Laišką iš Vilniaus arkivyskupijos kurijos kanclerio pašto dėžutės K. Palikša išsiuntė ketvirtadienio rytą visiems kunigams, pažymėdamas, kad rašo „asmeniniu klausimu“.

„Šį rytą apie mane buvo paskelbta labai stipriai tikrovės neatitinkanti publikacija, – laišką pradėjo kunigas. – Jums, kaip dvasiniams žmonėms, norėčiau pasakyti, kad šis šmeižtas ir melas mane labai suartino su šmeižiamu ir melagingai kaltinamu Jėzumi, mūsų brangiuoju Išganytoju. Kas gi gali būti žmogui geriau, negu sekti šmeižiamo, teisiamo, spjaudomo, kaltinamo Jėzaus pėdomis!“

K. Palikšta, kuris po Delfi.lt paskelbtos publikacijos apie prieš nepilnametį galimai naudotos seksualinės prievartos, nusprendė arkivyskupui įteikti atsistatydinimo pareiškimą, laiške kunigams jis pažymėjo, kad kaip bebūtų esą „daugelis žmonių vadovausis tais melagingais teiginiais“.

„Bet Jūs būkite drąsūs – Viešpats – Tiesa – nugalėjo pasaulį, – teigė K. Palikša. – Ne viskas, kas pristatoma kaip tiesa, yra tiesa.“

Savo laiške kunigams jis padėkojo už bendradarbiavimą įvairiuose pastoraciniuose klausimuose.

„Kaskart sutikdamas Jus, aš džiaugdavausi, kokia plati ir gili yra Dievo malonė: kokie skirtingi yra Jo kunigai, bet visi vienaip ar kitaip prisideda prie bendrosios Bažnyčios misijos. Tegul Dievas būna mūsų širdyse! Būkime linksmi ir drąsūs!“ – rašė K. Pališka.

Nors K. Pališka teigia, kad buvo apšmeižtas, tačiau jis Delfi.lt taip ir nenurodė, dėl ko.

Delfi.lt ketvirtadienį publikavo straipsnį su vaikų globos namuose augusiu našlaičiu Mantu, kuris prisipažino, kad su K. Palikša susipažino dar būdamas 15 metų ir su juo nuolat bendravo apie dvejus metus, tarp jų buvo lytinių santykių – ne tik bendru sutikimu, bet ir prievartinių. Už tylą, anot jaunuolio, kunigas jam nuolat mokėjo pinigus.

Dėl to policija savo iniciatyva buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, bet po metus trukusio tyrimo galop jį nutraukė. Kunigas buvo nuteistas tik dėl vaikų pornografijos.


Apie kunigą pasakojęs Mantas taip pat buvo nuteistas dėl vagystės iš kunigo – jis iš dvasininko banko sąskaitos sau pervedė 7 tūkstančius eurų. Tai jis teigė padaręs iš keršto, nes kunigas esą jam sugriovė gyvenimą.

„Noriu pasakyti, kad mano kaltinimas seksualiniu išnaudojimu prieš nepilnametį, seksualine prievarta buvo ištirtas prokuratūros ir ikiteisminis tyrimas dėl nuteistojo kaltinimų man yra nutrauktas, kaltinimams nepasitvirtinus, o šį jo pranešimą vertinu kaip kerštą už tai, kad pranešiau policijai apie vagystę“, – Delfi.lt tenurodė K. Palikša.

Vilniaus arkivyskupija ketvirtadienį pranešė, kas aiškinasi situaciją ir prašys teisėsaugos pateikti medžiagą.

„Iki šiol kurija nebuvo gavusi pranešimo apie tai“, – rašoma Vilniaus arkivyskupijos kurijos išplatintame pranešime.

„Pagal Kanonų teisės kodeksą ir kitus Bažnyčios dokumentus, gavus pranešimą dėl nederamo kunigo elgesio su pažeidžiamais asmenimis, Bažnyčioje vyksta informacijos vertinimas, tyrimas. Kunigas K. Palikša šįryt pranešė, kad nusišalina nuo visų pareigų Bažnyčioje, ir teigia, kad daug dalykų publikacijoje yra melagingi bei neatitinka tikrovės. Arkivyskupas nusišalinimą priėmė, kol vyksta Bažnyčios tyrimas. Apie tyrimo rezultatus bus pranešta“, – teigiame pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)