Tai numatančias Rinkimų kodekso pataisas pateikusi Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė siūlė grąžinti anksčiau buvusią tvarką, kai VRK posėdyje parlamentaras paaiškindavo savo atsistatydinimo motyvus.

“VRK galėtų atsiklausti, ar Seimo narys priėmė sprendimą atsistatydinti nieko neverčiamas, ar jam nebuvo darytas spaudimas?”,- Seimo salėje motyvus dėstė A. Širinskienė.

Jos nuomone, VRK turi turėti galimybę išsiaiškinti, ar Seimo narys savarankiškai apsisprendė pasitraukti, nes galimi atvejai, pvz. kai “nedraugiškos jėgos gali versti pasitraukti”.

Inicijuoti Rinkimų kodekso pakeitimus parlamentarę paskatino Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus nuotolinio atsistatydinimo aplinkybės. “Šiuo atveju buvo daug klausimų apie jo atsistatydinimo aplinkybes, bet nebuvo galimybės pateikti jam klausimų”,- sakė A. Širinskienė.

Projektą kritikavę Seimo nariai mano, kad atsistatydinti nutaręs parlamentaras neturi būti verčiamas asmeniškai atvykti į VRK posėdį, tuo labiau, kad pvz. ligos atveju jis to reikalavimo ir negalėtų įvykdyti.

A.Širinskienė Rinkimų kodekse siūlė numatyti, kad „Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdyje, kuriame sprendžiama dėl Seimo nario įgaliojimų pripažinimo nutrūkusiais, Seimo narys dalyvauja asmeniškai ir patvirtina laisvanoriškai atsisakąs Seimo nario mandato.“ Šią pataisą palaikė 42 Seimo nariai, prieš buvo 17, susilaikė 37 parlamentarai. Projektas galutinai nebuvo atmestas, jis grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Šiuo metu galiojančiame Rinkimų kodekse nurodoma, kad Seimo nario atsistatydinimo pareiškimas turi būti įteiktas asmeniškai arba pasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu, arba patvirtintas notarine tvarka ir pateiktas Vyriausiajai rinkimų komisijai. Seimo narys VRK posėdyje, kuriame sprendžiama dėl jo įgaliojimų pripažinimo nutrūkusiais,dalyvauti neprivalo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)