Politinę krizę Lietuvoje V. Bruveris įvertino Delfi TV laidoje „Delfi diena“ antradienį.

„Aš kaip suprantu, situacija kur kas dinamiškesnė nei paties Gabrieliaus Landsbergio pareiškimai – bent jau oficialūs. Tai čia visko dar gali būti. Gali įvykti ir greičiau tas atsistatydinimas“, – teigė V. Bruveris.

Jo teigimu, nutarimo projekto dėl pirmalaikių Seimo rinkimų pateikimas tikriausiai nebus sėkmingas.

„Gali būti, kad tam net nepritars ir dalis, o gal ir nemaža dalis, pačių Seimo konservatorių – Seimo frakcijos eilinių narių. Su Seimo konservatorių frakcija, apie tai, kas vyksta, niekas gi nešnekėjo. Su jais apie tai pirmą kartą bus šnekama tik rytoj. Ten žmonės yra, švelniai tariant, tuo nelabai patenkinti ir tai tikrai gali atsispindėti balsavimo dėl tų pačių pirmalaikių Seimo rinkimų rezultatuose“, – aiškino jis.

Balsavimas, anot jo, yra svarbus partijos vadovybei.

„Dar čia gali būti toks pokštas, kad partijos pirmininkas Landsbergis į šitą balsavimą savo frakcijos rėmuose gali žiūrėti kaip į balsavimą dėl pasitikėjimo juo, kaip partijos pirmininku. Tai gali būti dar taip, kad po to tikriausiai nesėkmingo balsavimo dėl pirmalaikių Seimo rinkimų, jeigu tą nesėkmę lems dar ir nemažai partijos narių dešiniųjų frakcijoje, tą pačią dieną mes galime išgirsti ne tik apie premjerės Ingridos Šimonytės atsistatydinimą, bet ir apie partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio atsistatydinimą“, – teigė vyriausiasis „ELTA“ redaktorius.

Ar prognozuojama konservatorių partijos griūtis?

„Kiek žinau, tai premjerė tikrai viduje priėmusi sprendimą atsistatydinti bet kokiu atveju, juolab, po nesėkmingo Seimo balsavimo. Ji gali nelaukti NATO viršūnių susitikimo ir tai gali sąlygoti, pavyzdžiui, opozicijos veiksmai. Jeigu opozicija paskubės kuo greičiau teikti nepasitikėjimą Vyriausybe, tai premjerė, kiek suprantu situaciją, nenori, kad jos atsistatydinimas būtų šiame kontekste. Ji nori savo atsistatydinimą padaryti pati – pati savo noru atsistatydinti“, – sakė V. Bruveris.

Anot „Eltos“ vyr. redaktoriaus, viso to apskritai nereikėtų tiesiogiai sieti su NATO viršūnių susitikimu – šio proceso herojai, pasak jo, yra patys politikai.

Vytautas Bruveris

V. Bruveris taip pat teigė, kad šioje vietoje iškyla klausimas, ar Ingrida Šimonytė po šios situacijos antrą kartą eis į Seimą ir ar sutiks būti vėl teikiama kaip konservatorių kandidatė į premjeres.

Jeigu premjerė ne Ingrida Šimonytė, tuomet kas? Laidos svečio teigimu, tai ir yra didysis įdomumas – niekas to nežino: nei patys proceso dalyviai, nei jo organizatoriai.

„Šimonytė apie savo atsistatydinimą grasindavo net ir viešai, ne pirmą kartą yra pagrasinusi. Visą laiką tokiais atvejais visi su siaubu prisimindavome, kad nei dešinieji, nei apskritai dabartinis Seimas neturi kitos tokios figūros, kuri pagal politinį realizmą, politiškai realiai galėtų vadovauti Vyriausybei. Tiesiog nėra tokio žmogaus ant atsarginio suolelio“, – atkreipė dėmesį jis.

„Visas šitas chaosas, kuriame mes dabar ne dienomis, o valandomis riedame, ar jis yra kažkokio tokio racionalaus planavimo, kažkokios politinės pragmatikos dalis, ar tai yra tiesiog emocijos, įžeistos ambicijos ir panašiai? Aš atsakyčiau, kad iš dalies ir tai, ir tai. Aišku, pirmiausia yra emocijos ir nuovargis, gal tiesiog premjerės yra toks būdas.

Juo labiau, kad su Jurgita Šiugdžinienė, kaip suprantu, yra jų artimi ir asmeniniai santykiai. Čia gal ir tas galėjo būti, bet šiaip premjerės tas principas buvo, kad arba nei vienas ministras nejudinamas, arba viskas dega mėlyna liepsna ir aš einu. Tai visą laiką jos buvo tokia nuostata“, – teigė V. Bruveris.

Jis situaciją apibūdino kaip konservatorių taktiką „apverčiant šachmatų lentą sugadinti priešininkų ėjimus.“

„Čia buvo užsikabinta ir dabar tesikabinama ant to, kad net 52 Seimo nariai, suprask, yra tokioje pačioje situacijoje. Dedamas lygybės ženklas tarp Šiugždinienės, Skaistės, Kairio, Jauniaus, Alytaus tos porelės, kuri ten nežinia kokį raketų kurą pylėsi į dviračius, ir 52 Seimo narių“, – aiškino pašnekovas.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

Apžvalgininko teigimu, taip bandoma pasakyti, kad visi yra vienodai kalti šioje situacijoje.

„Tada visi kartu einame ant ešafoto ir giljotinos, ir viską padegam. Tada visi pasimeta, visi ar dauguma neina, situacija susijaukia ir niekas nežino ką daryti“, – sakė V. Bruveris.

Liberalų sąjūdžio frakcijose seniūnas Eugenijus Gentvilas parašė viešą laišką G. Landsbergiui. Ko savo pareiškimais jis siekia?

„Jis tiesiog piktas, nes laikosi tokios nuomonės, kad visą šitą situaciją buvo galima išspręsti paprasčiau, greičiau, susitariant su tais pačiais ministrais ir ministrėmis, kad ten ar lėšos grąžinamos būtų, ar banko išklotinės pateikiamos, ar, galų gale, galima ir atsistatydinti.

Jis, kaip suprantu, įsitikinės, kad buvo galima kažkaip lokalizuotai išspręsti šitą reikalą ir atmušti kamuoliuką. O dabar padegami visi katės namai – liepsnojantys. Tai tokia nebrandi, paaugliška, piemeniška politika, jo požiūriu, kaip aš suprantu. Dėl to jis pyksta ir bando tai viešai signalizuoti“, – nuomone dalinosi V. Bruveris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)