„Viskas priklausys nuo situacijos, kaip ji vystysis toliau. Jei ji kels valstybei didesnę krizę ir nebus pasiūlyta racionalių kelių, kaip išeiti ir įveikti tą krizę, tai, aš manau, kad natūralu, jog tokie klausimai gali kilti“, – žurnalistams Seime sakė parlamentaras.

A. Ažubalis neslėpė, kad TS–LKD lyderių kalbos apie būtinybę rengti pirmalaikius rinkimus ir taip spręsti krizę, kilusią dėl savivaldos tarybos narių veiklai skirtų lėšų įsisavinimo, jo neįtikina. Maža to, teigia politikas, tokia iniciatyva tenkina ne nacionalinius, bet partinius interesus.

„Aš vertinu situaciją iš valstybės pozicijų, o ne iš partinių, pirmiausiai. Darbų yra labai daug, yra darbų, kurie yra kritinėje fazėje. Šiems darbams (dėl pirmalaikių rinkimų – ELTA) iškiltų riziką. Pirmiausiai galvoje turiu mintyje sinchronizacijos projektą, juo labiau, kad mes tempiame latvius ir estus, kurie nenori eiti taip greitai, kaip mes siūlome“, – samprotavo politikas, tikindamas, kad panašiai mąstančių frakcijoje yra ne vienas.

„Ne aš vienas kalbėjau, kad frakcija neturi įgaliojimų tokiu valstybei svarbiu klausimu priimti sprendimus. Taryba turi įgaliojimus ir partijos suvažiavimas. Būtų įdomu pamatyti, kaip toks procesas vyktų“, – teigė jis, komentuodamas TS–LKD prezidiumo sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus.

ELTA primena, kad kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas. Todėl TS–LKD prezidiumas pasiūlė Seimui surengti naujus rinkimus – priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

Tokia iniciatyva sutinkama nevienareikšmiškai – valdantieji liberalai sako, kad Seimas turėtų apsispręsti dėl siūlymo tik po NATO viršūnių susitikimo. Tuo metu Laisvės partija nurodo esanti atvira iniciatyvai, nors pirmalaikiai rinkimai, jų nuomone, yra kraštutinė priemonė.

Opozicija tvirtina, kad Vyriausybė, siūlydama perkrauti visą valdžios sistemą, kratosi politinės atsakomybės dėl į skandalą įsivėlusių ministrų. Todėl Seimo mažumos atstovai ragina Ministrų kabinetą trauktis.

Antrą kadenciją TS–LKD pirmininkaujantis G. Landsbergis yra pasakęs, kad nebesieks vadovauti konservatorių partijai. Naują partijos pirmininką konservatoriai iki politinės krizės ketino išsirinkti po eilinių Seimo rinkimų 2024 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)