Projekto iniciatorius konservatorius Vytautas Kernagis sako, kad būtent cukrus ir saldikliai yra pagrindiniai elektroninių cigarečių skysčių komponentai, stiprinantys jų skonius. Politiko teigimu, uždraudus tokius skysčius, kuriuose yra cukraus ar saldiklių, tikėtina, kad sumažėtų elektroninių cigarečių patrauklumas tarp jaunimo.

„(...) Uždraudus naudoti cukrų ir (ar) saldiklius, mūsų priežiūros tarnyboms nebereikės elektroninių cigarečių mėginių siųsti į Danijos ar kitas užsienio laboratorijas. Viską bus galima ištirti iš karto Lietuvoje. Tai paspartins kovą su įstatymų nesilaikančiais elektroninių cigarečių tiekėjais ir platintojais“, – teigia Seimo narys Vytautas Kernagis.

Įstatymo projekte akcentuojama, kad cukrus ir saldikliai, naudojami elektroninėse cigaretėse su skoniais, ir daro jas patraukliomis jauniems žmonėms, nepilnamečiams. Netrūksta mokslinių įrodymų, kad būtent vaikams, palyginti su suaugusiaisiais, labiau patinka saldus skonis.

Kai kurie populiarūs saldikliai, naudojami elektroninių cigarečių skysčiuose yra sukralozė, etilo maltolis ir stevija. Šie saldikliai dažnai naudojami kartu su natūraliomis ar dirbtinėmis kvapiosiomis medžiagomis, siekiant sukurti platų unikalių ir patrauklių elektroninių cigarečių skysčių skonių asortimentą.

Taip pat, įstatymas jau numato, kad elektroninėse cigaretėse nebūtų vitaminų, kofeino kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako arba kitų priedų, kurie sudaro įspūdį, kad elektroninės cigaretės ir elektroninių cigarečių pildyklės yra naudingos ar mažiau kenksmingos sveikatai.

„Papildžius šį įstatymą dėl cukraus ir saldiklių naudojimo išėmimo elektroninių cigarečių gamyboje, tikėtina, jog tai sumažins elektroninių cigarečių vartojimą patrauklumą, ypač nepilnamečiams ir jauniems asmenims“, – pranešime žiniasklaidai pabrėžė politikas.

ELTA primena, kad nuo 2022 m. liepos 1 d. yra įsigaliojęs Seimo įstatymo projektas, kuriuo buvo uždrausta elektroninių cigarečių skysčių su skoniais prekyba.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją