„Taip jau yra gyvenime – ir taip turi būti – kad Vyriausybės nariams yra keliami ypatingai aukšti, daug didesni reikalavimai. Iš tikrųjų, pati ministrė Šiugždinienė turėtų atsakyti į tuos klausimus ir viešai, ir Seimo nariams, kai bus suformuluoti klausimai. Ir atitinkamai sprendimus turi priimti premjerė“, – Eltai sakė V. Blinkevičiūtė.

„Aš neįsivaizduoju, ką ji dar papildomai gali pateikti, įrodyti ar pasakyti, nes, matyt, situacija yra ta, kad ką tu besakysi, niekas netikės. Bet taip yra“, – J. Šiugždinienei nepalankias situacijos aplinkybes komentavo socialdemokratų lyderė.

V. Blinkevičiūtės abejoja, ar J. Šiugždinienė gali pateikti kokios nors informacijos ar argumentų, kurie įrodytų, kad tarybos nario veiklai skirtomis išmokomis naudojosi skaidriai. Pasak LSDP pirmininkės, Kauno miesto savivaldybėje galiojusi tvarka nereikalavo kaupti ir saugoti čekių ar išrašų už pirktas priemones ar paslaugas.

„Ji tiesiog yra patekusi į tokią situaciją, kai nebegali nieko išsklaidyti – jeigu neturi tų čekių, tai nieko ir nepagrįsi. O jų rinkti nereikėjo. Na ir va, dabar lazda su dviem galais – tai, tiesą pasakius, dar kartą parodo, kaip neatsakingai visus metus buvo žiūrima į tas išlaidas“, – konstatavo ji.

„Matyt, ji pati supranta, kad situacija yra sudėtinga, įtempta ir atlikti darbą, pareigas yra iš tikrųjų sunku, kai yra tokia įtampa, kai yra iš kai kurių švietimo bendruomenės atstovų nepasitikėjimas. Matyt, tas autoritetas diena iš dienos yra prarandamas“, – svarstė V. Blinkevičiūtė.

Todėl susidūrus su tokia situacija, kai pasiaiškinti ar įrodyti savo teisumą būdų nėra, V. Blinkevičiūtė mano, kad sprendimų turėtų imtis Vyriausybės vadovė.

„Kas belieka – priimti tam tikrus sprendimus. Apsispręsti, galvoti ir kartu su premjere žiūrėti, ar gali toliau dirbti, ar negali toliau dirbti“, – apibendrino ji.

Į skandalą dėl tarybos nario veiklai skirtų lėšų įsivėlusi ministrė J. Šiugždinienė antradienio vakarą paviešino kanceliarinių išlaidų ataskaitas. Politikė tikina tokiu būdu siekianti išsklaidyti kilusias abejones dėl jos skaidrumo standartų bei „judėti pirmyn“, mat, pažymi ji, jaučiasi „visiškai rami prieš savo sąžinę“.

ELTA primena, kad abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai praėjusios savaitės ketvirtadienį visuomenininkas A. Tapinas paskelbė, kad politikė prieš pradėdama darbą ministerijoje galimai neskaidriai įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Prezidentūra sako, kad sprendimas dėl ministrės likimo poste – premjerės Ingridos Šimonytės rankose. Pasak valstybės vadovo Gitano Nausėdos patarėjo Tomo Beržinsko, prezidentas, esant poreikiui, šį klausimą asmeniškai aptars su Vyriausybės lydere.

Tuo metu Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitikėjimas J. Šiugždiniene nėra susvyravęs. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS–LKD vertinimu, ji nepadarė jokių nusižengimų.

Tęsiantis A. Tapino tyrimams, Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią savaitę pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.