Tokią nuomonę TS-LKD lyderis pakartojo po to, kai prokuratūra konstatavo, kad 2019 metais Seimui pateiktas kreipimasis dėl VSD veiklos liko tinkamai neišnagrinėtas.

„Dėl parlamentinio tyrimo, tai mano asmeninė nuomonė buvo, kad jo reikia. Klausimai yra užduoti, jie yra neatsakyti ir, manau, yra gera proga tuos klausimus užduoti“, – penktadienį žurnalistams sakė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį pranešta, kad kovo 1 d. generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentui patikrinti visą Generalinėje prokuratūroje ir Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) turimą medžiagą, susijusią su viešai keliamais klausimais dėl VSD vadovų veiksmų, nurodant rinkti informaciją apie asmenis.

Atlikus šį patikrinimą konstatuota, kad 2019 m. pavasarį tuometiniam Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui Vytautui Bakui adresuotas kreipimasis liko tinkamai pagal galiojančius teisės aktus neišnagrinėtas ir neįvertintas, todėl aktuali medžiaga perduotina parlamentinę žvalgybos institucijų kontrolę vykdančiam Seimo komitetui.

Klausimai dėl VSD veiklos viešumoje vėl pradėti kelti pasirodžius knygai „Pranešėjas ir Prezidentas“.

Pagrindinis istorijos šaltinis – daugelį metų žvalgybos struktūrose dirbęs ir dar 2019 m. dėl neskaidrios VSD veiklos į ankstesnės kadencijos Seimo NSGK pirmininką V. Baką kreipęsis pranešėjas.

Valdantieji, reaguodami į sugrįžusias diskusijas, jau kovo mėnesį VSD vadovui Dariui Jauniškiui suformulavo klausimus.

Parlamentarai domėjosi tuometinio kandidato į šalies vadovo postą G. Nausėdos rinkiminio štabo atstovų tikrinimu – keliamas klausimas, kaip D. Jauniškis gavo atitinkamų asmenų sąrašus, kas juos sudarė ir kokiu teisiniu pagrindu vyko asmenų tikrinimai. Taip pat siekė sužinoti, kokie buvo G. Nausėdos aplinkos patikros rezultatai, kaip jie buvo perduoti politiko kolegoms.

Be to, buvo siekiama susipažinti ir kokia tvarka departamentas vadovaujasi, atlikdamas fizinių asmenų tikrinimus – ar VSD priima pavienių asmenų prašymus patikrinti kitus asmenis.

Keletas klausimų buvo susiję su D. Jauniškiu asmeniškai. Pavyzdžiui, Seimo nariai klausė, ar tada, kai parlamentą pirmą kartą pasiekė pranešėjo liudijimai ir NSGK ėmėsi tyrimo, D. Jauniškis pateikė visą tikrovę atitinkančią informaciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)