Vizgirdienė: po antro insulto nebegirdėjau jos balselio

A. Adamkienės bičiulė Birutė Vizgirdienė Delfi laidoje pasakojo, kad artimesnis ryšys su Adamkais užsimezgė atvykus į Lietuvą, prezidentaudamas V. Adamkus mėgdavo kviestis Amerikos Lietuvius.

„Pradėjome su tarptautine Kalėdų muge, kur ji buvo ilgus metus mūsų globėja, beveik 17 metų, ir per tą labdaros darbą mes labai suartėjome. Ir paskui asmeniškai mes pradėjome viena kitą pažinti ir kažkaip labai sugyvenome“, – pasakojo ji.

B. Vizgirdienė prisiminė bendras keliones į Turkiją, Kiniją, pabrėžė, kad A. Adamkienė pasižymėjo paprastumu.

Prasidėjus pandemijai, anot laidos pašnekovės, jiedvi su A. Adamkiene mėgdavo viena kitai pasiguosti.

„Prieš galą aš jai paskambindavau paklausti kaip su sveikatėle, būdavo nusiskundimas: pasiilgau žmonių, pasiilgau nueiti į parduotuvę, paliesti kokį nors produktą ir pati pavaikščioti. Man pasidarė toks mielas prisiminimas, kad ji irgi žmogus, pasiilgsta tų pačių dalykų“, – kalbėjo ji.

Prieš porą mėnesių, pasak jos, ponia Alma buvo labai atsigavusi, pasakojo, kad pati gali atsistoti, nueiti kelis žingsnius ir laukianti pavasario, kad galėtų išeiti į žmones.

„Bet paskui staigiai sužinojome, kad antras insultas. Taip ir nebematėme, nebegirdėjau jos balselio“, – pasakojo B. Vizgirdienė.

Alma Adamkienė

Lavaste prisiminė pirmąją pažintį

Žurnalistė Laima Lavaste laidoje prisiminė pirmąjį susitikimą su ponia A. Adamkiene.

„Turėjau su ja kontaktą nuo pirmosios minutės, kai ponia Alma atvažiavo į Vilnių. Ir galiu papasakoti – tai buvo pati pradžia, kai V. Adamkus pradėjo rinkiminę kampaniją. Ir senamiestyje buvo jo rinkimų būstinė. Užėjau ten ir pamačiau kamputyje sėdinčią trapią, gražią moterį.

Ir tokia sutrikusi, nuliūdusi, pasimetusi, pažinau, kad tai Alma. Priėjau prie jos ir ją pakalbinau. Turbūt nuo tada ji mane ir prisiminė. Nuo to prasidėjo šiltas ir labai geras bendravimas. Nes ji tada ji man atvirai prisipažino, kad jaučiasi labai vieniša“, – pasakojo laidos pašnekovė L. Lavaste.

Ji pasakojo, kad ponia A. Adamkienė tada nenorėjo, kad V. Adamkus taptų prezidentu.

„Ji sakė, kad griežtai pasakė, jog ne, nenori. Bet ji pasakojo, kad pamatė V. Adamkaus akis po jos griežto pasakymo. Ir pasakė – tiek to, bandyk. Tokia buvo mūsų pažintis“, – sakė žurnalistė L. Lavaste.

Žurnalistė specialioje „Iš esmės“ laidoje A. Adamkienei atminti papasakojo ir ką velionė galvojo apie mirtį.

„Nes yra viename mano interviu pasakojusi, kad su prezidentu lyg skrido iš JAV į Kiniją, bet per Šiaurės jūrą. Ir sugedo lėktuvo vienas variklis. Ir atėjo pilotas, pasakė apie avarinę situaciją ir kad visko gali būti.

Aš klausiau, ar išsigando. Ir ji sakė, kad tada pagalvojo, jog ir karaliai, ir imperatoriai, ir prezidentai yra žmonės, visi miršta. Ir dar pridūrė – o šalia Valdas. Tai man visiškai nebuvo baisu“, – A. Adamkienės žodžiais laidoje dalijosi žurnalistė L. Lavaste.

Janus: man Alma yra epocha

Laidoje dalyvavusi dizainerė Julia Janus teigė, jog A. Adamkienė buvo pavyzdys, kurio begalo reikėjo posovietinėje epochoje.

„Man Alma yra epocha. Tai yra posovietinės Lietuvos epocha, kuriai be galo reikėjo Almos. Kažkas gi turėjo parodyti, kaip atrodyti, kaip elgtis, kaip išlaikyti orumą kalbantis nesvarbu, su kokio rango žmogumi, kaip nepasimesti situacijose, kaip palaikyti savo gyvenimo draugą. Tai – visa ta kultūra, kurios mes tarsi stigome. Toks mano vaizdinys“, – dėstė dizainerė.

Ji teigė, kad A. Adamkienei aprangą kūrė visą paskutinę prezidento Valdo Adamkaus kadenciją ir po jos.

J. Janus prisiminė, kodėl A. Adamkienė atėjo pas ją – esą todėl, kad nedalindavo interviu.

„Tai dar be mano savybių kaip kūrėjos, reiškia, kad buvo svarbus testas ir toks, tam tikras, matyt, diskretiškumas“, – svarstė dizainerė.

Mildažytė: jai nebuvo didelis, mažas, svarbus ar nesvarbus

Žurnalistė Edita Mildažytė „Delfi TV“ laidoje sakė, kad jos vienas pačių ryškiausių prisiminimų apie Adamkų porą – kokį įspūdį ji darė apskritai Lietuvai.

„Pradedant inauguracija, kai buvo sukviesti žmonės iš provincijos, kurie galėjo įsigyti bilietus, buvo prieinama tuos žmones pačiupinėti ir buvo galima juos pačiupinėti Sporto rūmuose. Paskui vyko valdininkų ir valdžios inauguracija pačioje Prezidentūroje. Bet jie padiktavo labai aukštą standartą“, – kalbėjo ji.

Žurnalistė laidoje retoriškai klausė, kaip atrodytų mūsų Prezidentūra, jei nebūtų buvę šios poros.

E. Mildažytė akcentavo Adamkų subtilumą, mokėjimą elgtis, pagarbą vienas kitam ir inteligenciją.

Ji priminė „cepelinų balius“, kuriuose A. Adamkienė, pasirišusi prijuostę, dėkojo spaudai už tai, kad „nesuėdė jos vyro“.

„Sugebėjimas prie kiekvieno prieiti, su kiekvienu pašnekėti, kiekvieną pamatyti – jai nebuvo didelis, mažas, svarbus ar nesvarbus. Bet, aišku, jos vyras jai visada buvo pats svarbiausias“, – pabrėžė žurnalistė.

Turi prašymą

Delfi primena, kad atsisveikinimas su velione p. Alma Adamkiene vyks Prezidento rūmų Kolonų salėje pirmadienį, gegužės 22 d. 18:00 – 21:00 val. ir antradienį, gegužės 23 d. 9:00 – 11:30 val. Karsto išnešimas planuojamas antradienį 12:10 val.

12:30 val. Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje už velionę bus aukojamos šv. Mišios.

Laidotuvės – antradienį 16:00 val. Kaune, Petrašiūnų kapinėse.

Norinčiųjų atsisveikinti su p. Alma prašome nenešti gėlių, o joms skirtus pinigus, tęsiant Almos Adamkienės gyvenimo ir darbų dvasią, paaukoti filantropiniams tikslams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)