Pirmadienį dalyvaudamas laidoje „Delfi diena“ L. Bielinis įvertino naujausius partijų reitingus ir įvardijo galimas priežastis, kodėl gyventojų parama opozicijoje veikiantiems socialdemokratams taip išaugo.

„Socialdemokratai jau ilgą laiką demonstruoja nuosaikų požiūrį į bet kokias problemas, tokiu būdu nedramatizuodami ir neisterizuodami vienu ar kitu klausimu. Tai išties sukuria jų, kaip solidžios politinės jėgos, vaizdinį. Kaip tokios politinės jėgos, kurią seniai palaikydavo dalis visuomenės dar prieš dešimt ar penkiolika metų.

Šiai dienai socialdemokratų rinkiminę naudą ir reitinginę naudą sukuria dar ir tai, kad tos politinės jėgos, kurios su ja konkuravo tiesiogiai, tai yra „valstiečiai-žalieji“, S. Skvernelio politinė jėga, jos savotiškai atsitraukia, jų reitingas nėra toks aukštas, bet ir nekylantis. Ir tas reitingo nekilimas, arba silpnas kilimas, demonstruoja tai, kad rinkėjas orientuojasi, vėl žvelgia į socialdemokratus kaip į stabiliausią politinę jėgą opoziciniame lauke. Tas stabilumas ir nekonfliktiškumas socialdemokratams ir sukuria tą įvaizdį, kuris leidžia jiems tikėtis, kad ateinantys rinkimai bus pakankamai sėkmingi“, – laidoje kalbėjo L. Bielinis.

Lauras Bielinis

Antroje vietoje pagal partijų populiarumą – konservatoriai. Gyventojų parama jiems per mėnesį iš esmės nepasikeitė.

„Konservatoriams didžioji problema yra ta, kad jie turi daryti sprendimus ir tie sprendimai turi būti išties ir ryžtingi, ir iš esmės keičiantys situaciją. Nes mes matome, kad ir ekonomine-socialine prasme, ir tarptautine prasme Lietuva yra sudėtingoje situacijoje – nesakyčiau, kad katastrofiškoje, bet pakankamai sudėtingoje. Taigi, tų sprendimų paieška ir jų vykdymas visada valdžioje esantiems sukuria nepalankų vaizdinį. Ir viso to rezultatas yra šiek tiek krintantis reitingas. Bet aš nesakyčiau, kad jie jau pralaimėjo.

Situacija nėra – sakykime taip – stabili, ji dinamiškai keičiasi. Dabar vasara, rudeniop mes matysime kitokius ekonominius rodiklius, kitokius socialinius ir tarptautinės situacijos rodiklius, kurie gali labai ryžtingai pakeisti požiūrį į tuos pačius konservatorius“, – vertino politologas.

Net jeigu socialdemokratai po kitų Seimo rinkimų turės daugiausiai mandatų, jiems, pasak L. Bielinio, gali kilti sunkumų formuojant koaliciją.

„Jų santykiai su tokiomis politinėms jėgomis kaip „valstiečiai-žalieji“ arba su S. Skvernelio politine grupuote, nėra sklandūs. Jiems sukurti koaliciją su šiomis politinėmis jėgomis bus labai sunku.

Kai tuo tarpu konservatoriai, manyčiau, labai lengvai galės formuoti koaliciją su tais pačiais liberalais, ir netgi tartis su Laisvės partija, jeigu ji laimės kažkokį skaičių balsų“, – dėstė pašnekovas.

Nematytas LSDP rezultatas

Naujausios Delfi užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ balandžio 18–27 dienomis atliktos visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, pirmąją politinių partijų reitingų lentelės poziciją užima opozicinė LSDP.

Dar kovo mėnesį šią partiją būtų pasirinkę 12,9 procento apklaustųjų, o balandžio mėnesio rezultatas pasiekė 17 procentų. Šis prieaugis viršija paklaidos ribas ir siekia 4,1 procento.

Šioje Seimo kadencijoje LSDP tokio aukšto reitingų rezultato dar nebuvo pasiekusi.

Antroje vietoje lieka valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Kovo mėnesio rezultatas – 11,8 procento respondentų palaikymas, balandžio – 12 procentų.

Gabrielius Landsbergis

Toliau – opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Kovo mėnesio apklausos metu šią partiją pasirinko 8,6 procento apklaustųjų, balandžio mėnesio rezultatas – 9,9 procento.

Ketvirtoje pozicijoje – opozicijoje veikianti Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Kovo mėnesį šią politinę jėgą būtų pasirinkę 8,2 procento apklaustųjų, balandį – 7,3 procento.

Penktoje reitingų lentelės vietoje – valdančiojoje koalicijoje veikiantis Liberalų sąjūdis. Kovo mėnesį šią politinę jėgą būtų rinkęsi 6,8 procento apklaustųjų, balandžio mėnesį – 7,3 procento.

Šeštoje pozicijoje vieną parlamentarą Seime turinti partija „Laisvė ir teisingumas“. Kovo mėnesio apklausoje šią politinę partiją būtų palaikę 4,4 procento respondentų, balandžio mėnesio rezultatas – 2,8 procento.

Toliau – valdančioji Laisvės partija. Dar kovą šią partiją būtų pasirinkę 4,2 procento apklaustųjų, balandį – 2,8 procento.

Lentelę užbaigia opozicinė Darbo partija. Ją kovo mėnesį būtų pasirinkę 2,2 procento apklaustųjų, balandį – 2 procentai.

Daugiau duomenų ir informacijos apie apklausos rezultatus ir partijų populiarumą – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)