Tai – tęstinės Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – pastangos kartu su kitais tarptautiniais partneriais išvalyti trims šalims priklausantį Baltijos jūros dugną nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo ir pokario laikotarpio likusių jūrinių minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų. Šios pratybos šiais metais vyksta Baltijos jūroje Latvijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Operacijoje dalyvauja dešimt laivų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vokietijos, NATO sąjunginių jūrinių pajėgų priešmininių laivų taktinės grupės TG 441.03. Kartu su laivais užduotis vykdo ir narai išminuotojai iš Lietuvos, Latvijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, JAV ir Estijos. Išminavimo operacijomis siekiama sumažinti riziką jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai Baltijos jūroje, nurodoma pranešime.

Šios operacijos Baltijos šalyse rotacijos principu vykdomos kasmet nuo 1997 metų. Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo metais dabartinėse Lietuvos teritorinių vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje buvo išdėstyta 15 jūrinių minų laukų su daugiau nei 1,6 tūkst. jūrinių minų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją