Savo projektus, kuriais siekiama tobulinti rinkimų tvarką, pateiks konservatoriai Paulė Kuzmickienė, Andrius Vyšniauskas, Dalia Asanavičiūtė. Kelis Rinkimų kodekso pakeitimų projektus pristatys opozicijos atstovai – Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė, “darbietis” Viktoras Fiodorovas, Demokratų frakcijos “Vardan Lietuvos” narys Domas Griškevičius.

Politikai deklaruoja, kad Rinkimų kodekso pakeitimais siekia užtikrinti sklandžius 2024 metais vyksiančius rinkimus ir taip pat išvengti klaidų, pasitaikiusių organizuojant 2023 m. savivaldybių tarybų ir merų rinkimus.

Seimo narė Paulė Kuzmickienė siūlys įpareigoti visus kandidatus į Seimo narius, Respublikos prezidentus, savivaldybės tarybos narius, merus ir Europos Parlamento narius nuo 2024-ųjų metų privalomai įpareigoti rinkiminėje anketoje nurodyti apie būtą priklausomybę Komunistų partijai.

Seimo narys Andrius Vyšniauskas siūlys numatyti, kad pareiškinių dokumentų pateikimas būtų nustatomas prasidėjus politinės kampanijos laikotarpiui ir baigiamas 17 val. likus 80 dienų iki rinkimų dienos.

A.Vyšniauskas siūlo tikslinti Rinkimų kodekso nuostatas, įvardinant, kokia informacija yra melaginga informacija ir kaip sprendžiami ginčai dėl atsakomosios nuomonės paskelbimo.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė Rinkimų kodekse siūlys įteisinti prievolę Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkui, pirmininko pavaduotojui ir nariams gauti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.

Pradėję eiti pareigas per 15 dienų jie turėtų kreiptis dėl tokio leidimo. Neįvykdę šios pareigos arba negavę leidimo dirbti su įslaptinta informacija arba tais atvejais, kai leidimas buvo panaikintas – VRK pirmininkas, jo pavaduotojas ar nariai netektų savo įgaliojimų ir negalėtų vykdyti šių pareigų.

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“narys Domas Griškevičius siūlys papildyti sąrašą pareigų, nesuderinamų su savivaldybės tarybos nario pareigomis. Į šį sąrašą jis siūlys įtraukti Regionų plėtros tarybos administracijos direktoriaus pareigas.

Jeigu Seimas pritartų, Rinkimų kodekse būtų numatyta, kad savivaldybės tarybos nario pareigos nesuderinamos su „Regionų plėtros tarybos administracijos, kurios savininkė ar viena iš dalininkų yra savivaldybė, vadovo pareigomis.“

„Darbietis“ Viktoras Fiodorovas siūlys Rinkimų kodekse numatyti, kad pas rinkėjus, turinčius judėjimo sutrikimų, atvyksta ne du, kaip šiuo metu, o ne mažiau kaip keturi apylinkės rinkimų komisijos nariai, rinkimų stebėtojai.

Naujas Rinkimų kodeksas įsigaliojo pernai rugsėjo 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją