Sugrąžinti šį klausimą į antradienio Seimo plenarinį posėdį bendru sutarimu nutarė seniūnų sueiga.

Seimo vicepirmininkas Julius Sabatauskas mano, kad šį klausimą reikėtų sugrąžinti į darbotvarkę, nes jis niekaip nesusijęs su svarstomais pirmalaikiais Seimo rinkimais, jis susijęs su Prezidento rinkimais.

„Dirbtinai nestabdykime įstatymų, dėl kurių yra didžiulis sutarimas“,- ragino ir Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Andrius Bagdonas, kviesdamas dirbtinai nekurti dramos.

Pirmadienį darbo grupei vadovavusi Seimo TS-LKD frakcijos narė Dalia Asanavičiūtė dėl kylančios pirmalaikių parlamento rinkimų galimybės ir sudėtingos politinės situacijos apsisprendė iš antradienio Seimo posėdžio darbotvarkės išbraukti referendumo dėl daugybinės pilietybės klausimą.

„Esant sudėtingai politinei situacijai, nežinomybei dėl pirmalaikių rinkimų ir Vyriausybės darbo tęstinumo, nesu garantuota, kad referendumas bus tinkamai įgyvendintas. Tai nereiškia, kad jo nebus numatytu laiku kitais metais, tačiau Seimui balsuoti siūlysiu tik įsitikinus, jog galime įgyvendinti pilietybės referendumą sklandžiai“, – pirmadienį informavo D. Asanavičiūtė.

Gegužės 16 d. Seimas po svarstymo yra pritaręs nutarimo projektui, siūlančiam 2024 m. gegužės 12 d. paskelbti privalomąjį referendumą dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio, reglamentuojančio pilietybę, pakeitimo.

Svarstymo stadijoje šį projektą palaikė 107 parlamentarai, 1 buvo prieš, 4 parlamentarai susilaikė. Iki referendumo paskelbimo liko paskutinė procedūra - priėmimas.Nutarimo projektui dėl referendumo paskelbimo vienbalsiai yra pritaręs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Privalomajam referendumui siūlomas toks tekstas: „Lietuvos Respublikos pilietybė įgyjama gimstant ir kitais konstitucinio įstatymo nustatytais pagrindais ir tvarka. Konstitucinis įstatymas taip pat nustato Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo pagrindus ir tvarką“.

Nutarimo projekte siūloma pavesti Vyriausybei ar jos įgaliotai institucijai valstybės biudžeto lėšomis referendumo agitacijos laikotarpiu informuoti visuomenę apie spręsti referendumu teikiamo klausimo svarbą Valstybės ir Tautos gyvenimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją