Šios frakcijos nariai įregistravo tai numatančias Rinkimų kodekso pataisas. Anot „darbiečių“, pagal galiojančią tvarką, politinė partija ar kandidatas nebegali atšaukti savo kandidatūros, kai registracijai skirtas laikas pasibaigė.

„Taip susiklosto ydinga situacija, kai rinkimuose dalyvauja asmenys, kurie, dėl vienokių ar kitokių priežasčių, laimėję rinkimuose, negalėtų eiti savo pareigų. Politinė organizacija ar politinės kampanijos dalyvis turi turėti teisę ne tik teikti, bet ir atšaukti savo pateiktus kandidatus ar kandidatų sąrašus. Šie savivaldos rinkimai dar kartą parodė, kad esamą tvarką reikia keisti“, – sako Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė–Urbonienė.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, kandidato ar kandidatų sąrašo registracija atšaukiama nuo tos dienos, kai panaikinamas politinės kampanijos dalyvio statusas.

Seimo Darbo partijos frakcija taip pat siūlo grąžinti anksčiau galiojusią nuostatą dėl balsų perskaičiavimo, nes esamas reglamentavimas, jos nuomone, neužtikrina galimybės įsitikinti, ar balsai suskaičiuoti tiksliai ir teisingai.

„Neretai balsai skaičiuojami vakare ar naktį, todėl pasitaiko netikslumų. Pakeista tvarka leistų užtikrinti kokybišką rinkimų komisijų darbą, mažintų klaidingų rinkimų rezultatų skelbimą, sudarytų galimybę esant mažesniam kaip 50 balsų skirtumui privalomai perskaičiuoti balsus“, – apie projektą sako Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė–Urbonienė.

Jeigu Seimas pritartų, Rinkimų kodekse būtų numatyta, kad apygardos, savivaldybės rinkimų komisija Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nustatyta tvarka parinktų rinkimų apylinkę ar apylinkes, jose – kandidatų sąrašą ar sąrašus, už kuriuos paduoti balsai ir kurių kandidatų gauti pirmumo balsai turi būti perskaičiuojami, ir organizuotų balsų perskaičiavimą.

Perskaičiavus balsus, rinkimų komisijos turėtų surašyti rinkimų apylinkės balsų perskaičiavimo protokolą. Jeigu perskaičiavus balsus apygardos rinkimų komisija nustatytų kitokius, negu buvo nustačiusi apylinkės rinkimų komisija, balsų skaičiavimo rezultatus, turėtų būti perskaičiuojami visi tos rinkimų apylinkės rinkėjų paduoti balsai. Jei tarp kandidatų sąrašų yra mažesnis kaip 50 balsų skirtumas apygardos, savivaldybės rinkimų komisija privalėtų perskaičiuoti rinkimų apygardos balsus.

Seimo Darbo partijos frakcija tikisi, kad jos siūlomos Rinkimų kodekso pataisos prisidės prie skaidresnių rinkimų, mažins korupcijos galimybes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją