Ketvirtadienį buvo pasirodžiusi informacija, kad prie Bosforo sąsiaurio jūriniais dronais atakuotas rusų žvalgybinis laivas „Ivan Kurs“.

„Agresoriaus „gynybos“ ministerija suskubo parodyti neaišku kur filmuotą vaizdą, kaip didvyriškai sunaikina kažką panašaus į jūrinį droną, o šiam laivui esą nieko nenutiko. Rusų propagandistų pajėgos reagavo žaibiškai bandydamos įteigti, kad gal laivas ir gavo smūgį, bet sėkmingai grįžo į Sevastopolį. Kartu abejojama, ar grįžęs laivas nėra kitas panašus laivas. Atrodo, kad propagandistai yra sutrikę“, – rašo ekspertai.

Įvyko apsikeitimas karo belaisviais, namo grįžta 106 Bachmuto gynėjai.

Luhansko kryptis

Svatovė. Ukrainiečiai atmušė nesibaigiančias okupantų pastangas prie Masjutivkos pasiekti Oskilo upės krantą ir čia išplėsti savo placdarmą.

Kremina. Abi pusės nepraneša apie didesnius susirėmimus, tačiau fiksuojamas agresoriaus aviacijos aktyvumas prie Dibrovos. Neatmestina, kad čia Ukrainos vienetai gali imti veikti aktyviau, todėl rusai naudoja aviaciją ir bando užkirsti tam kelią.

Donecko kryptis

Bachmutas. J. Prigožinas teatrališkai (kas jau tapo įprasta) paskelbė apie prasidėjusį rusų samdinių vienetų atsitraukimą.

Jo teigimu, iki birželio 1 d. iš Bachmuto atsitrauks visi „Wagner“ vienetai. Kaip visada, virėjas nepraleido progos įgelti „reguliarams“.

Vaizdo medžiagoje jis reguliariems rusų vienetams nurodo palikti ne tik šaudmenis, bet ir muilą (kam jis gali būti skirtas, kiekvienas galime pagalvoti pagal savo sugedimo laipsnį).

Kartu pažadėjo su „reguliarais“ palikti du toli gražu ne įkvepiančios išvaizdos kareivas, teigdamas, kad jie padės, jei reikės pagalbos, ir nurodė „reguliarų“ neskriausti.

Neatmestina, kad tokiais veiksmais rusai siekia išprovokuoti ukrainiečius pabandyti atsiimti miestą, įsivelti į gatvės mūšius ir nebetęsti sėkmingo judėjimo flanguose. Tačiau ukrainiečiai dalyvauti šiame cirke nelinkę. Ir apskritai, ar šis cirkas yra tik akių dūmimas, ar realybė, sunku pasakyti.

Juk realūs kariniai veiksmai, norint sėkmės, visada daromi paslėptai ir tyliai, o ne rėkiant per visą internetą.

Šiaurinis flangas. Ukrainos teritorinės gynybos vienetai kontratakavo prie Orihovo Vasylivkos, nustūmė rusus nuo dominuojančios kalvos ir dar labiau suspaudė agresoriaus pozicijas prie kelio Bachmutas–Slovjanskas.

Karas Ukrainoje

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose – sąlyginė ramybė, daugiausia darbo artileristams.

Pietinis flangas. Ukrainiečiai atnaujino „pyrago pjaustymo“ operacijas link Klišijivkos. 3-iosios šturmo brigados („Azov“) vienetai pasistūmėjo apie 600 m ir plečia placdarmą rytinėje kanalo pusėje.

Iš rusų pleišto nusidriekusio link Časiv Jaro, pasak ekspertų, liko tik paauglystės spuogas, kurį, tikėtina, Ukrainos pajėgos taip pat nurėš.

Avdijivka–Marijinka. Šiauriniame Avdijivkos flange agresorius intensyvino aviacijos smūgius, atnaujino atakas link Novokalynovės, tačiau jam pajudėti nors kiek į priekį nepavyko. Gynėjai išlaiko pozicijas.

Prie Pervomaiskės tęsiasi savižudiškos rusų atakos. Jie pasitelkę šarvuotą techniką bandė pralaužti ukrainiečių gynybą, tačiau neteko iki kuopos dydžio vieneto ir atsitraukė (tankas, 2 PKM ir neaiškus kiekis pėstininkų minus).

Marijinkos ruožas. Ukrainos vienetai toliau neužleidžia pozicijų pačioje gyvenvietėje, agresorius ir čia ėmė intensyviau aviacija smūgiuoti gynybos gilumoje esančiai Kurachovei, taip tikėdamasis sutrikdyti ukrainiečių vienetų rotacijas ir aprūpinimą.

Zaporižios kryptis

Melitopolio oro uoste buvo priverstas leistis iš MANPAD pamuštas rusų „Su-25“. Oro uoste girdėjosi sprogimai, kilo dūmai, tad labai tikėtina, nusileidimas buvo kietokas.

Klausimas, ar šis skraiduolis nukaltas partizanų okupuotoje teritorijoje, ar į snukį gavo kontaktinėje linijoje ir spėjo grįžti, yra atviras.

Pirmuoju atveju tai gali tapti svarbiu reiškiniu, nes rusų aviacija nebegalės jaustis saugi net virš okupuotų teritorijų. Aišku, žinant rusus, visada yra karių žūčių nuo savų rankos tikimybė. Bet kokiu atveju – vienu agresoriaus naikintuvu mažiau.

Pietų kryptis

Ukrainiečiai surengė dar vieną žvalgybą mūšiu naudojant dronus.

Rusų oro gynyba buvo priversta dirbti Sevastopolyje ir Džankojuje. Pagal žanro klasiką artimiausiu metu Ukrainos pajėgos turėtų pagal identifikuotas silpnąsias gynybos vietas išvengti rusų oro gynybos ir smogti pasirinktiems taikiniams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)