„Norėtume jus informuoti, kad liepos mėn. NATO viršūnių susitikimo svečiai galės ne tik pamatyti, bet net išbandyti Miškinių g. žvyrkelį“, – rašte, adresuotame premjerei Ingridai Šimonytei, užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui, prezidento vyr. patarėjai Astai Skaisgirytei ir sostinės merui Valdui Benkunskui, rašo gyventojai.

Jie rašo, kad balandžio 27 d. vyko Miškinių g. gyventojų susirinkimas, kurio metu buvo aptarti žvyrkelio asfaltavimo darbai.

„Kaip mus 2023-04-26 informavo Vilniaus miesto infrastruktūros skyriaus poskyrio vedėjas Gintautas Niaura savo rašte (rašto numeris), per NATO SUMMIT VILNIUS 2023 renginį per ją (Miškinių g.) bus paleistas dar papildomas transporto srautas iš Šaltūnų ir K. Jelskio g. gatvių ir aptarnaujantis transportas NATO SUMMIT Vilnius suvažiavimo metu“, – rašoma rašte.

Gyventojai rašo žinantys, kad miesto infrastruktūrai gerinti yra numatytas papildomas finansavimas, tačiau „numatomi gatvės tvarkymo standartai yra nuviliatys“.

„Miuškinių g. gyventojams tai sukels didelių nepatogumų, nes šitas sprendimas sukels į orą masę dulkių dėl labai intensyvaus eismo. Be to, jau dėl eismo dabar sukeltų dulkių negalime atidaryti langų. Dulkių debesys bus matomi nuo Lazdynų tilto delegacijų nariams ir renginio svečiams“, – teigia Lazdynų mikrorajono gyventojai.

Jų teigimu, jei dėl nenumatytų aplinkybių strigtų eismas pagrindiniu privažiavimu prie Litexpo Parodų gatve, renginio dalyviams ir aptarnaujančiajam personalui tenktų vykti būtent Miškinių g. žvyrkeliu.

„Geranoriškai prašome kokybiškai sutvarkyti bei išasfaltuoti Miškinių g. įvažiavimą – nuo Miškinių g. 6 iki Miškinių g. 17 (t.y. 70-80 m. gatvės, matomos nuo Lazdynų tilto). Mes, kaip ir jūs, tikrai nesame suinteresuoti padaryti gėdos Lietuvai per svarbiausią mūsų šalies tarptautinį renginį. Vietos gyventojų bendruomenė primygtinai prašo pasirūpinti NATO Vilniaus SUMMITO dalyvių bei aplinkinių gyventojų saugumu“, – rašo bendruomenė.

Gyventojai teigia reikalausiantys ir asmeninės atsakomybės už gatvės asfaltavimą. Redakcijai persiųstame laiške taip pat pridedamas ankstesnis bendruomenės raštas savivaldybei.

„Prašome jūsų apsvarstyti ir kitokius variantus, ne tik asfaltavimą. Žvyrkelio sulyginimas nuo duobių ar laikinas padengimas kažkokia kitokia danga, kuri skleistų mažiau purvo, taršos bei nebūtų duobėta ir suteiktų patogumą. Tikrai yra begalės kitokių galimybių, kaip pagerinti esamą situaciją. Miškinių bendrijos gyventojus tenkintų bet koks noras bendradarbiauti, o ne nuolatinis prašymų atmetimas“, – kovo 26 d. rašte savivaldybei rašo gyventojai.

Į šį raštą atsakiusi savivaldybė pažymėjo jį išnagrinėjusi.

„Informuojame, kad lygiagrečiai upės nuo Miškinių g. 6 iki Šaltinių g. 8 bus įrengtas laikinas skaldos pagrindo sluoksnis, kuriuo gyventojai važinės NATO viršūnių susitikimo renginio metu. Dėl bendros asfaltavimo eilės informuojame, kad sąrašas sudarytas iki 2026 metų. Miškinių g. įtraukėme į gatvių sąrašą. Gatvė, atėjus perreitingavimo laikui, bus reitinguojama su kitomis gatvėmis“, – rašoma savivaldybės atstovo G. Niauros atsakyme.

Gatvės tvarkymo darbų nesulaukiantys gyventojai neatmeta galimybės protestuoti.

„Galvojam, gal kokį piketą surengti per NATO renginį“, – portalui 15min pusiau juokais sakė vietos gyventojas Tadas.

Savivaldybės komentaras

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas patvirtino, kad Miškinių gatve numatomas intensyvesnis eismas, tačiau paaiškino, kad gatvės danga yra atnaujinta.

Litexpo

„Dėl NATO Viršūnių susitikimo metu galiosiančių eismo ribojimų Litexpo prieigose, šioje vietoje gyvenančių žmonių automobiliai bus nukreipiami Miškinių gatve, taigi eismas joje bus intensyvesnis nei iki šiol. Dėl to gatvė atnaujinta papildant ją biriomis medžiagomis.

Norint Miškinių gatvę asfaltuoti, būtinas kompleksinis jos tvarkymas, įskaitant šaligatvius, apšvietimą ir lietaus nuotekų nuvedimo sistemą. Tam reikia parengti techninį projektą. Savivaldybės finansiniai ištekliai yra riboti, dėl to gatvių atnaujinimas ir žvyrkelių asfaltavimas vykdomas palaipsniui, vertinant daug kriterijų, tarp kurių, pavyzdžiui, eismo intensyvumas“, – rašoma savivaldybės komentare.

„Vienas iš galimų būdų paspartinti gatvės rekonstrukciją – dalinio finansavimo programa, pagal kurią savivaldybė gali finansuoti nuo 50 iki 70 procentų atliekamų darbų vertės, priklausomai nuo to, kokie darbai atliekami. Norintys programoje dalyvauti gyventojai turi įsipareigoti savo lėšomis parengti gatvės remonto techninį projektą. Remonto darbų atlikimą organizuotų savivaldybė, o programos dalyviai darbus finansuotų pagal pateiktą sąmatą“, – priduria Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją