„Valdančioji konservatorių partija valstybėje sąmoningai kelia suirutę – dėl susiklosčiusios politinės situacijos Vyriausybėje atsakomybę nepagrįstai bando permesti visam Seimui ir Prezidentui, nors pokyčiai turėtų prasidėti nuo ministrų kabineto pertvarkos arba Ingridos Šimonytės Vyriausybės atsistatydinimo“, – teigiama partijos išplatintame pranešime.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė pažymi, kad pirmalaikių rinkimų idėją parlamentinės partijos turėtų aptarti ne su užsienio reikalų ministru, bet su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen.

„Ne Gabrielius Landsbergis el. laiškais ir ne viena konservatorių partija mūsų šalyje sprendžia, kaip ir kada turi būti skelbiami pirmalaikiai Seimo rinkimai. O Seimo frakcijų pozicija turi būti aptariama su Seimo pirmininke, o ne su konservatorių lyderiu. Jeigu konservatorių ir liberalų valdžia nebeturi kompetentingų kandidatų į ministrus ar tiesiog nebesusitvarko su tekusia atsakomybe, tam yra Lietuvos Konstitucijos numatytas kelias – Vyriausybės atsistatydinimas“, – pranešime cituojama V. Blinkevičiūtė.

Todėl TS-LKD siūlymus politikė laiko „gudravimu ir bandymu išplauti partijos mundurą“ – tačiau tikina, kad jos vadovaujami kairieji yra pasirengę išankstiniams rinkimams.

„O tai, ką dabar perša konservatoriai, tai gudravimas arba bandymas išplauti savo partijos mundurą ignoruojant atsakomybę. Politinė suirutė Lietuvos žmonėms yra visiškai nereikalinga ir betikslė. Galiausiai isteriški ir nebrandūs kai kurių konservatorių lyderių komentarai taip pat prie to neprisideda“, – nurodo V. Blinkevičiūtė.

„Mes, socialdemokratai, esame pasirengę dalyvauti neeiliniuose Seimo rinkimuose ir prisiimti politinę atsakomybę, jeigu gyventojai suteiktų pasitikėjimą“, – teigia LSDP lyderė.

Be to, europarlamentarė kelia klausimą, ar valdantieji konservatoriai, siūlydami perkrauti visas valdžios grandis, kratosi ne tik politinės, bet ir asmeninės atsakomybės dėl vykdomų reformų.

„Toks elgesys nėra nei sąžiningas, nei atsakingas vertinant tiek iššūkius vidaus politikoje, tiek geopolitinę padėtį. Galbūt konservatoriai bėga nuo atsakomybės dėl nepadarytų darbų?“ – aiškina V. Blinkevičiūtė.

„Vyriausybė turėtų pagaliau pradėti spręsti susikaupusias problemas, priimti ministrų atsistatydinimus ir derinti naujas kandidatūras su Prezidentu. O jei nebemato prasmės toliau dirbti – atsistatydinti“, – situaciją apibendrino politikė.

Kaip ELTA skelbė anksčiau, savivaldos lėšų piktnaudžiavimo skandalas kilo po to, kai visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, dirbdama Kauno savivaldybėje, galimai piktnaudžiavo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis ir įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Gintarė Skaistė

Ministrė savo išlaidų pagrįsti čekiais negalėjo ir nors premjerė Ingrida Šimonytė kartojo pasitikinti J. Šiugždiniene, pirmadienį pranešta, kad Vyriausybės vadovė prezidentui pateikė jos atsistatydinimo prašymą.

Kauno miesto savivaldybės taryboje dirbę ministrai Gintarė Skaistė ir Simonas Kairys pripažįsta taip pat negalintys pagrįsti visų deklaruotų išlaidų čekiais. G. Skaistė pirmadienį paskelbė, kad susiklosčius tokiai situacijai nusprendė Kauno savivaldybei pervesti beveik 14 tūkst. eurų.

Visgi, penktadienį posėdžiavęs konservatorių partijos prezidiumas dėl kilusio savivaldos lėšų panaudojimo skandalo priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus.

Taip pat konservatoriai nurodo partijos frakcijai Seime inicijuoti pateikti ir artimiausiu metu siekti tobulinti savivaldos kanceliarinių lėšų naudojimo ir atsiskaitymo tvarkos reglamentavimo pokyčius.

Pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma.

Seimo nutarime dėl pirmalaikių Seimo rinkimų nurodoma naujo Seimo rinkimų diena. Naujo Seimo rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)