„Žmogus, kuris visada apkabina“

Artimas Adamkų šeimos draugas, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Zuokas sutiko su Delfi pasidalinti prisiminimais apie A. Adamkienę.

„Alma visada man buvo tokia kaip ir karališkojo kraujo atstovė mūsų, labai monarchiška.

Visada rami, visada išlaikyta. Vykstant dalykinėms diskusijoms ji niekada neišsakys savo nuomonės, nors puikiai žino, kad po to prezidentui V. Adamkui ji pasakydavo viską, ką galvoja ir mano.

Net visuose nuotraukose, kai žiūri į Almą, ji turi tokį karališką stotą, bet tokia tokią artimą, gerą, apkabinančią emociją“, – kalbėjo A. Zuokas.

A. Zuokas Delfi teigė, jog ponia Alma visada buvo paprasta.

„Daug nekalbant, bet kai jau pasakydavo, tas pasakymas būdavo apie kažką gero. Pozityvi ji“, – kalbėjo jis.

Delfi pašnekovas citavo V. Adamkų, kuris teigė, jog jo žmona buvo „žmogus, kuris visada apkabina“.

„Ar fiziškai, ar savo žodžiu, ar tiesiog savo buvimu šalia“, – sakė A. Zuokas.

Valdas Adamkus, Alma Adamkienė

Varanavičienė: ji buvo labai įdomus žmogus

Knygos „Alma“ leidėja Lolita Varanavičienė Delfi sakė, kad Lietuva ponią Almą pažino, kai ji buvo pirmoji ponia, matėme ją puikiai atstovaujančią Lietuvai, bendraujančią su aukščiausiais pasaulio politikais.

„Bet iš prezidento V. Adamkaus knygų, kurias mes rengėme, man visada darydavo įspūdį, kad apie ką jis bekalbėtų – apie ankstyvąjį savo laikotarpį, kai ryžosi eiti į politiką, ar apie gyvenimą Amerikoje, arba apie jų garsiąją fermą (Tabor Farm vasarvietę - aut.) , kuri buvo smagus jų epizodas, visada jam tai buvo konstanta, tai buvo gyvenimo vertybė, gyvenimo moteris“, – kalbėjo ji.

L. Varanavičienė pridūrė, kad mums, Lietuvai, tai yra labai svarbu – iš šio pavyzdžio mes matome, kad žmonės gali išlaikyti tokį pagarbų santykį, kai gyvenimas pasiūlo didelių iššūkių.

„Prisiminkime, kokius sunkius laikus teko išgyventi prezidentui. Ponia Alma visada buvo šalia ir puikiai ėjo tas pareigas, kurios jai teko. Bet aš norėčiau sakyti, kad ponia Alma nebuvo tiktai išorinis puikus pavidalas. Tai buvo nepaprastai gyvas, išsilavinęs, jautrus, humoro jausmą turintis žmogus“, – pasakojo pašnekovė.

Anot jos, kam teko laimė bendrauti su A. Adamkiene neformalioje aplinkoje, tikriausiai pamatė, kad jos akyse šokinėjo nemaži velniukai.

„Ji turėjo humoro jausmą, suprato juoką. Tai buvo labai įdomus žmogus, daug skaitantis, mylėjęs operą, mylėjęs muziką, ją supratęs, mokėjęs džiaugtis tuo, ką gyvenimas teikia ne materialiąja prasme, o tai, ką mes galime iš gyvenimo pasiimti esminio, tai yra kultūrą, santykių, jausmų kultūrą – viso šito ji mokė mus, visą Lietuvą tapusi pirmąja ponia“, – pabrėžė pašnekovė.

Ji pridūrė, kad reikėtų bandyti šviesiai žvelgti į šią prezidento V. Adamkaus juodąją dieną: „Lieka prisiminimai, lieka daugybė darbų ir norėčiau palinkėti prezidentui stiprybės“.

Kuolys prisimena Adamkienę: ji vienodai nuoširdžiai bendravo su karaliais ir Lietuvos kaimo vaikais

Prisimindamas po sunkios ligos mirusią buvusią pirmąją Lietuvos ponią Almą Adamkienė, visuomenės veikėjas ir buvęs Prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Darius Kuolys reiškia užuojautą ir teigia, kad ji buvo kilnaus žmogus, kokių šiais laikais reta, pavyzdys.

„Alma Nutautaitė-Adamkienė paliko mums labai šviesaus, gražaus, kilnaus ir sykiu paprasto gyvenimo pavyzdį“, – Eltai teigė D. Kuolys.

„Tai buvo žmogus, kuris vienodai nuoširdžiai, vienodai paprastai galėjo bendrauti ir su karaliais, karalienėmis, galingiausių valstybių prezidentais ir su Lietuvos kaimo vaikais, kuriems buvo reikalinga globa ir parama. Alma Adamkienė neskirstė žmonių pagal jų socialinį statusą. Su visais elgėsi ir visus traktavo labai pagarbiai, jai nebuvo žmonių, kurie nėra verti pagarbos, nėra verti dėmesio. Šiandien toks elgesys mūsų viešajame gyvenime yra labai retas. Ir tas toks labai paprastas, nuoširdus, autentiškas buvimas ir laikysena greta galingųjų ir greta silpnųjų skyrė Adamkienę iš Lietuvos viešojo gyvenimo“, – prisiminė jis.

D. Kuolys sakė, kad Lietuvos pirmoji ponia visą gyvenimą garbingai atstovavo Lietuvai ir lietuvybei, tiek išeivijoje besirūpindama lietuvių kultūros centrais, tiek V. Adamkui tapus prezidentu reprezentuojant Lietuva.

„Alma Adamkienė, prisiminkime, buvo Lietuvio savanorio dukra, žmogaus, kuris kovėsi už Lietuvos respubliką ir sugebėjo toje Respublikoje tarnauti valstybei ir rūpintis savo šeima. Išeivijoje, būdama greta visuomenininko ir politiko Valdo Adamkaus, ji rūpinosi ir svarbiu išeivijos centru – Tabor Farm, prižiūrėjo jo ūkį. O Valdui Adamkui tapus prezidentu, Alma Adamkienė labai garbingai atstovavo Lietuvai“, – sakė jis.

D.Kuolys išreiškė užuojautą prezidentui V. Adamkui.

„Aš manau, ką mes visi turėtume reikšti šiandien šilčiausias užuojautas Valdui Adamkui. Nes buvo labai svarbi ir daug nuveikusi Lietuvos labui Adamkų šeima. Ir šiandien vieną šios šeimos žmonių išlydime, ji baigia gražų ir garbingą gyvenimą“, – užuojautą išreiškė D. Kuolys.

Adamkų bičiulis Mieželis: Alma Adamkienė buvo prezidento stiprybė

Buvusi pirmoji ponia Alma Adamkienė buvo prezidento Valdo Adamkaus stiprybė, sako artimai su Adamkų šeima bendravęs JAV lietuvis, buvęs prezidento Valdo Adamkaus vyriausiasis patarėjas Raimundas Mieželis.

„Ponia Alma buvo maloni, švelni, labai protinga ir stipri moteris. Ji prezidentui Adamkui buvo labai svarbi“ – sekmadienį Eltai sakė R. Mieželis.

R. Mieželis prisiminė savo draugystę su Adamkų šeima, kuri tapo artima dar gyvenant JAV, sovietinės okupacijos laikotarpiu.

„Su prezidentu Adamkumi ir ponia Adamkiene bendrauju septyniasdešimt metų. Mano prisiminimai labai malonūs tiek Amerikoje, tiek jau grįžus į Lietuvą po nepriklausomybės atgavimo. Pas juos aš Turniškėse visuomet grįžęs iš Amerikos apsistodavau“ – pasakojo R. Mieželis.

Pasak jo, A. Adamkienė buvo stipri ir aktyvi asmenybė, visuomet per savo fondą pasirūpinusi mokyklų bibliotekomis, tikėjusi šviesia jaunimo ateitimi.

„Ponia Adamkienė buvo labai stipri ir aktyvi. Prezidentui padėjo daug kuo. Jos fondas rėmė Lietuvos mokyklas, ypatingai bibliotekas mokyklose. Jos nuomone jaunimui vienas iš pagrindinių dalykų buvo kuo daugiau turėti knygų. Todėl prezidentavimo laikas mes organizuodavom knygų karavanus, važiuodavo jos fondo žmonės į įvairias Lietuvos mokyklas, veždami knygas, “ – prisiminė R. Mieželis.

ELTA primena, kad po sunkios ligos, eidama 97-uosius metus, sekmadienį mirė buvusi Lietuvos pirmoji ponia A. Adamkienė.

Pirmajai poniai A. Adamkienei medikų pagalbos prireikė balandžio pabaigoje. Pirmiausia A. Adamkienė buvo atvežta į Vilniaus Santaros klinikas. Atlikus reikalingus tyrimus, pirmajai poniai buvo diagnozuotas galvos smegenų kraujotakos sutrikimas. Vėliau patikslinta, kad klinikų medikai sėkmingai atliko intervencinę procedūrą ir atkūrė kraujotaką.

A. Adamkienė po operacijos liko Santaros klinikose tolimesniam gydymui ir priežiūrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)