Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotojas Andrius Vyšniauskas siūlo, kad asmuo negalėtų būti renkamas ne tik tuo atveju, kai likus 65 dienoms iki rinkimų dienos jis yra nebaigęs atlikti bausmės, bet ir yra taikomos baudžiamojo poveikio priemonės.

„Asmuo, dalyvaujantis rinkimuose, neturi turėti baudžiamojo poveikio priemonės, nes baudžiamojo poveikio priemonė yra tiesiogiai susijusi su bausme ir reiškia, kad asmeniui vis dar yra taikoma bausmė“, − pažymėjo Rinkimų kodekso pataisų rengėjas A. Vyšniauskas. Pasak jo, tai leistų išspręsti ir tas problemas, kurios susidarė per savivaldos rinkimus.

Teikiamomis Rinkimų kodekso pataisomis numatoma, kad pareiškiniai dokumentai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) galėtų būti teikiami gerokai anksčiau nei dabar (šiuo metu tam yra skirtas tik beveik trijų savaičių laikotarpis). Siūloma, kad pareiškinius dokumentus kandidatai galėtų pradėti teikti prasidėjus politinės kampanijos laikotarpiui, o dokumentų teikimas pasibaigtų likus 80 dienų iki rinkimų dienos. Kaip pažymėjo parlamentaras, šie pakeitimai užtikrintų, kad VRK turėtų daugiau laiko peržiūrėti dokumentus, pareiškiniai dokumentai nebūtų teikiami tarpušvenčiu – taip visada nutinka per savivaldos rinkimus.

Naujomis nuostatomis siekiama numatyti mažesnį debatuose dalyvaujančių kandidatų skaičių. Siekiant debatų kokybės vienos laidos dalyvių skaičius negalėtų būti didesnis nei 7 dalyviai. Konkretų dalyvių skaičių ir grupių dydį kiekvienoje debatų laidoje nustatytų VRK.

Kodekso pataisomis taip pat siūloma įtvirtinti melagingos informacijos sąvoką ir sukurti mechanizmą, kaip kandidatas galėtų apsiginti, jeigu apie jį melaginga informacija yra paskelbta.

Siūloma Rinkimų kodekse numatyti draudimą rinkimų politinės kampanijos laikotarpiu skelbti savivaldybių, Seimo narių ir Europos Parlamento narių veiklos ataskaitas, kurios nėra pažymėtos kaip politinė reklama.

Pataisomis būtų keičiama balsų perskaičiavimo tvarka Respublikos Prezidento, savivaldybių tarybų ir merų rinkimų metu. Be to, vienmandatėje apygardoje pakartotiniame balsavime kandidatui mirus ar netekus pasyviosios rinkimų teisės, rinkimai toje vienmandatėje apygardoje būtų organizuojami iš naujo.

Rinkimų kodekso pataisos, kurios ketvirtadienį sulaukė Seimo pritarimo, toliau bus svarstomos pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete. Birželio mėn. jas planuojama svarstyti plenarinėje salėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją