„Vienas iš Konstitucijoje įtvirtintų principų yra – atsakingas valstybės valdymo principas. Man matant, kad netrukus prasidės intensyvios diskusijos dėl 2024 m. biudžeto, mažiausiai, kaip prezidentui, norėtųsi, kad šį biudžeto svarstymą pasitiktume apskritai be vyriausybių ar su kažkokiomis laikinosiomis vyriausybėmis“, – trečiadienį Paryžiuje žurnalistams teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas mano, kad jeigu parlamentas nuspręstų dėl pirmalaikių rinkimų, jie galėtų įvykti pakankamai greitai.

„Seimas turi apsispręsti, jeigu jis apsispręs teigiamai, manau, kad rinkimai galėtų įvykti pakankamai greitai. Kita alternatyva, jeigu Seimui nepavyks rasti politinės valios tokį sprendimą priimti, tada prie to paties sprendimo galima prieiti šiek tiek tolesniu keliu, mėginant patvirtinti alternatyvias vyriausybes, bet čia nenoriu taip toli leistis į ateitį ir mėginti fantazuoti apie galimus variantus“, – sakė prezidentas.

„Dabartinėmis aplinkybės, kuomet nueita taip toli ir vietoje to, kad Vyriausybės problemas būtų sprendžiamos atskirų ministrų pasitraukimais, šiame etape, atrodo, kad tai belieka kaip viena iš nedaugelio išeičių, išspręsti politinėje krizėje atsidūrusią šalį“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad visuomenininko Andriaus Tapino savivaldos tarybų lėšų įsisavinimo tyrimas sukėlė politinę krizę.

Suabejojus, ar ministrai Jurgita Šiugždinienė, Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys skaidriai naudojosi kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių partijos prezidiumas priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus. Jeigu parlamentas apsispręs kitaip, tuomet, pasak TS-LKD, būtų svarstoma dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

Konservatorių partijos prezidiumas nurodė savo frakcijai Seime inicijuoti pateikti ir artimiausiu metu siekti tobulinti savivaldos kanceliarinių lėšų naudojimo ir atsiskaitymo tvarkos reglamentavimo pokyčius.

Skandalo įkarštyje švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pripažino negalinti dokumentais pagrįsti savo išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje, todėl politikė pateikė atsistatydinimo pareiškimą, kurį pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė perdavė prezidentui.

Laikinosios sostinės taryboje dirbusi G. Skaistė bei S. Kairys taip pat nurodė, kad neturi kaip pagrįsti, kur naudojo tarybos nario veiklai skirtas lėšas. Finansų ministrė nurodė, kad susiklosčius tokiai situacijai ji Kauno savivaldybei perves beveik 14 tūkst. eurų.

A. Tapinui tęsiant tyrimą, Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) pradėjo ikiteisminius tyrimus Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių bei Šaulių savivaldybėse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją