Eltai pasiteiravus, ar Lietuvoje atėjo laikas ratifikuoti šį dokumentą ir ar prezidentas Gitanas Nausėda reaguos į Seimo Laisvės frakcijos kreipimąsi, raginantį valstybės vadovą imtis lyderystės dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo, Prezidentūra nurodo, kad parlamentui Stambulo konvencija jau yra pateikta dar buvusios šalies lyderės Dalios Grybauskaitės.

„Šis dokumentas pagal LR Konstitucijos 84 straipsnį Prezidento jau yra pateiktas LR Seimui ratifikuoti“, – nurodoma Eltai raštu perduotame komentare.

„Prezidentė Dalia Grybauskaitė 2018 m. birželio 12 d. dekretu pateikė LR Seimui ratifikuoti su pareiškimu 2011 m. gegužės 11 d. Stambule priimtą Europos Tarybos konvenciją dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo“, – teigiama prezidento komunikacijos grupės atsakyme.

Praėjusią savaitę Europos Parlamentas (EP) pritarė iniciatyvai, kad Bendrija prisijungtų prie Stambulo konvencijos, skirtos smurto prieš moteris prevencijai.

Netrukus po to Seimo „laisviečiai“ kreipėsi į prezidentą G. Nausėdą ir paragino pateikti parlamentui ratifikuoti Stambulo konvenciją. Politikai pakvietė prezidentą imtis lyderystės ir šiuo dokumentu prisidėti prie gerovės valstybės kūrimo.

„Šiandien kreipėmės į prezidentą, kad Stambulo konvencija su jo lyderyste ir jo dekretu būtų pateikta Seimui priimti“, – ketvirtadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

„Metas imtis lyderystės kuriant gerovės valstybę“, – pridūrė politikas.

Kaip numato Konstitucijos 84 straipsnis, valstybes vadovas pasirašo tarptautines sutartis ir teikia jas Seimui ratifikuoti.

Po EP sprendimų, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen taip pat teigė, kad europarlamentarų nutarimas yra dar vienas paraginimas Lietuvai ratifikuoti pastarąjį dokumentą. Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė nurodė, kad pagerinus konvencijos vertimo iš anglų kalbos kokybę bei išsklaidžius daliai žmonių kylančias keistas interpretacijas, dokumentą ratifikuoti galėtų dar šios kadencijos Seimas.

Lietuva Stambulo konvenciją pasirašė 2013 m., o 2018 m. prezidentė Dalia Grybauskaitė pateikė ją ratifikuoti Seimui. Visgi, dokumentas nebuvo patvirtintas, mat iniciatyvai priešinasi dalis parlamentarų bei visuomenės.

Šešios ES narės konvencijos yra dar neratifikavusios – tai Bulgarija, Čekija, Vengrija, Latvija, Lietuva ir Slovakija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją