„Pradėsiu pirmiausia nuo atsiprašymo. Man labai apmaudu dėl situacijos, kuri paaiškėjo ir pasimatė Jonavoje“, – spaudos konferencijoje penktadienį apgailestavo M. Sinkevičius, einantis ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento pareigas.

Jis pripažino, kad situacija yra negera ir yra keistina: „Jau yra pirmieji žingsniai padaryti, kad ji pasikeistų, ir kad situacija, ir tos problemos, kurias mes matome dabar, vykdant žurnalistinį tyrimą, ateityje neiškiltų.“

Jis taip pat pripažino matantis ir savo atsakomybę dėl to, kad „situacija yra bloga“.

„Matyt, per mažai dėmesio skyriau šiai temai, neprisidėjau, kad atsirastų saugikliai, kurie gal užtikrintų maksimalesnį skaidrumą ir viešųjų lėšų panaudojimą. Čia kalbu jau ne tiek, kaip Jonavos rajono meras, bet kiek Savivaldybių asociacijos vadovas“, – dėstė M. Sinkevičius.

Lėšų pasisavinimo problema savivaldoje, pasak jo, yra sisteminė ir ilgametė, bet esą pasimatė tik dabar, „sprogo kaip pūlinys“.

Pats politikas teigė, jog jaučiasi kanceliarines lėšas naudojęs sąžiningai.

„Sistema jaučiuosi nepiktnaudžiavęs ir dokumentų neklastojęs, toks yra mano įsitikinimas“, – sakė jis.

M. Sinkevičius patvirtino, jog turi šešias mokėjimo korteles ir visos esą yra jo paties.

„Preziumuoti, kad ketverius metus mokėjimai galėtų vykti iš vienos kortelės, sudėtinga, nes jos tikrai sensta ir gali būti, kad kas trejus metus yra keičiamos“, – dėstė socialdemokratas.

Jis patvirtino, jog tomis kortelėmis mokėjo už kurą, tikino, kad važinėjo darbo reikalais.

„Mero darbo laikas nereglamentuojamas ir, taip, renginių metu, įvairių susitikimų Vilniuje metu neretai nevengdavau važiuoti savo asmeniniu automobiliu, ir tame nematau nieko blogo, nes mero-tarybos nario veikla yra ir renginiai, ir susitikimai su gyventojais, ir įvairių klausimų sprendimas ir po darbo, ir darbo metu“, – dėstė M. Sinkevičius.

Skaičiuojant praėjusios ketverių metų kadencijos duomenis, vidutiniškai per mėnesį jis tikino išnaudodavęs 76 l kuro.

„Bakas, pusantro bako priklausomai nuo mašinos dydžio“, – pažymėjo M. Sinkevičius.

Tokių atvejų, kad kuro būtų piltasi du ar daugiau katrų per dieną, anot jo, nėra.

Prašė kompensacijos, kai telefonu naudojosi sutuoktinė

Karantino metu, politiko teigimu, nebuvo taip, kad būtumėm visiškai užsidarę ir nevažinėję – važinėjo esą ir jis. Lapkričio–kovo mėnesiais jis sakė išvažinėjęs 8 tūkst. kilometrų. Tai, anot M. Sinkevičiaus, sąlyginai ne daug, nes įprastai per mėnesį jis esą išvažinėja 2,5–3,2 tūkst. km.

M. Sinkevičius atmetė teiginius, jog du televizorius įsigijo mokesčių mokėtojų pinigais. Jis aiškino, kad, pirmiausia, pirko juos išsimokėtinai ir vis dar moka įmokas. Politikas aiškino, jog įsivėlė klaida – už televizorius savivaldybė neturėjo kompensuoti.

„Buvo įtraukta viskas <...> ir namų internetas, ir paslaugos, ir televizija netgi įtraukta. Buvo įtraukta ne tik televizoriai, kaip įrenginiai, bet viskas. Šitą situaciją aš ištaisiau ir tą permoką jau grąžinau“, – dėstė M. Sinkevičius.

Jis patvirtino, jog turi keturias mobiliojo ryšio SIM korteles, tris telefono numerius, kuriuos naudoja darbo reikmėms, ir už juos gauna kompensaciją.

„Šiandien aš galvoju, kad padariau klaidą, kad tarnybinio telefono numerio neėmiau. O kodėl padariau klaidą? O todėl, kad jeigu lįsti giliau, ir toks noras gali būti, čia visiškai normalu, matyt, gali kilti papildomų klausimų klausiant, kiek tų numerių, kuriais skambinai, naudojai tarnybai, kiek savo asmeniniam reikalam, draugam, ar mokėjai už parkingą, už parkingą tarnybos metu, ar po darbo“, – komentavo meras.

Jis pripažino, kad viena iš SIM kortelių anksčiau, motinystės atostogų metu, naudojosi sutuoktinė.

Galiausiai M. Sinkevičius sakė nusprendęs visą sumą, kuri buvo panaudota už visus įvairius ryšius, grąžinti į savivaldybės biudžetą. Suma siekia apie 4 tūkst. eurų.

Jonavos rajono savivaldybė gegužės mėnesio viduje, anot jo, sustabdė išmokų už kanceliarines išlaidas savivaldybės tarybos nariams mokėjimą, politikas tikino, jog auditoriams bus siūloma pradėti išmokų, tarybos nariams skirtų per ketverius metus, tyrimą.

Trauktis neketina

M. Sinkevičius teigė kol kas nežinantis, ar dar kartą sieks vadovauti Lietuvos savivaldybių asociacijai – esą svarstys galimybę kandidatuoti, jei partija juo pasitikės ir iškels kandidatūrą.

„Mano kadencija baigiasi. Aš nežinau, ar aš kelsiu kandidatūrą, nes dažniausiai kelia partijos, kelia regionai, ir aš nesu oficialiai iškeltas“, – sakė M. Sinkevičius, kurį cituoja ELTA.

„Aš nesilaikau jokių postų ir čia sakyti, kad... Žinote, man niekas nepriklauso. Žmonės arba delegatai pasitikės, kels, svarstysiu. Aš nesu apsisprendęs šiai dienai“, – pridūrė politikas.

Jis pabrėžė, kad šio posto nesilaiko, nors ir žino, kokius darbus dar galėtų padaryti būdamas asociacijos prezidentu.

„Aš kėdžių nesilaikau. Aš tikrai kėdžių nesilaikau. <...> Nepakeičiamų nėra, yra tik nepakeisti. Jeigu mūsų savivaldybių bendruomenė sakys, kad ačiū, padarei daug ar padarei mažai, mums reikia naujo lyderio – viskas okey, aš niekur nesiveržiu“, – teigė jis.

Paklaustas, ar dėl šiuo metu kilusio skandalo neplanuoja atsistatydinti iš savivaldybių asociacijos prezidento pareigų, M. Sinkevičius teigė nematantis prasmės apleisti pareigas, nes naujasis vadovas bus renkamas jau kitą trečiadienį vyksiančiame suvažiavime.

„Pasakysiu praktiškai ir tikiuosi, kad jūs suprasite. Kitą trečiadienį, tai reiškia, atmetus savaitgalį – už 3 dienų yra savivaldybių asociacijos suvažiavimas. Tai tiesiog trauktis dabar, kad tris dienas sutaupytum...“ – aiškino politikas, leisdamas suprasti, kad Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento poste liks iki kadencijos pabaigos.

M. Sinkevičius teigė neketinąs trauktis ir iš Jonavos mero posto ar socialdemokratų gretų – nepaisant to, kad iš partijos kolegų pasigirsta įvairių raginimų.

„Girdžiu įvairias nuomones ir gerbiu jas. Ar turiu (partijos – ELTA) palaikymą irgi paaiškės netrukus. Turbūt, neslėpsiu sakydamas, kad Jonavoje jaučiau palaikymą“, – aiškino politikas.

Sinkevičius
Aš savęs premjeru neapsiskelbiau.

„Jeigu bus išsakyti priekaištai, matyt, man to ir užteks. Jeigu bus kitaip, gyvensime su tuo, kas bus“, – nurodė jonaviškis.

Tuo metu viešojoje erdvėje ir partijos bendruomenėje linksniuojamas kaip būsimas premjeras, M. Sinkevičius nesiryžo prognozuoti savo politinės ateities perspektyvų.

„Aš savęs premjeru neapsiskelbiau. Yra kas pasakė, kad potencialus, kažkas pasigavo...“ – aiškino jis.

„Ne Vilija Blinkevičiūtė ir ne kažkas renka ir paskiria premjerus, ne pats Sinkevičius pasiskiria“, – nurodė politikas, žurnalistams akcentavus, kad jo kandidatūrą į Vyriausybės lyderio postą palaiko ir partijos vadovė.

Ilgai neteikė duomenų

Klausimų dėl M. Sinkevičiaus galimybių toliau vadovauti Lietuvos savivaldybių asociacijai kilo po to, kai suabejota jo, kaip tarybos nario, išlaidų, kompensuotų viešaisiais pinigais, pagrįstumu.

Aiškintis, kaip Jonavos rajono savivaldybės tarybos nariai leido kanceliarines lėšas, pradėjo visuomenininkas Andrius Tapinas. Jis skelbė, kad analizei reikiamą informaciją iš šios savivaldybės buvo įmanoma gauti tik po teisinės pretenzijos.

Gavus išlaidų ataskaitas, A. Tapinas suabejojo M. Sinkevičiaus įsigytais dviem televizoriais.

Keliami klausimai ir dėl keturių telefono sąskaitų, šešių banko kortelių, kuriomis apmokėtos sąskaitos už kurą, intensyvių kelionių karantino metu.

M. Sinkevičius sureagavo į abejones ir pasiaiškino dėl poros televizorių. Pasak mero, dokumentuose įsivėlė „techninė klaida“, todėl kanceliarinėmis išmokomis buvo apmokėtos tik poros mėnesių sąskaitos. Politikas pažadėjo šias spragas ištaisyti.

Klausimai keliami ir dėl kitų rajono savivaldybės tarybos narių galimo piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)