„Pastarosios dienos tikrai nebuvo lengvos ir žinau, kad daugelis laukėte šio įrašo. Šiandien iš Kauno m. savivaldybės gavau savo prieš trejus-ketverius metus patirtų veiklos išlaidų ataskaitų formas ir noriu atvirai jomis pasidalinti. Su savimi iš karto jų neturėjau, nes ataskaitos buvo teikiamos popieriniu formatu, o pasilikti jų kopijų nebuvo nei prašymo, nei poreikio.

Tuo labiau, kad čekiai grindžiantys išlaidas net nebuvo priimami – Tarybos kadencijos pradžioje siūliausi juos teikti. Man pasakė, kad jų nepriims. Elgiausi pagal galiojančią tvarką.

Todėl, norėdama išsklaidyti visas abejones ir užtikrindama visuomenės teisę žinoti, vos gavusi dalinuosi su darbo taryboje veikla susijusiais dokumentais. Raginu ir kitus kolegas, buvusius ir esamus Tarybos narius, atvirai pateikti savo veiklos išlaidų ataskaitas.

Akcentuoju, kad kas mėnesį man, kaip ir kitiems Tarybos nariams, buvo kompensuojamos su darbu Taryboje (pasiruošimas posėdžiams, atvykimas į posėdžius, susitikimai su ekspertais, bendruomenėmis, rinkėjais, komunikacija, renginiai) susijusios išlaidos, nuo 500 iki 800 eurų per mėnesį.

Per visą 20 mėnesių darbo Kauno miesto taryboje laikotarpį vidutiniškai mano Tarybos nario veiklos išlaidos per mėnesį buvo 684,38 EUR.

Viso laikotarpio suma buvo skirta keturioms pagrindinėms sritims, kaip ir nustato Tarybos reglamentas“, – savo įraše aiškino J. Šiugždinienė.

Ji pateikė išlaidų suvestinę, pagal informaciją, kurią, jos žodžiais, pavyko surasti praėjus keleriems metams:

Kanceliarijos prekės/ryšio priemonės (4357.36 EUR/20 mėn.) – telefonas, planšetė, spausdintuvas, spausdintuvo įranga, kanceliarinės prekės, kopijavimas. Vidutiniškai per mėnesį sudarė 217, 87 EUR;

Pašto, telefono ir internetinio ryšio paslaugos (1557,22 EUR/20 mėn.) – mobilusis ryšys, priedėlis, internetas, informacijos sklaida paštu, plakatai. Vidutiniškai per mėnesį tai sudarė 77, 86 EUR;

Transporto paslaugos (6810,42 EUR/20 mėn.) – metinis automobilio draudimas Kasko/civilinis, remontas, kuras. Vidutiniškai per mėnesį tai sudarė 340, 52 EUR;

Publikacijos, vizualinės priemonės (962.58 EUR/20 mėn.) – spauda, lankstinukai, maketavimas. Vidutiniškai per mėnesį tai sudarė 48,13 EUR.

„Dar kartą noriu pabrėžti visos TS-LKD frakcijos Seime siekį tobulinti erdvės neskaidrumui paliekantį Tarybos veiklos reglamentavimą. Kartu su kolegomis grįšime prie Vietos savivaldos įstatymo tobulinimo.

Viešindama ataskaitas ir jas detalizuodama siekiu atsakyti į rūpimus klausimus ir judėti pirmyn. Labai daug svarbių sprendimų priimta švietimo, mokslo ir sporto srityse, juos reikia įgyvendinti.

Natūralu, kad jaučiuosi blogai dėl Lietuvoje susidariusios tokios situacijos. Tuo pačiu metu esu visiškai rami prieš savo sąžinę ir prieš tuos, kurie mane pažįsta iš mano darbų – į politiką ir ministrės pareigas atėjau tikrai ne tam, kad ramiai pasėdėčiau kėdėje ar pasifotografuočiau nuotraukoms.

Labai noriu tikėti, kad šis etapas leis iš tiesų padaryti savivaldos sistemą skaidresnę ir visi tapsime stipresni, o ne piktesni ir dar labiau vieni kitais nepasitikintys“, – vylėsi J. Šiugždinienė.

ELTA primena, kad abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai praėjusios savaitės ketvirtadienį visuomenininkas A. Tapinas paskelbė, kad politikė prieš pradėdama darbą ministerijoje galimai neskaidriai įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Prezidentūra sako, kad sprendimas dėl ministrės likimo poste – premjerės Ingridos Šimonytės rankose. Pasak valstybės vadovo Gitano Nausėdos patarėjo Tomo Beržinsko, prezidentas, esant poreikiui, šį klausimą asmeniškai aptars su Vyriausybės lydere.

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitikėjimas J. Šiugždiniene nėra susvyravęs. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS-LKD vertinimu, ji nepadarė jokių nusižengimų.

Tęsiantis A. Tapino tyrimams, Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią savaitę pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)