Jevgenijus. Prigožinas paskelbė, kad Bachmuto miestas jau yra užimtas. Kita vertus, ukrainiečiai vykdo kontratakas miesto flanguose. Karybos ekspertas E. Papečkys teigia, kad nors ukrainiečiai yra vis dar įsikabinę į miestą, tačiau situacija sudėtingėja.

„Turbūt jau galima kalbėti apie tai, kad patį miestą kontroliuoja Rusijos pajėgos. (...) Ukrainiečiai – taip, jie flanguose, tačiau apsupti miestą tikrai nėra lengva užduotis ir tai greitu metu nepavyks. Galbūt ir išvis nepavyks. Dabar ukrainiečiai tiesiog laikys įtampoje Bachmute esančius Rusijos dalinius ir turės galimybę juos apšaudyti artilerija“, – teigia jis.

Nepaisant to, kad Bachumtas buvo užimtas Rusijos pajėgų, manoma, kad geresnio pavyzdžio „Pyro pergalei“ nei Bachmuto mūšis, turbūt, negalima sugalvoti, tačiau, E. Papečkio teigimu, tokių pavyzdžių yra ir daugiau.

„Tai ne pirmas toks mūšis. Jeigu pažiūrėsime truputį istoriją, tai daug jau tokių miestų, kuriuos jau gana ilgą laiką ukrainiečiai laikė ir padarė didelių nuostolių Rusijos pajėgoms. Tokių miestų atsiras ir daugiau Donecko srityje. Čia tokia taktika Rusijos. Jie neskaičiuoja savo nuostolių“, – teigia karybos ekspertas.

E. Papečkys pakomentavo ir bendrą situaciją karo fronte.

Anot karybos eksperto, ukrainiečiai jau pradėjo naudoti Jungtinės Karalystės perduotas tolimojo nuotolio „Storm Shadow“ raketas. Jo teigimu, ukrainiečiai pradėjo preciziškai atakuoti taikinius toli užnugaryje, kurių anksčiau negalėjo pasiekti.

„Jau yra nukentėjusios kelios Rusijos pajėgų vadavietės, yra sunaikinti keli amunicijos sandėliai, taikomasi į logistikos komunikacijas ir Rusijos karinę vadovybę tokie smūgiai raketomis „Storm Shadow“ tikrai erzina“, – teigia E. Papečkys.

Karas Ukrainoje

Modernių naikintuvų F–16 Ukraina prašė nuo pat karo pradžios. Pagaliau šis politinis sprendimas Vakaruose priimtas, tačiau kiek ilgai truks, kol naikintuvai pasirodys fronte?

„Manau, kad kalbam apie tai, kad vakarietiški naikintuvai Ukrainoje gali pasirodyti jau rugpjūčio mėnesį, nes ir anksčiau buvo žinių, kad pradėtas Ukrainos lakūnų rengimas NATO valstybėse, visų pirma, Lenkijoje. Tai jie tikrai yra susipažinę su šiais lėktuvais ir pats pasirengimas juos pilotuoti įvyks pakankamai greitai. Karo sąlygomis mokomasi greitai“, – teigia E. Papečkys.

„Yra dar įvairi aptarnavimo infrastruktūra ir reikėtų suprasti, kad šie naikintuvai – jie yra modernūs, palyginus su Ukrainos turimais naikintuvais. Dar reikalinga daug kitos įrangos, kurios Ukrainoje nėra, kad šie lėktuvai galėtų būti pilnai, efektyviai panaudoti. Bet tai būtų didžiulis žingsnis, didžiulė parama Ukrainai kare prieš Rusiją“, – aiškina karybos ekspertas.

„Yra valdymo įranga. Priešo taikinių aptikimo įranga, valdymo įranga, duomenų perdavimo įranga, kuri leidžia efektyviau lėktuvams veikti, tai yra, padaryti didesnius nuostolius priešams ir patirti mažesnius nuostolius patiems“, – teigia jis.

Ar yra galimybė, kad šie naikintuvai dar spės sudalyvauti kontrpuolime, apie kurį jau ilgai kalbama?

Anot E. Papečkio, šiame kare bus daug kontrpuolimų, daug gynybos ir visuose veiksmuose naujieji naikintuvai bus itin svarbūs ir reikalingi.

„Sunku pasakyti, kada tas kontrpuolimas prasidės, kokio jis bus masto. Tai gali būti labai skirtingom bangom. Faktas yra tas, kad šie naikintuvai yra labai reikalingi ir nuo tos minutės, kada jie atsiras, jie turės labai daug darbo fronte“, – teigia E. Papečkys.

Karas Ukrainoje

„Mes visi tikimės kažkokio generalinio puolimo. Kaip senovėje – susirinko mūšio lauke, sumušė priešą ir priešas atsitraukė, atsiėmė teritorijas, privertė sudaryti taiką kažkokią. Tai tas kontrpuolimas, kokio jis masto bus, kiek jame bus etapų – ukrainiečiai labai lankstūs ir išmanūs, jie veiks atsižvelgdami į situaciją“, – aiškina karybos ekspertas.

Kuo F–16 naikintuvai yra pranašesni už dabar Ukrainoje turimus ir naudojamus naikintuvus?

„Šiuolaikiniam lėktuvui yra keli svarbūs dalykai. Tai, pirmiausia, radijo elektronika, radijo lokacinės stotys, kurios yra lėktuve, kurios gali aptikti tiek žemės, tiek oro taikinius. Tai vakarietiški radijo lokatoriai yra nepalyginamai geresni už rusiškus. Šiandien Ukraina ginkluota, netgi, ne rusiškais, o sovietiniais naikintuvais, kurių radarai, praktiškai, nėra modernizuoti ir tikrai ženkliai atsilieka nuo F–16“, – aiškina E. Papečkys.

„Netgi būdamas senesnės kartos lėktuvas F–16, jis gali būti palygintas, pagal savo radioelektroninį aprūpinimą, su dabartiniais naujausiais Rusijos lėktuvais“, – priduria pašnekovas.

„Antra, labai svarbu, kokią ginkluotę gali nešti. F–16 yra tikras darbinis arkliukas, kuris gali tiek atakuoti oro taikinius raketomis, tiek atakuoti žemės taikinius. Žemės taikinių atakai nomenklatūra ginkluotės pernešamos yra labai plati, labai didelė. Čia daug tokios precizinės ginkluotės ir valdomų bombų, ir laisvai krentančių bombų. Labai didžiulis arsenalas ginklų, kurie gali būti panaudoti tiek prieš Rusijos aviaciją, tiek prieš Rusijos žemės taikinius“, – aiškina jis.

Šis sprendimas yra svarbus ir tuo, kad Ukrainos kariuomenė palaipsniui visiškai atsisakys sovietinės ginkluotės ir naudos tik modernią Vakarų ginkluotę.

„Didžioji dalis ginkluotės yra pagaminta dar Sovietų Sąjungos laikais, ši ginkluotė nėra gaminama Ukrainoje, ne visa iš jų gali būti ir remontuojama. Tai natūralu, kad ilgainiui Ukrainoje liks bent jau didžioji dalis vien tik tai vakarietiškos technikos, gautos kaip parama arba įsigytos už Ukrainos lėšas“, – aiškina E. Papečkys.