Prieš kurį laiką Vilniaus miesto savivaldybė pranešė apie planuojamus darbus.

Kaip buvo skelbta pranešime spaudai, keletą metų sostinės arboristai bandė atgaivinti nykstančias liepas Lukiškių aikštėje, kurios buvo pažeistos rekonstruojant aikštę dar 2017-aisiais. Deja, jos nebeatsigavo, todėl nudžiūvusius medžius nuspręsta pakeisti naujais. Vietoj jų bus pasodinta dešimt brandžių sidabrinių liepų.

Rūpinosi patyrę arboristai

„Prieš 2017 metų Lukiškių aikštės rekonstrukciją Lietuvos arboristikos centro išvadose rašoma, kad liepos prastos būklės, ir buvo siūlyta jas šalinti. Vis dėlto Vilniaus miesto savivaldybė nepritarė tokiam žingsniui ir bandė išsaugoti liepas, buvo taikytos pačios naujausios ir efektyviausios technologijos. Deja, po aikštės rekonstrukcijos medžių būklė tik prastėjo, ir jų išsaugoti nepavyko. Tačiau naujoms liepoms ruošiama geresnė vieta augti, atsodinami dideli, brandūs medžiai“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Liepas apžiūrėję patyrę specialistai patvirtino, kad net ir po visų pastangų išsaugoti liepos toliau nyko. Sumažėjo jų stabilumas, todėl kyla grėsmė, kad atūžus smarkiai vėtrai, jos gali nuvirsti.

„Žmonės prisiriša prie savo aplinkos, medžiai jiems brangūs, bet vis dėlto turime galvoti ir apie saugumą – žmonių, turto. Pernai, kai siautė audros, gavome daugiau nei šimtą pranešimų dėl nuvirtusių medžių ar nulūžusių šakų. Pavyzdžiui, Rasų kapinėse medžiai apgadino paminklus. Todėl gavus išsamias arboristų išvadas, įvertinus saugumo aspektą, nuspręsta medžius šalinti“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos ir želdinių tvarkymo poskyrio vedėjas Vytautas Račkauskas.

Atsodins brandžiais medžiais

Kaip skelbta, šią vasarą buvusių liepų vietoje bus pasodinta 10 brandžių apie 7–8 metrų Tilia tomentosa rūšies liepų, dar vadinamų sidabrinėmis. Jos gali augti miesto sąlygomis, yra atsparios karščiams ir taršai.

Brandžių medžių sodinimas – nemažas iššūkis sodintojams. Savivaldybės užsakymu bus pirmą kartą sodinami tokio dydžio medžiai. Prieš sodinant 25–30 cm kamieno skersmens medžius laukia nemažai pasiruošimo darbų. Anksčiau čia augusios liepos skurdo dėl karščio bangų, kurios kildavo saulei atsispindint nuo kietos dangos, todėl dalis dangų bus nuardyta ir padidinta augimvietė.

Pašalinus nudžiūvusių liepų kelmus, bus iškastas nevertingas gruntas ir pakeistas maistinga humusinga žeme. Liepoms bus iškastos apie 1,5 m dydžio duobės, pasodintų medžių šaknys bus užberiamos nauju gruntu, medžiai sutvirtinami kuolais. Šalia medžių bus įrengiami šaknų ir laistymo šulinėliai, per kuriuos prie šaknų pateks oro ir bus galima palaistyti medžius.

Pirmaisiais metais, kol medžiai prigis, itin daug dėmesio bus skiriama liepų priežiūrai – jos bus dažniau nei kiti medžiai laistomos, kitais metais bus įterpiama šaknijimąsi skatinančių medžiagų. Liepos turėtų prigyti per 2–3 metus.

Išmoktos pamokos

Bandant išsaugoti Lukiškių liepas buvo priimta daug sprendimų, kurie reikšmingai prisidėjo prie miesto medžių gerovės. Siekiama išsaugoti kuo daugiau brandžių medžių visuose miesto plėtros procesuose, taip pat ir statybų metu. Vertinant projektus tikrinama, kaip sprendiniai derės prie esamų medžių augimvietės, ar juos bus galima įgyvendinti nepakenkiant medžiams. Projektuotojams, statybos rangovams, Vilniaus miesto savivaldybė parengė informaciją, kaip turėtų būti ne tik projektuojami, bet ir statybų metu apsaugomi želdiniai. Ją rasite „Želdynų“ skiltyje.

Plečiamos mieste augančių medžių augimvietės, nuo pomedžių šalinamos kietosios dangos, vietoj jų želdinama ir mulčiuojama. Ten, kur medžiams augti sąlygos sunkiausios, pavyzdžiui, senamiestyje, pomedžiuose įrengiami vertikalūs šulinėliai, per kuriuos medžiai laistomi ir tręšiami, o jų šaknys gauna daugiau oro.

Miesto medžius prižiūrintys specialistai vadovaujasi medžių priežiūros rekomendacijomis, parengtomis pagal Vokietijos, Čekijos medžių priežiūros standartus, Europos medžių priežiūros darbuotojo vadovą ir įvertinus kitų šalių gerąją šios srities patirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)