Pirmasis rašinys – apie konservatoriaus Justino Kvėglio idėją už mokesčių mokėtojų pinigus iš savo tėvo vadovaujamos įmonės išsinuomoti prabangų automobilį „Porche Macan Turbo“, už kurio nuomą per praėjusią kadenciją į politiko šeimos valdomo verslo sąskaitą subyrėjo daugiau kaip 12 tūkstančių eurų biudžeto lėšų.

Išmokos išsipūtė beveik dvigubai

Radviliškio rajono tarybos nariai kiekvieną mėnesį gali gauti vadinamąsias kanceliarines išmokas, kurios siekia 20 procentų vidutinio Lietuvos darbo užmokesčio dydžio. Kadangi metams bėgant vidutinis atlyginimas Lietuvoje didėja, tai kartu su juo auga ir vadinamosios kanceliarinės išmokos.

Pavyzdžiui, praėjusios Radviliškio rajono tarybos kadencijos pradžioje 2019 metais vidutinis darbo užmokestis šalyje buvo 970,30 euro, todėl politikai galėjo tikėtis kas mėnesį gauti 194,06 euro kompensaciją. Į praėjusios kadencijos pabaigą, 2023 metais, vidutinis atlyginimas šalyje išaugo iki 1900,30 euro, todėl ir kanceliarinės išmokos išsipūtė iki 380,06 euro.

Tačiau tai nėra kas mėnesį mokamas atlyginimas už darbą, nes Tarybos nariai dirba visuomeniniais pagrindais ir tai žino dar dalyvaudami rinkimuose. Minėta kompensacija mokama tik už politikų išlaidas, kurias jie patyrė atlikdami Tarybos nario pareigas. Tam, kad politikai gautų šiuos pinigus, jie privalo Radviliškio rajono savivaldybės administracijai pateikti savo išlaidas pagrindžiančius dokumentus – sąskaitas faktūras, kasos čekius, kurie saugomi krūvoje storų segtuvų.

Segtuvuose – tikrasis politikų veidas

„Radviliškio naujienų“ žurnalistui pavyko susipažinti su segtuvuose saugoma informacija, kuri parodo tikrąjį ir nenupudruotą rajono politikų veidą.

Per visą praėjusios Tarybos kadenciją tik konservatorė Irena Palionienė ir nevisą kadenciją dirbęs tos pačios partijos atstovas Arvydas Kavaliauskas nepaėmė nė vieno cento vadinamųjų kanceliarinių išmokų, visi kiti Tarybos nariai mokesčių mokėtojų lėšas mėgino įsisavinti kiekvienas pagal savo supratimą ir sugedimo laipsnį.

Kai kurie politikai taip kruopščiai rinko įvairius čekius, kad beveik kiekvieną mėnesį sugebėdavo gauti maksimalią su Tarybos nario veikla susijusių išlaidų kompensaciją. Ir važinėti pas rinkėjus, ir bendrauti su jais rajono politikams nesutrukdė net paskelbtas „kovido“ karantinas, kurio metu apskritai buvo draudžiama keliauti ir susitikinėti ne su savo šeimos nariais.

Važiuoti pas rinkėjus – prabangus „poršas“

Pavarčius politikų ataskaitas pirmiausia akis užkliuvo už konservatoriaus Justino Kvėglio ataskaitų.

Pirmaisiais praėjusios kadencijos Tarybos mėnesiais, 2019 metais, J. Kvėglys savivaldybei pristatydavo sąskaitas už automobilio remontą.

Suprask: važinėjant pas rinkėjus nuolat sugesdavusi politiko mašina, todėl ji buvo remontuojama už mokesčių mokėtojų lėšas. 2019 metų gegužės mėnesį tam išleista 160 eurų, tų pačių metų liepos mėnesį – 252 eurai, rugpjūtį – 250 eurų, o rugsėjį – 257 eurai – tuo metu tai buvo maksimali išmoka su Tarybos nario veikla susijusioms išlaidoms kompensuoti.

Nuo 2019 metų spalio mėnesio iki pat kadencijos pabaigos 2023 metais Justinas Kvėglys bemaž visas Tarybos nario veiklai skirtas vadinamąsias kanceliarines išmokas skyrė automobilio nuomai. Ir politikas važinėti pas rinkėjus už mokesčių mokėtojų pinigus išsinuomojo ne bet kokį automobilį, o prabangų juodos spalvos „Porche Macan Turbo“. Naujas toks automobilis priklausomai nuo komplektacijos kainavo apie 78 tūkstančius eurų.

Ar J. Kvėglys prabangiu „poršu“ važinėjo tik pas rinkėjus, ar automobilį naudojo ir asmeniniams poreikiams, sužinoti nepavyko, nes politikas į klausimus neatsakė.

Mašina senyn, bet jos nuoma brangyn

Tačiau visas įdomumas laukė sužinojus, iš ko išsinuomojo minėtą automobilį Radviliškio politikas. Paaiškėjo, jog J. Kvėglys prabangią mašiną išsinuomojo iš savo darbovietės – uždarosios akcinės bendrovės „Regejus“, kurioje tuo metu dirbo padalinio vadovu, o minėtai įmonei tada vadovavo politiko tėvas, kuris ir išnuomojo mašiną į politiką pasukusiam savo sūnui. Šiuo metu rekvizitai.lt duomenys skelbia, jog įmonei „Regejus“ vadovauja pats J. Kvėglys.

Kadangi bėgant metams didėjo vadinamosios kanceliarinės išmokos, mokesčių mokėtojams brango ir J. Kvėglio mašinos nuomos kaina.

Pavyzdžiui, 2019 metų lapkričio mėnesį maksimali išmoka su Tarybos nario veikla susijusioms išlaidoms kompensuoti Radviliškio rajone siekė 257 eurus ir 80 centų, lygiai tiek pat mokesčių mokėtojai sumokėjo už konservatoriaus išsinuomotą mašiną.

2020 metų lapkričio mėnesį vadinamoji „kanceliarinė“ išmoka padidėjo iki 279 eurų ir 70 centų – ir ji visa buvo išleista ir mašinos nuomai.

Nors bėgant laikui politiko išsinuomotas „poršas“ ėjo senyn ir tarsi turėjo pigti, tačiau 2021 metų lapkričio mėnesį J. Kvėglio automobilio nuoma mokesčių mokėtojams kainavo 313 eurų ir 28 centus, o 2022 metų lapkritį pabrango iki 356 eurų ir 10 centų.

Per kadenciją – apvali suma

Pirminiais „Radviliškio naujienų“ skaičiavimais, per praėjusią kadenciją J. Kvėglys prabangios mašinos nuomai ištratino daugiau kaip 12 tūkstančių 500 mokesčių mokėtojų eurų, kurie suplaukė į politiko šeimos valdomos įmonės sąskaitą.

Beje, J. Kvėglys bandė ir vėl patekti į rajono Tarybą šį pavasarį vykusiuose rinkimuose, tačiau konservatorių partijos sąraše liko septintas, o į Tarybą pateko tik šeši šios partijos atstovai. Jeigu kažkuris iš jų nuspręstų padėti Tarybos nario mandatą, J. Kvėglys būtų pirmasis, kuris turėtų šansą grįžti į Tarybą ir vėl gauti vadinamąsias kanceliarines išmokas.

Visuomenininkui Andriui Tapinui ir kitiems žurnalistams paviešinus faktus, kam politikai leidžia vadinamąsias kanceliarines išmokas, keliuose šalies rajonuose Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai jau pradėjo ikiteisminius tyrimus. Panašu, jog pareigūnams bus ką veikti ir Radviliškio rajone.

Politikas į klausimus neatsakė

„Radviliškio naujienos“ norėjo išgirsti ir paties politiko J. Kvėglio nuomonę. Konservatoriaus teiravomės, ar atlikti Tarybos nario pareigas jam būtinai buvo reikalingas toks prabangus automobilis, ar jam atrodo etiška nuomotis mašiną iš savo tėvo vadovaujamos įmonės ir ar dėl tokio elgesio ne gėda prieš rinkėjus?

Politiko klausėme, kodėl metams bėgant išsinuomotas automobilis dėvėjosi, tačiau jo nuoma pabrango, ar tai nėra susiję su tuo, kad didėjo Tarybos nario gaunamos kanceliarinės išmokos?

Norėjome sužinoti ir tai, ar J. Kvėglys minėtą automobilį naudojo tik Tarybos nario funkcijoms atlikti, ar ir asmeniniams poreikiams?

Deja, į elektroniniu paštu išsiųstą paklausimą politikas atsakyti nesiteikė.