„Visas pasirengimas vyksta pagal planą, „Litexpo“ nepatiria jokių nesklandumų. Palaikome glaudų ryšį su visais partneriais – tiek Lietuvoje, tiek NATO būstinėje. Bet kokia kita informacija neatitinka tikrovės“, – sakė l.e.p. „Litexpo“ generalinis direktorius Justinas Bortkevičius.

ELTA primena, kad artėjant liepą vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui, viešojoje erdvėje pradėta abejoti pasirengimo skaidrumu – ar pagrįstai daugumą reikalingų viešųjų pirkimų susitikimą priimsiantys parodų rūmai „Litexpo“ vykdo neskelbiamų derybų būdu, galimai permokant.

Tą aiškintis ėmėsi ir Seimo Antikorupcijos komisija, kurios nariai pastebėjo, jog dalį „Litexpo“ šiuo būdu organizuotų pirkimų laimėjo įmonės, kurių metinės pajamos mažesnės nei laimėto užsakymo suma, ar tuo pačiu adresu kaip ir „Litexpo“ registruotos bendrovės.

Abejota ir tuo, ar atsakingos institucijos pasiruošimo negalėjo pradėti anksčiau.

Parodų rūmų direktorius Justinas Bortkevičius yra teigęs, jog didžiajai daliai su NATO viršūnių susitikimu susijusių pirkimų turėjo lygiai du mėnesius, nes pagal darbų grafiką sutartys su tiekėjais privalėjo būti pasirašytos dar 2022 m. pabaigoje – po to, kai parodų centre rugsėjį apsilankė Aljanso delegacija. Dėl to esą dauguma pirkimų vykdyti neskelbiamų derybų būdu.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nagrinėja telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ skundą dėl galimai neskaidriai neskelbiamų būdu vykdyto ryšio paslaugų teikimo konkurso. Įmonė pažymi, kad konkursą laimėjusios „Telia Lietuva“ stambaus verslo klientų padalinio vadovas Alesandras Golodas kartu yra ir „Litexpo“ valdybos narys, todėl esą galėjo paveikti konkurso rezultatus.

Be to, VPT ne tik atlieka išsamų šio pirkimo vertinimą, bet ir ketina nagrinėti kitus neskelbiamų derybų būdu sudarytus sandorius – siekiant išsiaiškinti tokio būdo pagrįstumą. Iš viso VPT turi informacijos apie daugiau nei 20 įvykusių ar vykdomų pirkimų.

Premjerė Ingrida Šimonytė yra teigusi, jog nemato „kažkokių keistų dalykų“ dėl „Litexpo“ pirkimų. Ji neslėpė, jog jai neskelbiamų derybų būdas nepatinka, tačiau siekiant spėti pasiruošti NATO susitikimui gali būti pateisinamas. Pasak I. Šimonytės, susitikimo data paaiškėjo tik lapkritį, tad perkančiosios organizacijos turėjo „suktis pakankamai sparčiai“.

Kad jo turimomis žiniomis pirkimai vyksta skaidriai antradienį patikino užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Vyriausybė praėjusių metų birželį priėmė nutarimą „Dėl Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos šalių vadovų susitikimo Lietuvoje 2023 metais organizavimo“, kuriame Užsienio reikalų ministerija „Litexpo“ (kartu ar atskirai) buvo įpareigotos užtikrinti „Litexpo“ parodų rūmų parengimą Aljanso lyderių susitikimui pagal NATO reikalavimus.

99 proc. „Litexpo“ akcijų priklauso Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.