Kaip pranešė LVAT, nagrinėjamoje administracinėje byloje nustatyta ir ginčo nebuvo, kad trečiajam suinteresuotam asmeniui, kuris nuo 2015 m. liepos 7 d. iki 2019 m. rugsėjo 16 d. buvo įtrauktas į VSD žvalgybos pareigūnų rezervą, nuo 2016 m. rugpjūčio 7 d. iki 2019 m. rugsėjo 16 d. VSD iniciatyva, bet „Sodrai“ nežinant, VSD žvalgybos pareigūnų rezerve buvusiam trečiam suinteresuotam asmeniui buvo paskirta valstybinė pensija.

„Sodros“ manymu, trečiajam suinteresuotam asmeniui, kol jis buvo įtrauktas į VSD žvalgybos pareigūnų rezervą, t. y., anot „Sodros“, buvo tarnyboje, negalėjo būti skiriama ir mokama valstybinė pensija, todėl VSD turi „Sodrai“ sumokėti minėtu laikotarpiu apskaičiuotą bei išmokėtą pareigūnų ir karių valstybinės pensijos 24 878,93 Eur permoką, susidariusią dėl VSD kaltės.

Anot LVAT, pagal Lietuvos Respublikos pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymą, negali būti tapatinami pareigūno tarnybos laikas ir pareigūno tarnybos laikas pensijai skirti. Teismo teisėjų kolegija aiškino, kad pareigūnų, ypač žvalgybos pareigūnų, veiklos specifika lemia tai, kad jie, nebūdami tarnyboje (tai yra jiems tuo metu už tarnybinę veiklą nėra mokamas atlyginimas), atlieka valstybei svarbias žvalgybos funkcijas, už kurias gali būti papildomai skatinami, numatant papildomas socialines garantijas, be kita ko, laikant, kad pastarasis laikas būtų įskaičiuojamas į pareigūno tarnybos laiką pensijai skirti.

„Taigi, pareigūnai, esantys rezerve, neatlieka tarnybos, todėl jiems tarnybinis atlyginimas ir kitos su tarnybos santykiais susijusios išmokos nemokamos. Kita vertus, užtikrinant garantijas, pvz., gauti valstybinę pensiją, žvalgybos pareigūno buvimo rezerve laikas pagal Žvalgybos įstatymą, įskaičiuojamas į tarnybos stažą, kuris iš esmės sietinas su pareigūno tarnybos laiku pensijai skirti. Toks įstatymų nuostatų aiškinimas taip pat neprieštarauja ir konstitucinės doktrinos nuostatoms“, – pabrėžė LVAT.

LVAT padarė išvadą, kad pareigūnai, esantys VSD žvalgybos pareigūnų rezerve, neatlieka tarnybos, todėl turi teisę gauti pareigūnų valstybinę pensiją. Taip pat laikas, kai jie, būdami rezerve atlieka žvalgybines funkcijas, įskaičiuojamas į tarnybos laiką valstybinei pensijai skirti, o todėl anksčiau paskirta valstybinė pensija gali būti perskaičiuojama pareigūno naudai ateityje.

LVAT teisėjų kolegija nutarė byloje atmesti „Sodros“ apeliacinį skundą ir palikti galioti VSD palankų Vilniaus apygardos administracinio teismo 2023 m. kovo 7 d. sprendimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją