtas veiksmas, taip demokratinėje valstybėje, parlamentinėje Respublikoje sprendžiami klausimai – balsuojant Seime“, – kalbėjo P. Saudargas.

„Nepavyksta Seimui pasileisti, tada premjerės atsistatydinimas yra kitoje šviesoje, nei ji dabar tai padarytų. Tai yra du skirtingi kontekstai“, – tęsė parlamentaras.

Paulius Saudargas, Rasa Budbergytė

Vis dėlto R. Budbergytė sakė, kad tai – žaidimo kamuoliuko permetimas Seimui.

„Pirmiausia pradedant nuo individualios atsakomybės link kolektyvinės atsakomybės, nuo Vyriausybės link Seimo ir bandant šią situaciją spręsti neprisiimant labai aiškios atsakomybės“, – teigė socdemė.

Ji atkreipė dėmesį ir į jau minėtą partijos vadovo ir premjerės laišką konservatorių partijai.

„Labai keista. Laiškais, man atrodo, tokie klausimai nėra sprendžiami. Aš nenoriu kritikuoti, kad G. Landsbergis ir I. Šimonytė parašė partijos bičiuliams paaiškinimus, bet man tiesiog norisi grįžti prie to laiško, kurį Gabrielius parašė ir opozicinėms frakcijoms, partijoms, kviesdamas susitikti, aptarti priešlaikinių Seimo rinkimų idėją.

Per daug laiškų yra, mano manymu, kai galima kalbėtis. Pirmiausia kalbėtis“, – pabrėžė R. Budbergytė.

Apie dialogo trūkumą, kaip priminė pašnekovė, kalba ir koalicijos partneriai.

„Paskutinis laiškas rodo, kad ir partijoje nėra aiškaus kalbėjimo. Opozicinės frakcijos buvo nustebusios gavusios laišką jau po to, kai buvo išėjęs prezidiumo nutarimas ir apie tai buvo paskelbta nepasitariant, nepakalbant. Mes pasigendame tiesioginių kontaktų, kai tam yra laikas – jų tiesiog nėra“, – teigė socialdemokratė.

Jos teigimu, partija balsuos už pirmalaikius rinkimus, nors ir galvoja, kad šioje situacijoje turėtų atsistatydinti pati Vyriausybė.

„Mes esame apsisprendę, kad mes palaikysime ir padarysime tai todėl, kad kaip partija norime pademonstruoti, jog nebijome prisiimti atsakomybės, jei vyks priešlaikiniai rinkimai“, – paaiškino R. Budbergytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)