Šią savaitę Hirošimoje vyks G7 valstybių vadovų susitikimas, tarp kurio temų bus ir Lietuvos bei kitų šalių patirtis kovojant su Kinijos ekonominiu ir politiniu spaudimu, pranešime žiniasklaidai nurodo URM.

Pasak URM, susitikimo išvakarėse su G7 pirmininkaujančios Japonijos užsienio reikalų ministru G. Landsbergis sutarė, kad Kinijos spaudimą patyrusioms šalims svarbu dalintis savo patirtimi ir siekti vieningo atsako į tarptautines normas pažeidžiantį elgesį ir aptarė kitą G7 susitikimo prioritetą – būtinybę stiprinti ilgalaikę paramą Ukrainos pergalei ir sankcijų Rusijai stiprinimą.

„Esame dėkingi Japonijai už principingą poziciją Rusijos atžvilgiu. Turime toliau stiprinti sankcijas Rusijai – vertiname Japonijos tvirtą lyderystę G7. Neturime pavargti remiant Ukrainą – būtina teikti visokeriopą paramą iki Ukrainos pergalės“, – teigė G. Landsbergis.

Ministrai aptarė ir Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo prioritetus. G. Landsbergis pažymėjo, kad būtina užtikrinti ilgalaikę paramą Ukrainai ir Vilniuje nubrėžti gaires jos euroatlantinei integracijai, nes tik ji gali užtikrinti taikos Europoje tvarumą.

„Laukiame Japonijos ministro pirmininko Fumio Kishidos Lietuvoje, kad toliau stiprintume mūsų šalių strateginę partnerystę ir ją plėstume tokiose srityse, kaip energetinis saugumas ir bendradarbiavimas kovojant su kibernetinėmis grėsmėmis“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas. G. Landsbergis, kuris susitikimo metu pakvietė Y. Hayashi taip pat atvykti į Vilnių.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad Lietuva su Japonija yra bendramintės, kurias vienija bendros vertybės, pagarba taisyklėmis grįstai tvarkai, žmogaus teisių principams, siekiai išsaugoti taiką ir saugumą regione ir pasaulyje.

„Keičiantis geopolitinei realybei, svarbu, kad politinę partnerystę papildytų ir ekonominis patikimų partnerių bendradarbiavimas atveriant naujas rinkas ir siekiant abipusių investicijų“, – sakė G. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)