Geopolitinis kontekstas

Darbą pradėjo specialusis Kinijos pasiuntinys. Jis siekia sukurti prielaidas įtvirtinant Pekino siūlymą dėl karo Ukrainoje įšaldymo. Pirmiausia jis susitiks su Ukrainos vadovybe, po to lankysis Maskvoje ir Vakarų Europos sostinėse.

Estijos parlamentas nubalsavo už paramą Ukrainos narystei NATO. Ar tai pirma kregždė į NATO viršūnių susitikimą Vilniuje, ar tik drąsus vienas iš nedaugelio moralinio palaikymo gestų — pamatysime.

„F-16“ perdavimo klausimas Ukrainai pajudėjo. Tikėtina, jį išjudino rusų „Su-35“ perdavimas Iranui.

JK ir Nyderlandai ėmė telkti šiuos naikintuvus Ukrainai galinčius perduoti sąjungininkus. Kita vertus, patys dar nėra nusprendę, ar perduos šį modernų aviacijos papildymą Ukrainos oro pajėgoms: „Mes norime perduoti Ukrainai „F-16“, bet jų neturime, o jei turime, tai per mažai“.

Panašaus lygio retoriką jau kuris laikas girdime iš Vakarų valstybių vadovų. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo kaip akių dūmimas. Tačiau kitas faktas, kad bus plečiamas Ukrainos pilotų rengimas valdyti vakarietiškus naikintuvus suponuoja, jog visa ši nerangi retorika yra tam tikra prasme pasiruošimo žingsniai prieš perduodant naikintuvus.

Tiesa, tai gali būti susiję ir su vakariečių bandymais įtikinti ukrainiečius, kad „F-16“ nėra vienintelis naikintuvų modelis, kuris padėtų jiems kovoje prieš agresorių.

Pasirodė informacija, kad J. Prigožinas vienoje iš Afrikos šalių susitiko su Ukrainos karinės žvalgybos (GUR) atstovais ir pasiūlė manais už Ukrainos vienetų pasitraukimą iš Bachmuto, GUR perduoti rusų reguliarių vienetų išsidėstymo vietas.

„Mažai tikime tokia kreiva schema, tačiau įdomiau yra, kodėl ši informacija pasirodė viešoje erdvėje? Žinoma, tai gali būti ukrainiečių ir sąjungininkų paleista antis, kad dar labiau sukiršintų „Wagner“ samdinius ir rusų reguliarius vienetus“, – teigia jie.

Ekspertai neatmeta, kad ši informacija viešoje erdvėje pasirodė iš S. Šoigu ir V. Gerasimovo aplinkos (pirmiausia — Rusijos karinės žvalgybos) dėka.

Po samdinių vado viešų įžeidimų ministras ir generalinio štabo viršininkas tikrai turėjo motyvą atsakyti.

Parodant J. Prigožiną išdaviku galima netiesiogiai pateisinti tariamą šaudmenų nepristatymą „Wagner“ samdiniams ir sukurti priežastį riboti aprūpinimą šaudmenimis ateityje, labiau paremiant savo reguliarius vienetus. Taip pat sukurti papildomas įtampas tarp Bachmuto sektoriuje dominuojančių „reguliarų“ ir mažumoje esančių samdinių bei taip priversti J. Prigožiną užverti burną ir pateisinti galimas ateities „netikėtas nelaimes“, kurios gali nutikti liežuvio nevaldančiam J. Prigožinui.

Situacija fronte

Karas Ukrainoje

Luhansko kryptis

Užraeitą savaitę pradėję smūgius Luhanske, praėjusią savaitę ukrainiečiai tęsė šį darbą. Tikėtina, pagrindinis ukrainiečių taikinys — agresoriaus vadovavimo ir valdymo sistema (vadavietės, mobilus ryšių mazgai ir pan.).

Svatovė. Savaitės viduryje agresorius suintensyvino atakas šiauriniame flange, jam pavyko įsitvirtinti Masjutivkos kaimelyje, tačiau taktinio tikslo – pasiekti Oskil upę, rusams nepavyko.

Ukrainiečiai telkė pajėgas ateities operacijoms, agresorius bandė šį pasiruošimą trikdyti aktyviu artilerijos ir aviacijos darbu.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Kremina. Sektoriuje mūšiai įgavo pozicinį pobūdį. Dar atskiruose ruožuose rusai pabandė pulti (Nevskė, pietinis flangas), tačiau tai buvo labiau lokalios atakos. Ukrainos vienetai nebando imtis aktyvesnių veiksmų, persigrupuoja ir telkia resursus tolimesnėms operacijoms.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Lisičianskas. Per praėjusias dvi savaites agresoriui nepavyko perlaužti įvykių savo naudai, todėl mūšių intensyvumas ir čia sumenko. Ukrainiečių persigrupavimą rusai bando trikdyti smūgiuodami aviacija.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Donecko kryptis

Bachmutas. Smūgiavusios eilę nedidelių, tačiau stiprių ir tikslių smūgių agresoriaus grupuotės flangams, Ukrainos pajėgos tam tikra prasme išlygino situaciją sektoriuje.

Tai greičiausiai nemaža dalimi yra ukrainiečių artileristų nuopelnas, kurie gerokai praretino agresoriaus pajėgumą remti savo manevrinius vienetus ugnimi (pirmiausia kentėjo rusų artilerijos vienetai).

Okupantai į flangus permetė papildomus vienetus iš kitų sektorių (Kremina, Avdijivka), intensyvino aviacijos smūgius. Šiais veiksmais jie bando stabilizuoti situaciją bei kaip įmanoma geriau pasiruošti galimoms intensyvesnėms ukrainiečių atakoms (pvz. prie Kurdiumivkos).

Nepaisant to, rusai toliau intensyviai atakavo Bachmuto mieste. Čia jie pasiekė taktinę sėkmę, pats miestas beveik visas kontroliuojamas agresoriaus. Tačiau turėdami didelių problemų flanguose ir veržliai puldami centre, rusai rizikuoja patekti į ukrainiečių „ugnies maišą“.

Jei taip atsitiktų, Ukrainos vienetai galėtų smūgiuoti mieste veikiančiai okupantų grupuotei į flangus. Kita vertus, kad perimtų iniciatyvą į savo rankas, ukrainiečiai visų pirma turėtų pasiekti Krasna Horą (šiaurinis flangas) ir Klišijivką (pietinis flangas).

Karas Ukrainoje

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Avdijivka — Marijinka. Mūšiai įgauna pozicinį pobūdį, tačiau agresorius toliau turi pajėgumo atakuoti Pervomaiskės ruože. Savaitės pabaigoje rusai suintensyvino puolimą šiauriniame flange (prie Novokalynovės).

Čia jiems pavyko atsiimti anksčiau apleistas pozicijas palei geležinkelį. Intensyvūs mūšiai Marijinkoje tęsiasi, tačiau čia ukrainiečiai jau senokai laiko frontą net esant dideliam kovų tempui, o net ir palikus griuvėsiais virtusią gyvenvietę gynėjai užims naują gynybos ruožą, kuris uždarys kelią agresoriui į rytus (link Kurachovės) bei į pietus (link Vuhledaro).

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

Vuhledaras. Sektoriuje dominavo lokalūs susidūrimai ir artilerijos salvės, bet abi pusės vengė aktyvesnių manevrinių veiksmų. Rusai gana intensyviai naudojo aviaciją, tačiau nepanašu, kad jiems pavyko sumažinti ukrainiečių manevrinių vienetų pajėgumą. Radę progą Ukrainos gynėjai surengdavo lokalias atakas.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis

Kontaktinėje linijoje – visiškas štilis. Rusai soc. tinkluose jį vadina „bauginančia tyla“. Jei tikėsime okupantų karo propagandistais, tai ukrainiečiai toliau siuntė manevrinius vienetus ir formavo puolimui skirtas grupes, kurios sudarytos iš mechanizuotų, desantininkų ir teritorinės gynybos brigadų vienetų. Taip pat Ukrainos pajėgos tęsė smūgius agresoriaus logistinei sistemai (Tokmakas, Melitopolis), rusai atsakė atakuodami Zaporižę.

Vertinimas: lygiosios pozicinėje gynyboje.

Pietų kryptis

Ukrainiečiai su dronais tęsė žvalgybą mūšiu. Agresoriaus oro gynyba Kryme intensyviai dirbo visą savaitę. Tai rusai bandė dangstyti neva vykdomomis pratybomis.

Tuo pačiu ukrainiečiai ėmė aktyviau veikti okupuotoje teritorijoje — surengė diversiją geležinkelio atkarpoje Simferopolis — Sevastopolis ir sutrikdė logistiką šiuo strategiškai svarbiu aprūpinimo keliu. Rusai atsakė raketų, dronų — savižudžių smūgiais Odesai, Mykolaivui bei artilerijos ugnimi (tame tarpe padegamaisiais užtaisais) apšaudytas Chersonas.

Vertinimas: iniciatyvą turi ukrainiečiai.

Karas Ukrainoje

Mūšių dinamika

Praėjusią savaitę agresorius beveik kasdien rengė didelio masto smūgius raketomis ir dronais — savižudžiais.

Smarkiai išaugęs raketų smūgių intensyvumas lėmė didesnius jų nuostolius (23 ir 41). Dronų — savižudžių nuostoliai išliko panašūs (124 ir 126).

Tikėtina, tuo siekta Ukrainos pajėgas sukoncentruoti į oro gynybą ir taip trikdyti pasiruošimą puolimui. Kita vertus agresorius ir toliau vietoje karinių taikinių bandė smūgiuoti civilinei infrastruktūrai.

Precedento neturintis moderniausių rusijos raketų „Kinžal“ panaudojimo mastas gali būti siejamas su agresoriaus siekiu padaryti žalą naikinant Ukrainos vadovavimo ir valdymo sistemą.

Po tariamo pasikėsinimo į V. Putiną toks veiksmas iš agresoriaus pusės galėjo būti laukiamas. Tačiau „kerštas“ nepavyko — Ukrainos oro gynyba suveikė puikiai, rusų raketos nepasiekė taikinių. Vienos „Patriot“ sistemos lengvas apgadinimas tikrai nebuvo tas siektinas rezultatas.

„Manytume, agresoriaus nuostolių dinamika kituose parametruose rodo ukrainiečių nuoseklų siekį artimiausiomis savaitėmis pradėti didesnio masto puolimą“, – rašo jie.

Rusų gyvosios jėgos (4450 ir 4280) ir šarvuotos technikos (110 ir 100) nuostoliai jau kelintą savaitę išlieka aukšti. Tai rodo, kad mūšiai kontaktinėje linijoje išliko intensyvūs.

Tačiau ėmė augti nuostoliai agresoriui kritiškai svarbiuose parametruose: okupantų bendros artilerijos netektys augo smarkiai (114 ir 144). Praėjusią savaitę net 3 kartus rusų paros nuostoliai viršijo 20 sunaikintų artilerijos sistemų, kas yra labai retas, o gal ir rekordinis reiškinys per visą laikotarpį nuo 2022 m. vasario 24 d.

Taip pat rusų oro gynybos nuostoliai pasiekė seniai nematytas aukštumas (8 ir 13).

Penkių savaičių skaičiai:

Bendri artilerijos nuostoliai (43 ir 82 ir 106 ir 114 ir 144),
Oro gynybos priemonių nuostoliai (5 ir 6 ir 11 ir 8 ir 13).

Tokiu būdu ukrainiečiai, atimdami iš agresoriaus esminę jų sėkmingų operacijų sąlygą – persvarą artilerijos ugnimi, sugebėjo stabilizuoti padėtį Bachmuto ir iš dalies Avdijivkos sektoriuje.

Retindamos rusų oro gynybos sistemas, Ukrainos pajėgos įgalina efektyviau veikti savo aviaciją (atakuojant „Storm Shadow“ raketomis), MLRS (HIMARS ir „Hrim2“) bei tiek žvalgybinius, tiek dronus — savižudžius.

Tai suteikė galimybes ukrainiečiams atakuoti agresoriaus karinius objektus Luhanske, Tokmake, Mariupolyje ir aišku Kryme.

Prognozės

Ukraina operaciniu (smūgiai agresoriaus logistikos bei vadovavimo ir valdymo sistemai jo gynybos gilumoje) ir taktiniu (rusų netiesioginės ugnies paramos vienetų naikinimas, ukrainiečių pajėgų telkimas tikėtinuose puolimo ruožuose, iniciatyvos perėmimas Bachmuto sektoriaus flanguose) lygiais tęsia intensyvų pasirengimą puolimui. Veiksmų pradžios galima laukti artimiausiomis savaitėmis.

Kita vertus, išnaudojant netikėtumo efektą, tokie veiksmai gali prasidėti ir anksčiau.

Neatmestina, kad artimiausiu metu agresorius sieks maksimaliai apsunkinti pasirengimą Ukrainos puolimui, tačiau mažai tikėtina, jog rusai bus pajėgūs ilgą laiką palaikyti tokį intensyvų raketų ir dronų — savižudžių smūgių tempą.

Neatmestina, kad juos bus bandoma kompensuoti „S300“ raketų smūgiais bei didesnėmis pastangomis (provokacijomis) diplomatinėje arenoje (pvz.: „grūdų susitarimas“, Zaporižios atominė elektrinė, branduolinis šantažas, apgaulės operacijos, siekiant apkaltinti ukrainiečius).

Tikėtina, kad rusams pavykus užimti likusią Bachmuto miesto dalį jie paskelbs apie „pergalę“, pereis į gynybą bei sieks sukurti naują trikdį fronte (pvz. Avdijivka), kad priverstų Ukrainos pajėgas atsisakyti didesnio puolimo planų.

Neatmestina, kad okupantai kartu su intensyviais raketų smūgiais Ukrainos karinei infrastruktūrai gali surengti preventyvų puolimą Zaporižios kryptyje arba, pavyzdžiui, Svatovės sektoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją