Vilniečiai jau pastebėjo vykstantį rekordinį miesto gatvių tvarkymą. Dažnam iškyla klausimas, ar stengiamės dėl NATO ir tikimės iki viršūnių susitikimo sutvarkyti visą Vilnių?

Sostinės meras V. Benkunskas teigia, kad gatvių tvarkymo darbai vyksta ne tik dėl aljanso viršūnių susitikimo.

„Iš esmės, mes jokių papildomų asignavimų iš valstybės, iš Vyriausybės dėl NATO summito (angl. viršūnių susitikimo) kaip miestas, kaip savivaldybė negauname. Čia yra rutininiai darbai, kurie yra suplanuoti iš anksčiau, bet, be jokios abejonės, prioritetas, kurias gatves tvarkyti pirmiau, yra atsižvelgiant į tai, kad mes turėsime dideles delegacijas, didelį judėjimą tam tikromis gatvėmis. Tai jos yra pasirinktos tiesiog, grafiko prasme, pirmosios“, – teigė jis.

Vilniaus meras taip pat priduria, kad Vilniaus miesto gatvių būklė yra labai prasta, todėl joms yra skiriamos didelės investicijos, kad kokybė pasiektų tą lygį, kuris leistų džiaugtis patogia infrastruktūra. V. Benkunskas atsiprašo miesto gyventojų dėl nepatogumų bei prašo kantrybės ir supratingumo.

„Iš NATO renginio pusės miestas turi dvi pagrindines funkcijas. Viena – paruošti, aišku, miesto tą įvaizdinę dalį su gatvėmis, su želdiniais, su visa kita infrastruktūra, kad miestas atrodytų padoriai, tvarkingai ir miesto svečiai išvažiuotų čia turėdami geriausius įspūdžius. Tie darbai yra prasidėję, jie, aišku, būtų daromi, nepaisant, būtų NATO ar nebūtų, bet jie daromi intensyviau tam tikrose vietose“, – teigė V. Benkunskas.

„Antra dalis yra susijusi su saugumu ir su tomis zonomis, kuriose vyks patys renginiai. Tai, šiuo atveju, mes turime sutvarkyti visą eismo reguliavimą, viešojo transporto sistemas, kaip bus ribojamas eismas būtent tą savaitę ir užtikrinti, kad senamiesty tai, kas bus leidžiama, iš tikrųjų, vyktų sklandžiai“, – tęsė Vilniaus miesto meras.

Valdas Benkunskas

Anot V. Benkunsko, turime suprasti, kad NATO viršūnių susitikimo dienomis į Vilniaus miesto senamiestį įvažiuoti negalės joks transportas, todėl reikia apgalvoti daug svarbių detalių, kad niekam nekiltų sunkumų.

Meras taip pat atkreipė dėmesį, kad paskutiniais metais NATO viršūnių susitikimai vyko Varšuvoje ir Madride. Nors miestai yra gerokai didesni, tačiau, jo teigimu, Vilnius saugumo reikalavimais semiasi patirties būtent iš jų.

„Gaudami tas gaires, kurias diktuoja jau pats renginys, tvarkomės, kad iš tos saugumo pusės būtų viskas paruošta ir sklandžiai vyktų, ir, kad kuo įmanoma mažiau nepatogumų patirtų miestiečiai“, – sakė V. Benkunskas.

Kaip bus sprendžiamas specialiųjų tarnybų patekimo į Vilniaus senamiestį klausimas NATO viršūnių susitikimo Vilniuje dienomis?

„Reikia suprasti, kad visas senamiesčio perimetras bus aptvertas, bus patikrinimo postai. Judėjimas pėsčiomis bus leidžiamas, bet jokios kitos priemonės, įskaitant dviračius, paspirtukus, nebus įmanomos“, – paaiškino V. Benkunskas.

Visgi meras patikino, kad specialiosios tarnybos į senamiestį įvažiuoti galės ir, nelaimės atveju, tikrai suteiks pagalbą žmonėms.

„Suprantant, kad tą savaitę miesto centre yra žmonės, kurie dirba, kurie gyvena, tai jiems užtikrinti ir išvažiavimą, ir įvažiavimą, automobilių priparkavimą ir, galiausiai, perplanuoti viešojo transporto maršrutus yra pagrindinis iššūkis. Aš tikrai nežadu, kad nepatogumų nebus. Į tuos nepatogumus aš kviečiu žiūrėti kaip į miesto įvaizdžio gerinimo galimybę, nes, iš tikrųjų toks renginys, pirmiausia, mums yra galimybė pasirodyti ir būti pasaulio dėmesio centre“, – akcentavo V. Benkunskas.

Kiek laiko truks nepatogumai?

„Pats renginys vyksta 11-12 dienomis, delegacijos pradės važiuoti 10 dieną. Turiu minty, vadovai, visų delegacijų atstovai, žurnalistai, jūsų kolegos, pradės važiuoti dar anksčiau, tai natūralu, kad visas pasiruošimas ir visa infrastruktūra bus sustatyta dar iš anksčiau“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras.

V. Benkunskas taip pat paaiškino, kad apie eismo reguliavimo draudimus bus paskelbta tada, kai bus žinomos visos instrukcijos, kurios šiuo metu dar nėra pateiktos. Tačiau, jo teigimu, reikia suprasti, kad liepos 10, 11 ir 12 dienomis bus pats įvykių pikas, o ir visa savaitė bus ganėtinai intensyvi, tad įvairių ribojimų galima tikėtis. Vilniaus meras tikisi, kad apie ribojimus miesto gyventojams galės pranešti likus bent mėnesiui iki renginio dienos ir užtikrina, kad tai nebus daroma paskutinėmis dienomis.

Valdas Benkunskas

Miesto centre funkcionuoja ir verslas. Sostinės mero buvo klausiama, ar visas verslas galės tęsti savo veiklą?

„Verslas tikrai galės tęsti savo veiklą, bet, vėlgi, reikėtų suprasti, kad jie turės iš anksto pasirūpinti tais pačiais prekių pristatymais, matyt, didesnius kiekius reikalingus kelioms dienoms į priekį turės prisistatyti iš anksto. Mes komunikuojam ir pranešam, čia jokia naujiena“, – pasakojo V. Benkunskas.

„Visos asociacijos – tiek barų, tiek viešbučių yra įtrauktos ir, beje, dalyvaus šitame renginy, nes visos delegacijos ir svečiai, kurie atvyks į Vilnių, vakarais turės laisvalaikio laiką, kurį, tikimės, tikrai prasmingai praleis mūsų paslaugų sektoriuje“, – sakė jis.

Anot Vilniaus mero, nors tai yra ir nemenkas iššūkis, tačiau kartu – ir galimybė parodyti save, uždirbti pinigų bei sukurti svečiams gerą įspūdį.

Ką svarbu žinoti gyventojams?

V. Benkunskas atkreipė dėmesį, kad norėdami patekti į aptvertą senamiesčio zoną, gyventojai turės praeiti patikros punktus. Kol kas meras negali pateikti tikslaus tokių punktų skaičiaus, tačiau tvirtina, kad visa tai bus organizuojama taip, kad būtų galima išvengti spūsčių ir nesusipratimų.

Vilniaus miesto meras taip pat sakė, kad bus uždaromos ir eismo juostos, kai gatvėmis vyks svarbiausias delegacijos bei valstybių vadovai.

„Tam tikromis dienos meto atkarpomis, laiko prasme, bus ribojamas eismas ne tik senamiesčio zonose, bet ir tam tikrose gatvėse“, – sakė jis.

Taip pat planuojama, kad dalis delegacijų skris į Kauno oro uostą. Tai reiškia, kad delegacijos bus lydimos ir magistralėje, kad būtų užtikrintas jų saugumas.

Su didesniais sunkumais susidurs senamiesčio zonoje gyvenantys vilniečiai.

„Ta diena, kai bus pradedamas riboti judėjimas senamiesčio zonoje ir bus paskutinė, kada gyventojai galės į ją įvažiuoti. Dėl to mes ir norime pranešti iš anksto, kad žmonės pasirūpintų, automobilį priparkuotų savo parkavimo vietose ar garažuose arba, jei tokios neturi ir parkuoja gatvėje, kad tai darytų kažkur už senamiesčio zonos“, – teigia meras V. Benkunskas.

Anot jo, reikia turėti omenyje ir tai, jog tos automobilių parkavimo vietos bei aikštelės, kuriomis kasdien naudojasi miestiečiai, taip pat turės būti paliktos – ten automobiliai stovėti negalės. Meras supranta, kad tai taip pat gali sukelti daug nepatogumų, todėl akcentavo, kad bus ieškoma išeičių.

„Galbūt pasiūlysime iš miesto pusės kelias aikšteles, atversime nemokamai, kad galėtų gyventojai ta paslauga pasinaudoti“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)