„Valdančiosios koalicijos – Laisvės partijos, Liberalų Sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų lyderiai savaitgalį aptarė savivaldybių tarybų veiklos išlaidų skaidrinimo ir politinės sistemos perkrovimo klausimus“, – rašoma partijos išplatintame pranešime.

Teigiama, kad pasitarimo metu buvo sutarta paspartinti rengimą įstatymų, „skirtų Lietuvos savivaldybių Tarybų veiklos išlaidų skaidrumui bei atskaitomybei padidinti, bei siekti šiuos projektus pateikti svarstymui Seime artimiausiu įmanomu metu ir priimti ne vėliau kaip iki šios sesijos pabaigos“.

Susitikime taip pat buvo aptartas TS–LKD pasiūlyta iniciatyva dėl pirmalaikių Seimo rinkimų paskelbimo.

„Atsižvelgiant į tai, kad tokiam sprendimui priimti reikalinga ne mažesnė kaip 85 balsų Seimo dauguma, sutarta, kad TS–LKD atstovai jau kitą savaitę, inicijuos platesnę diskusiją, kurioje kvies ir opozicinių parlamento partijų atstovus“, – rašome pranešime.

Teigiama, kad TS–LKD atstovai informavo, kad sieks telkti platų palaikymą dėl tokių rinkimų paskelbimo.

Taip pat pranešime rašoma, kad TS–LKD atstovai ir premjerė Ingrida Šimonytė koalicijos partneriams taip pat patvirtino savo paskelbtą poziciją, „kad tuo atveju jei Seimas nepalaikytų pirmalaikių rinkimų paskelbimo, Ministrė Pirmininkė po NATO viršūnių susitikimo ketintų teikti savo atsistatydinimą“.

Laisvės partija pirmadienį taip pat išplatino pranešimą apie įvykusį susitikimą.

„Susidariusią politinę situaciją Lietuvoje apsvarsčiusi Laisvės partijos valdyba konstatavo, kad karo Europoje, globalių ekonominių iššūkių ir netrukus Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo kontekste visoms valstybės valdžios grandims ypač svarbus racionalus mąstymas, šaltas protas ir vidaus politikos stabilumo palaikymas.

Laisvės partijos valdybos nuomone, politinės sistemos skaidrinimas turi tapti vieningu politinių partijų prioritetu. Neteisėtai savivaldybės tarybos nario išmokas naudoję asmenys turi prisiimti atsakomybę, o politinės partijos būti atviros nuoširdžiam dialogui su visuomene“, – teigiama pranešime.

„Tačiau esminė vidaus politikos problema yra Lietuvos trypčiojimas vietoje, nesprendžiant svarbių klausimų, liečiančių Lietuvos augimo darbotvarkę, žmogaus teises. Dėl politinio palaikymo stokos pastaruoju metu valstybei svarbios reformos juda lėtai, žmogaus teisių klausimai stagnuoja. Siūloma nauja mokestinė politika neatspindi daugumos žmonių ir verslo lūkesčių“, – konstatavo partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Pranešime teigiama, kad Laisvės partijos valdyba palaiko dabartinės Vyriausybės perkrovimo galimybę, taip pat pabrėžia būtinybę visoms parlamentinėms partijoms susitarti dėl skaidresnės politinių pareigūnų administracinių išlaidų apmokėjimo tvarkos.

„Laisvės partijos valdybos nuomone, koalicijos partnerių siūlomi pirmalaikiai Seimo rinkimai yra galima situacijos sprendimo alternatyva, tačiau turi būti naudojama tik tuo atveju, jeigu visos kitos priemonės bus neveiksmingos. Pirmalaikiai rinkimai taip pat gali tapti nauja galimybe Laisvės partijai sutelkti didesnį visuomenės palaikymą progresyviai ir racionaliai liberaliai politikai Lietuvoje, kuri šiandien Seime stokoja politinio palaikymo.

Svarbiausiais šių metų Seimo darbais partijos valdyba įvardija savivaldybių tarybų veiklos skaidrinimą, valstybės tarnybos reformą, civilinės sąjungos įteisinimą, mokesčių sistemos pertvarką, kad ji leistų verslui sėkmingai investuoti į naujas darbo vietas ir plėtrą, augintų žmonių pajamas. Taip pat svarbus sklandus NATO viršūnių susitikimo organizavimas“, – teigiama pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)