Reaguodama į viešai paskelbtą informaciją, Vilniaus apygardos prokuratūra pranešė pradedanti tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Kaip rašo A. Tapinas, iki Kauno ir Kauno rajono išmokų apimčių Vilniui gerokai trūksta, netempia net iki Pagėgių ar Alytaus rajono – išmokos tarybos nariams čia sudaro 300 eurų per mėnesį, todėl tokių fejerverkų nematysime, tačiau paanalizuoti yra ką.

Antradienį A. Tapinas pateikė pusės Vilniaus tarybos, kurią sudaro 51 narys, lėšų apžvalgą, kurią visą galite rasti čia.

Nuomojosi automobilį iš savo įmonės

Vienas įdomiausių visuomenininko pateiktų lėšų naudojimo pavyzdžių – TV prodiuserio ir buvusio tarybos nario Gedimino Jauniaus.

Laisvietis, į tarybą išrinktas su R. Šimašiaus komitetu, per kadenciją panaudojo 13 250 eurų, visai netoli maksimumo.

Išmokas per visą kadenciją naudojo vienu tikslu – buvo nuomojamas automobilis iš UAB „Kūrybos sodas“.

Gediminas Jaunius

A. Tapinas išsiaiškino, kad „Kūrybos sodo“ vienintelis akcininkas yra tas pats G. Jaunius, bet ši įmonė užsiima renginių organizavimu, o ne automobilių nuoma ir apskritai turi tik du automobilius.

„Tad turime situaciją, kai G. Jaunius iš jam priklausančios įmonės ketverius metus nuomojosi automobilį ir jo įmonė iš Vilniaus miesto gavo 13 250 eurų pajamų. Teisėsauga turės įvertinti, ar nuomodamasis automobilį iš savo įmonės tarybos narys nepažeidė teisės aktų“, – rašo A. Tapinas.

Jaunius: netikslu ir nekorektiška

G. Jaunius A. Tapinui atsakė feisbuke. Jis aiškino nesutinkantis, kad lėšos buvo panaudotos netinkamai.

„Akcentuoti faktą, kad lėšos pervestos savai įmonei, sudarant įspūdį, neva taip patiriama kokia papildoma nauda, mano galva yra ir netikslu, ir nekorektiška. Įmonė automobilį lizingavo. Išlaidos lizingui ir degalų sąnaudos gerokai didesnės nei kompensacija. Visi dokumentai tvarkingi ir lig šiol jokių pagrįstų priekaištų sulaukti neteko“, – aiškino jis.

Jis aiškino, kad veiklai skirtas lėšas skyrė „dengti transporto kaštų daliai, nenorėdamas įsipainioti į biurokratines smulkmenas“.

„Tai padariau sąmoningai, nes laikau Tarybos nario veikloje esant gerokai svarbesnių reikalų, nei pavienių čekių rinkimas. O išlaidų kiekvienas narys patyrė neabejotinai daugiau, nei numatyta kompensacija: tai ir „Zoom“ programos prenumerata, degalų čekiai, kompiuterija, ryšiai, dalykiniai pietūs ir panašiai“, – rašo jis.

G. Jaunius aiškino nesutinkantis ir su viešai peršama nuomone, neva lėšų nepanaudojimas yra koks nors gėris: „Anaiptol. Pinigai yra resursai, skirti veiklai. Jų nenaudojimas dažnusyk gali reikšti ir neveiklumą.
Apskritai, keliamą klausimą laikau aktualiu. Nors nesutinku nei su A. Tapino tonu, nei su formuojamu nepasitikėjimu politikais.“

Buvęs tarybos narys rašo, kad jam susidaro įspūdis, jog „visuomenininku prisistatantis asmuo šiuo atveju daugiau naudos siekia savo veiklai viešinti nei tikro pokyčio“.

Jis pabrėžia šiuo metu neinantis jokių pareigų ir politikoje aktyviai nedalyvaujantis, vertinantis savo reputaciją ir išsiilgtą teisę į privatumą.

„Visa tai teisėtomis ir teisinėmis priemonėmis esu pasiruošęs ginti, jei tik to prireiks“, – rašo jis.

Sureagavo ir Rauba

Į paskelbtą informaciją sureagavo ir kitas sostinės tarybos narys – Darius Rauba.

„Skambina šiandien nuo ryto draugai, pažįstami: „matei, ir Tave Tapinas užtagino prie juodųjų savivaldybių išlaidautojų sąrašų. Mačiau ir matau, kaip komentatoriai iš liaudies rėkia, kad grąžintume jų pinigus. Taigi pirmas ir vienintelis klausimas – kodėl politikoje, valstybės valdyme yra tiek mažai gabių, protingų, išsilavinusių žmonių? Todėl, kad daugelis tokių pasakys iš karto: ko man ten eiti, ko ten gaišti savo ir šeimos brangų laiką bei laisvalaikį, kai paskui dėl 300 Eur bet kas galės loti, dergti ant visos Lietuvos, o tie, kas loja, tai net neįsigilina, dėl ko tai daro, – Tapinas juk parašė“, – feisbuke rašė D. Rauba.

Jis pabrėžė, kad tarybos narys negauna atlyginimo.

„Gaunama iki 400 Eur/mėn. už Tarybos posėdžių lankymą. Viskas. Daugiau nieko. Ir konkrečiai aš dienų dienas sėdėdavau socialinių reikalų ir neįgaliųjų komitete (toks atiteko, nes atėjau į Tarybą ne nuo pradžios), kur reikėdavo gilintis į šūsnius dokumentų, prašyti patarimų iš žmonių, kurie tiesiogiai dirba toje srityje ir labiau žino problemas, kur frakcijos pasitarimai kiekvieną savaitę po kelias valandas vakarais, kur įvairūs renginiai ir susitikimai, kur atrašinėjimai į kiekvieną iškeliamą piliečių smulkmeną: tai šiukšlių konteineris ne ten pastatytas, tai su dviračiu į autobusą neįleido ir t. t. Ir atliekant visą šitą darbą, o kitiems kolegoms ir sprendžiant Vilniaus plėtros ir vystymosi, švietimo, sveikatos problemas mieste, gauti 400 Eur yra normalu? Are You kidding? [angl. „Ar jūs juokaujate“)“, – tęsė D. Rauba.

Politiko teigimu, tarybos įstatuose aiškiai surašyta, už kokią veiklą ir kokios išlaidos yra padengiamos tarybos nariams.

„Ten aiškiai yra parašyta, kad Tarybos narys gali turėti savo reikmėms net du automobilius, gali deklaruoti su jų naudojimu susijusias išlaidas, gali deklaruoti biuro reikmenų įsigijimą. Tai dabar man turi būti gėda, kad visoje aukščiau išvardintoje veikloje, p. Andriau Tapine, aš nevaikščiojau pėsčiomis, nevažinėjau kaip dalis vilniečių viešuoju transportu, neturėjau saulės elektrinės ir elektromobilio, o patyriau išlaidų pildamas dyzelį, keisdamas 2 kartus per metus padangas ar atlikdamas techninę automobilio priežiūrą 2 kartus per metus.

Deklaravau ir mobiliojo ryšio naudojimąsi, ir kietąjį diską, kaip Artūras Zuokas, pirkausi į kompiuterį, bet neprisipyliau dyzelio už tūkstančius Eur, nepirkome kietųjų diskų kas mėnesį, kažkas net planšetę įsigijo ar kompiuterį, kokia gėda??? Reikėjo posėdžius per pandemiją turbūt per miegamojo langą stebėti. Ir man turi būti gėda, kad už visą tą darbą, kurį įdėjau, už žinias, už atsakingumą, už lojimą, kuris vyksta bet kokiam interneto šiukšlintojui pareiškus savo mintį, kad deklaravau papildomai 300 Eur/mėn? Jūs rimtai? Turėjau nedeklaruoti? Turėjau iš 400 Eur atlyginimo sumokėti, o gal ir tų neimti?“ – piktinosi D. Rauba.

„Žmonės, jūs taip puldami kitus greitai nebeturėsite nei padorių ir protingų, išsilavinusių politikų, nei tų pačių mokytojų, nei gydytojų, nei tvarkos. Todėl dar kartą rašau: man ne gėda, už ką mane pritagino p. Andrius Tapinas, ne gėda už savo gyvenimą, o gėda už tuos, kurie įpratę reikalauti maksimaliai ir už tai padoriai nemokėti. Gaila, kad penas liaudžiai pateikiamas tokiu būdu“, – pridūrė jis.

Kompensavosi 3 eurus

Pasak A. Tapino, buvusi Vilniaus vicemerė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovė Edita Tamošiūnaitė per per dvejus metus už degalus atsiskaitinėjo 8 skirtingomis kortelėmis, o vicemerės vardas, pavardė čekiuose rašomi keturiais skirtingais būdais, pateikiami šiek tiek skirtingi adresai. Viename čekyje buvusi vicemerė identifikuojama kaip „Edyta Benzina“.

A. Tapino teigimu, viena iš kortelių identifikuojama čekiuose kaip įmonės kortelė, vicemerė įdomiais intervalais pylė ir benziną, ir dyzeliną. O 2021 metais, karantino metu, per mėnesį vicemerė išvažinėjo maksimumą – po 300 eurų, arba apytiksliai apie 2500 kilometrų.

Edita Tamošiūnaitė

„Ir tokia smulkmena, bet irgi parodo tam tikrą politikų požiūrį į miesto pinigus. Vicemerė kompensavosi 3 eurus, kuriuos išleido „Bolt“ pavežėjui, įsėdusi ketvirtadienio naktį 00:18, – rašo jis. – Na, ir visiškai komiška situacija – šių metų balandžio 23 dieną Tamošiūnaitė netgi kompensavosi 3 eurus, kuriuos išleido 22:43 išsikvietusi ir atšaukusi Boltą.“

Naudojosi 15 kortelių

Su Darbo partija į tarybą išrinkta Larisa Dmitrijeva pateikė vardinius čekius, apmokėtus 15 skirtingų kortelių.

„Įdomu, kad visur Larisos asmens kodas yra 88888888888. Labai sėkmingai buvo pilamas ir benzinas, ir dyzelinas. Ir Vilniuje, ir Širvintose, ir Panevėžyje“, – rašo A. Tapinas.

Pasak A. Tapino, A. Zuoko koalicijos atstovas Darius Radkevičius per kadenciją transportui išleido 10 487 eurus, kanceliarinėms prekėms – 3062 eurus ir atsiskaitinėjo aštuoniomis skirtingomis mokėjimo kortelėmis.

Pirko techniką, kompensavo 5 telefonų išlaidas

Pasak A. Tapino, LLRA-KŠS atstovas Vilniaus miesto taryboje Albertas Narvoišas 2021 m. vasarį nusipirko stereo- interneto radiją „Sharp“ (121 euras), artėjant ketvirčio pabaigai, kovo 31 dieną, nusipirko „Lenovo“ planšetę už 500 eurų, o baigiantis antrajam ketvirčiui, priešpaskutinę jo dieną, išsivalė automobilį už 207 eurus.

2022 m. rugsėjo 29 dieną, priešpaskutinę ketvirčio dieną, jis nusipirko dar vieną „Lenovo“ planšetę už 373 eurus.

2022 m. vasario 14 dieną tarybos narys nusipirko JBL ausines (90 eurų), kovo 7 d. – „SkullCandy“ ausines (115 eurų), kovo 11 d. – „Huawei“ ausines už 119 eurų.

„Atėjo 2023 m. kovo pabaiga – Albertas taryboje nebebus, paskutinis šansas pasinaudoti vilniečių pinigais, ir kovo 28 d. pirkinys – standusis diskas už 100 eurų“, – rašo A. Tapinas.

Telefono išlaidas, visuomenininko teigimu, matyt, iš vilniečių kišenės kompensuodavosi visa Narvoišo šeima, kadangi „Tele2“ sąskaitoje priskirti net penki telefono numeriai su skirtingais limitais – atrodo, kad du suaugusiems ir trys vaikams.

Iš viso A. Narvoišas per kadenciją pasisavino daugiau kaip 14 000 eurų vilniečių pinigų, realiai dirbdamas Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju.

Zuokas tą pačią dieną degalų pylė du kartus

Ilgamečiam sostinės tarybos nariui, į mero postą vėl nesėkmingai taikiusiam Artūrui Zuokui, anot A. Tapino, kiekvieno ketvirčio paskutinės dienos „yra Kalėdos“:

  • 2022 m. kovo 30 ir 31 d. – 134 eurai už degalus
  • 2022 m. birželio 30 d. – 138 eurai už degalus
  • 2022 m. rugsėjo 30 d. – 90 eurų už degalus
  • 2022 m. gruodžio 31 d. – žymusis bėgimas į „Senukus“ standžiųjų diskų už 270 eurų

„Apmokėta gruodžio 31 dieną 13:19. Tokiu metu žmonės jau baltą mišrainę baigia gaminti, o A. Zuokas bėga į „Senukus“, kad tik spėtų pasisavinti maksimumą. Ir jam pavyksta. Beje, labai juokinga, nes maksimumas yra 900 Eur ir Zuokui iki jo trūko tik 174,76 euro, tai tiek ir išėjo. Vieno disko buvo per mažai, nepaliksi juk 4,76 vilniečių eurų, o du jau buvo per daug“, – rašo A. Tapinas.

Pasak jo, 2023 metų kovo 29 dieną buvo dar viena ketvirčio pabaiga ir dar vienas bėgimas į „Senukus“ standžiojo disko už 245 eurus.

Už degalus Artūras Zuokas pateikia vardinius čekius, apmokėtus penkiomis skirtingomis kortelėmis.

Anot visuomenininko, įdomus sutapimas – paskutinę 2022 m. trečiojo ketvirčio dieną A. Zuokas degalų pylė du kartus.

„Circle K“ Žirmūnuose 17:17 val. Zuokas atsiskaitė viena kortele už 40 litrų benzino, o prieš valandą toje pačioje kolonėlėje jis pylėsi dyzelį ir atsiskaitė kita kortele.

Artūras Zuokas

Remontavo du automobilius

Į Vilniaus tarybą 2020 metais patekęs Laisvės partijos atstovas Darius Rauba didžiąją dalį išmokų (beveik 9000 eurų) išleido dviejų automobilių – BMW ir „Mercedes“ – remontui.

„Ir ne, jis nepardavė vieno ir nusipirko kitą, automobiliai buvo remontuojami pakaitomis visada tame pačiame „Tomo servise“, Atkreiptinas dėmesys, kad nors automobiliai ir skirtingi, bet remonto jiems dažniausiai prireikdavo tuo pačiu metu – paskutinėmis ketvirčio dienomis“, – rašo A. Tapinas.

Nenėnė pamėgo „Apple“

Pasak A. Tapino, per kadenciją Vilniaus taryboje įvyko 71 posėdis, prasčiausiai lankė tarybos narė Dileta Nenėnė – praleido beveik trečdalį posėdžių.

Tačiau, anot A. Tapino, tai nesutrukdė jai per kadenciją pasisavinti netoli maksimumo – 12 765 eurus, kurių didžioji dalis pateko „po ryšio paslaugomis“.

Peržiūrėjus dokumentus paaiškėjo, kad, norėdama geriau atlikti tarybos narės pareigas net ir nelabai lankydama posėdžių, D. Nenėnė išsimokėtinai už vilniečių pinigus įsigijo:

  • „Iphone 12 Pro“
  • „Apple Macbook Pro“
  • „Ipad Air 64gb“
  • „Ipad PRO“


„Vilniečiai apmokėjo netgi ponios Nenėnės „Ipado“ dėklą. Visa tai kainavo 308 eurus per mėnesį. Ar tikrai norint vykdyti tarybos narės funkcijas būtini du „Ipadai“, klausimas lieka neatsakytas. Tačiau dvyliktas „Iphone“ greitai moraliai paseno ir Dileta per „Telią“ pasiėmė jau „Iphone 14“ ir dar kažkokios nenurodytos įrangos“, – rašo A. Tapinas.

Prokuratūra imasi tyrimo

Antradienį Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai, įvertinę visuomenininko A. Tapino surinktą ir socialiniuose tinkluose paskelbtą medžiagą bei viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie galimai neskaidrų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių veiklos apmokėjimui skiriamų lėšų panaudojimą, pranešė savo iniciatyva pradedantys tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo.

Tyrimas dėl Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių veiklos apmokėjimo bei išlaidų kompensavimo teisėtumo inicijuojamas, nes, prokurorų vertinimu, savivaldybių turto valdymas, naudojimas ir disponavimas juo yra visai visuomenei rūpimas reikalas, tai yra, viešasis interesas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)