Paryžiuje viešint šalies vadovui Gitanui Nausėdai, Eliziejaus rūmų lyderis džiaugėsi stiprėjančia strategine Prancūzijos ir Lietuvos bendryste. Dėl gerėjančių dvišalių santykių jis asmeniškai dėkojo Daukanto aikštės lyderiui.

„Dar prieš pandemiją turėjau progos atvykti į tavo (G. Nausėdos – ELTA) šalį ir mes turėjome progos aptarti strateginius, ekonominius, kultūrinius reikalus, užmegzti ir stiprinti dvišalius ryšius. Mes labai glaudžiai bendradarbiaujame, mūsų strateginis bendradarbiavimas yra puikus“, – trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė E. Macronas.

Jis pažymėjo, kad Paryžius deda visas pastangas, prisidedant prie rytinio NATO sparno valstybių stiprinimo. Be to, E. Macrono teigimu, prancūzų kariai veikia ir NATO oro policijos misijoje. Todėl, tęsė politikas, tai įrodo, kad Prancūzija visiškai solidarizuojasi su Vilniumi.

„Visa tai liudija, kad Prancūzija yra labai solidari su Lietuva visame rytiniame flange. Norėčiau dar kartą patvirtinti, kad Prancūzija yra tvirtai įsipareigojusi saugumui ir stabilumui Lietuvoje ir visame Baltijos regione“, – pažymėjo prezidentas.


G. Nausėda: turime ryžtingai kovoti su tuo, kas yra juoda

Prieš susitikimą su E. Macronu, valstybės vadovas G. Nausėda teigė kalbėsiąs su Prancūzijos prezidentu ne tik apie svarbiausius artėjančio NATO viršūnių susitikimo deklaracijos aspektus, bet ir apie tolimesnę Vakarų laikyseną Rusijos atžvilgiu.

„Išgyvename tokius laikus, kuomet labai svarbu stovėti teisingoje istorijos pusėje. Kompromisams, pilkosioms zonoms vietos nėra. Mes turime pasakyti, kad balta yra balta, juoda yra juoda. Ir labai ryžtingai kovoti su tuo, kas yra juoda“, – trečiadienį Paryžiuje sakė G. Nausėda.

Daukanto aikštės lyderis pažymėjo, kad karas Ukrainoje aprėpia gerokai daugiau nei Rusiją ir Ukrainą – pasak jo, vyksta demokratijų ir totalitarizmo kova.

„Šiandieninis karas vyksta Ukrainoje, tačiau kova vyksta gerokai platesniame formate. Ir ta kova apima labai daug valstybių (...), nes tai yra kova tarp totalitarizmo ir demokratijos. Esame įsitikinę, kad būdami ryžtingi, būdami vieningi, tą kovą laimėsime“, – vylėsi jis.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, prezidentas G. Nausėda trečiadienį išvyko darbo vizito į Prancūziją, kur susitiko su Paryžiaus lyderiu E. Macronu.

Prezidentūros teigimu, šalių lyderiai planuoja aptarti pasirengimą NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, saugumo situaciją regione ir NATO rytinio flango stiprinimą.

Taip pat, anot Daukanto aikštės, susitikime bus kalbama ir apie Rusijos karo Ukrainoje eigą, paramos Kyjivui klausimus.

Artėjant Vilniaus NATO viršūnių susitikimui, prezidentas G. Nausėda lankosi kai kurių Aljanso narių sostinėse, siekdamas suderinti valstybių narių pozicijas dėl Ukrainos narystės NATO, rytinio flango stiprinimo, didesnio finansavimo gynybai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją