Tiek V. Dumbliauskas, tiek G. Burbulytė-Tsiskarishvili teigia, kad konservatorių prezidiumo reakcija į situaciją nenustebino.

„Konservatoriai, vis dėlto, jie yra tikri, kad jų elektoratas yra tiek ištikimas, kad jis atleis jiems bet kokius, jų manymu, nedidelius nusižengimus“, – teigia V. Dumbliauskas.

„Manyčiau, kad tas elektorato ištikimumas leidžia partijai elgtis taip, kaip elgiasi. Jie labiau kris tų rinkėjų, kurie nemėgsta konservatorių akyse, bet savo rinkėjų akyse, manau, kad jie nebijo kristi“, – priduria jis.

V. Dumbliauskas teigia, jog jis tikisi, kad šis procesas nenurims ir atsiras vis daugiau visuomenės elementų, kurie „sugebės imti valdžią už gerklės“ bei reikalaus įvairių ataskaitų už skirtingus dalykus.

„Jeigu nieko nebus, tai mums reikia verkti, nes mes gyvename valstybėje, kurioje piliečiai nieko negali. Tada tokia išvada būtų, kad valdžios žmonės daro ką nori: vagia, šaiposi iš mūsų kaip piliečių, o mes bejėgiai. Tai jeigu mes tą pripažįstame, jeigu mums patinka tokioje valstybėje gyventi, tai, kaip sakant, sveikinu, sveiki atvykę į Lietuvą“, – pasipiktinimo neslepia politologas.

Ar sulauksime ataskaitų iš švietimo ministrės J. Šiugždinienės?

G. Burbulytės-Tsiskarishvili mano, kad ataskaitų sulauksime ir, kad jos bus atitinkančios reglamentą.

„Iš to, ką mes matome, kiek savivaldybių yra išanalizuota, tai, lyg ir kai kuriose savivaldybėse matome tą pavyzdį, kad nors ir reglamento rėmuose, bet viduje yra didelė netvarka“, – teigia moteris. Ji primena, kad politikai atranda pačių įvairiausių būdų apgavystėms net ir veikdami reglamento rėmuose.

„Nepaisant to, kad sumos yra reglamentų rėmuose, matyt, reikėtų sulaukti tos informacijos, tų dokumentų iš tarybos, iš Kauno miesto savivaldybės, būtent konkrečiai ministrės pateiktas ataskaitas ir tiesiog tai būtų kaip įrodymas, kad bent jau toj vietoj teisė nebuvo pažeista“, – teigia G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Jurgita Šiugždinienė

Anot jos, visoje šioje situacijoje išryškėja ir dar viena liūdinanti problema.

„Per visą šitą laiką, didžiulį laiką, nei viena kontroliuojanti institucija, nei vienoj savivaldybėj neatkreipė jokio dėmesio“, – apmaudo neslepia politologė.

„Yra savivaldybės kontrolieriai, yra kitos kontroliuojančios institucijos. 60 turime savivaldybių ir niekam, niekur vietos lygmeniu neužkliuvo“, – priduria ji.

„Tada kyla klausimai, kas dar yra nesukontroliuota? Kas dar yra nepatikrinta?“, – teigia G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

V. Dumbliausko manymu, atsakymų, kurių tikimės, mes nesulauksime.

„Visos partijos yra įmerkusios uodegą į šį reikalą, į šitą purvą. Čia suveikia tas, psichologijoje ir sociologijoje seniai pastebėtas, „mes ir jie“. Tai va dabar konservatoriams suveikė tas mechanizmas „mes“. Vakar ryte Šimonytė pasakė, kad toks ministras neturi būti, nes nežinojo koks ministras. Paskui, kai sužinojo, kad čia mes, kad mūsų ministras, tada jau jos tonas pasikeitė. Čia net juokinga, bet taip yra“, – aiškina pašnekovas.

Anot jo, akivaizdu, kad konservatoriai dabar gina ir toliau stengsis ginti saviškius.

„Jie toliau mus bandys maustyti ir, manau, kad apmaus. Viltis tik į politinę visuomenę“, – teigia jis.