Savo įžvalgomis apie susiklosčiusią situaciją DELFI TV laidoje „Iš esmės“ dalijosi ir Seimo opozicijos, ir valdančiosios koalicijos atstovai, ir konservatorius Paulius Saudargas, kuris minimas kai realiausias kandidatas pakeisti Ingridą Šimonytę.

Koalicijos partneriui sukilo kraujo spaudimas

Praėjusį penktadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko Gabrieliaus Landsbergio paskelbtas, o vėliau partijos prezidiumo kone vienbalsiai patvirtintas siūlymas Seimui pasileisti, suglumino ne tik visuomenę, bet koalicijos partnerius, prisipažinusius, kad apie tokį siūlymą iš anksto nežinojo.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas teigė, kad po tokių G, Landsbergio žodžių jam net pakilo kraujo spaudimas, nors tokios sveikatos problemos jo niekada nekamavo.

Konservatorių partijos prezidiumas pareiškė, kad jei šis Seimas nepasileis, Vyriausybė svarstys apie atsistatydinimą, tačiau pati premjerė Ingrida Šimonytė pasisakė griežčiau – ji pažadėjo ne svarstyti, o atsistatydinti iškart po NATO viršūnių susitikimo, vyksiančio liepą.

Konservatorių plane numatyta, kad Seime dėl pirmalaikių rinkimų turėtų būti balsuojama maždaug po dviejų savaičių, o jie patys galėtų įvykti rugsėjį. Tačiau tam, kad Seimas pritartų pirmalaikiams rinkimams, reikia tai palaikančių 85 parlamentarų balsų, kuriuos bent jau dabar atrodo nerealu sugaudyti.

„Jei reikėtų statyti kokioje lažybų kontoroje, labiau turbūt matyčiau, kad nebus tų pirmalaikių rinkimų, nes vis girdžiu daugiau balsų, kad iš tikrųjų nereikia vienos problemos spręsti sukuriant kitą problemą. Ir šitos problemos sprendimas, kuri dabar diskutuojama, labai aišku, kur glūdi. Reikia sureguliuoti tvarką dėl tarybos narių išmokų, reikia taikyti asmeninę, politinę, teisinę atsakomybę tiems žmonėms, kurie ne pagal tvarką, ne pagal reglamentus tas lėšas naudojo, ir tada partijose siekti, kad tokių viešumoje svarstomų dalykų nebeturėtume. 

Kaip čia bus toliau, aš nežinau. Nes matau, kad tą krizę bandoma gilinti. Ir man kaip žmogui, kuris tiki, kad politikas turi spręsti problemas, padėti žmonėms įveikti problemas, o ne naujas sukurti, tai man tas nėra priimtina“, – teigė Seimo vicepirmininkas, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas, lyg ir pripažinęs, kad pirmalaikių Seimo rinkimų idėjos nepalaikys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)