Agresoriaus intensyvūs raketų smūgiai ir dronų savižudžių atakos tapo kasdienybe. Ir vėl intensyviai atakuotas Kyjivas, taip pat smūgiuota Chersonui ir Odesai.

Ukrainos oro gynybininkai veikia puikiai, numuštų raketų ir dronų procentas apie 90.

Panašu, kad rusų siekis smūgiuoti kariniams taikiniams buvo gana trumpas, jie vis dažniau grįžta prie sau įprastos taktikos atakuoti civilinę infrastruktūrą. Galbūt taip jie tikisi, kad čia Ukrainos oro gynyba bus silpnesnė ir bent kažkuri raketa pasieks tikslą, kad ir koks karine prasme jis bus bevertis.

„Tuomet bus galima vadovybei ir savo vatagalvei visuomenei praneši apie „sėkmingai“ sunaikintus 4879 „Leopardus“, 2478 HIMARS, ir 1749 „Patriotus“, – ironizuoja jie.

Luhansko kryptis

Svatovė. Tęsiasi susidūrimai šiauriniame flange prie Masjutivkos. Rusams pavyko įsitvirtinti kaimelyje, tačiau toliau pasistūmėti jie negali.

Centre prie Novoselivskės vyksta lokalūs susidūrimai, kontaktinė linija nejuda. Rusų spaudimas ir intensyvus aviacijos naudojimas indikuoja rusų bandymą atgrasyti ukrainiečius nuo puolimo įveliant juos mūšius, arba rodo, kad jie rengia savo didesnio masto puolimą siekiant pasiekti Oskilo upę ir priartėti prie Kupjansko iš šiaurės.

Kremina. Be pakitimų.

Lisičianskas. Šiandien sektoriuje ramiau, abi pusės smūgiuoja artilerija, rusai toliau kontaktinėje linijoje naudoja aviaciją.

Donecko kryptis

Bachmutas. Šiaurinis flangas. Rusams nepavyksta susigrąžinti prarastų pozicijų, jie perėjo į gynybą. Ukrainiečiai niekur neskuba – vykdo žvalgybą ir lokalias atakas.

Bachmuto mieste agresorius labai intensyviai atakuoja, siekia perimti visą Juvileinaya gatvės kontrolę ir galutinai išstumti ukrainiečius iš vakarinių miesto pakraščių. Gynėjai neužleidžia pozicijų.

Pietinis flangas. 3 – ioji šturmo brigada (buvęs „Azov“ pulkas) toliau daužo rusų gynybą ir stumiasi priekin. Rusai jau ryte soc. tinkluose pranešė, kad jų pajėgos vėl prarado pozicijas į šiaurės vakarus nuo Klišijivkos.

Tokiu būdu dalis taktine prasme svarbių aukštumų jau yra ukrainiečių rankose. Agresoriaus popieriai šiame ruože sistemingai prastėja. Jie dar atakuoja Ivanivskės link, tačiau tai situacijos iš esmės nekeičia.

Anksčiau ekspertai yra minėję, kad rusai iš kitų sektorių permetinėja papildomus vienetus į Bachmuto flangus. Ketvirtadienį paaiškėjo, kad gegužės 13 d. rusai iš Avdijivkos sektoriaus į Ozarinivką permetė 10 – to tankų pulko vienetus.

Ozaranivka yra:

  • Išsidėsčiusi aukštumoje, o jos užnugaryje teka Bakhmutovka upė;
  • Beveik vienodu 6 km atstumu tiek nuo Klišijivkos, tiek Kurdiumivkos;

Pasak ekspertų, yra kelias, kuriuo būtų patogu permesti vienetus tiek į šiaurę (paremiant Klišijivką), tiek į pietus (paremti Kurdiumivką)

Įvertinus šiuos faktorius galima daryti prielaidą, kad agresorius formuoja mobilų rezervą siekiant išlaikyti esamas pozicijas aplink Klišijivką, tame tarpe kontratakomis, kontratakuoti, jei ukrainiečiai vystys puolimą nuo Klišijivkos ir Kurdiumivkos ir nesėkmės atveju pridengti už Bachmutovkos upės į naują gynybos ruožą persikeliančias rusų pajėgas.

Karas Ukrainoje

Kad ukrainiečiai gali žengti kitą žingsnį prie Kurdiumivkos, rusai jaučia, kadangi aplink šią gyvenvietę kasdien smūgiuoja agresoriaus aviacija.

Avdijivka – Marijinka. 10 – o tankų pulko permetimas iš Avdijivkos indikuoja, kad rusai šiame sektoriuje didelių pergalių nebesitiki. Išskyrus Mariinkos ruožą, kur mūšiai vis dar labai intesyvūs, kituose ruožuose susidūrimai įgauna pozicinį pobūdį.

Vuhledaras. Be pakitimų.

Zaporižios kryptis

Rusų karo propagandistai soc. tinkluose ir toliau atkreipia dėmesį į sektoriuje stiprinamą ukrainiečių grupuotę.

Vis dažniau pasigirsta vertinimų, kad įsikibę į Bachmutą jie praras Tokmaką, o gal ir daugiau.

„Sveikinam praregėjus, tik greičiausiai jau per vėlu – kovingiausi rusų vienetai jau patręšė Bachmuto, Avdijivkos ir Kreminos sektorių žemę“, – rašo ekspertai.

Pietų kryptis

Ukrainiečių partizanai susprogdino bėgius geležinkelio atkarpoje Simferopolis – Sevastopolis, nuo bėgių nulėkė traukinys.

Koks krovinys buvo traukinyje nėra iki galo aišku, tačiau gal net svarbiau pačios strategiškai svarbios logistinės linijos sutrikdymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją