„Norėdama išsklaidyti visas abejones ir man metamus nepagrįstus kaltinimus bei siekdama užtikrinti skaidrumo principų laikymąsi ir visuomenės teisę žinoti, šiandien raštu kreipiausi į Kauno miesto savivaldybę.

Paprašiau, kad ši pateiktų informaciją apie visų 2019-2023 m. kadencijos Kauno miesto savivaldybės tarybos narių išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla, ataskaitas.

Kaip ir minėjau ankščiau, visos mano išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla, ataskaitos yra pateiktos Kauno miesto savivaldybei jos nustatyta tvarka.

Todėl tikiu, kad greitu metu savivaldybės pateikti atsakymai tai patvirtins ir bus atsakyti visuomenei rūpintys klausimai.

Tačiau dar svarbiau yra tai, kad ši situacija būtų sprendžiama iš esmės ir susitartume, kaip turi būti apmokamas Tarybos nario darbas. Tam reikalingi sprendimai Seime, tikiu, kad dėl visiems priimtinų principų susitarsime“, – ministrė rašo feisbuke.

TS-LKD Prezidiumas: partija pasitiki švietimo ministre J. Šiugždiniene

Viešojoje erdvėje netylant diskusijoms dėl švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitiki politike. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS-LKD vertinimu, J. Šiugždinienė nepadarė jokių nusižengimų.

„Pasitikime teisėsaugos institucijomis, kurios dėl dalies savivaldybių jau yra pradėjusios tyrimus ir vertinimus. Taip pat pasitikime ministrės Jurgitos Šiugždinienės veikla, sąžiningumu ir atsakomybe. Ministrė, eidama pareigas tiek Seime, tiek Švietimo ministerijoje, taupiai naudoja skiriamas parlamentinei veiklai ir reprezentacijai lėšas, už jas atsiskaito pagal tvarkas, kurias nustato institucijos“, – rašoma penktadienį išplatintame TS-LKD Prezidiumo rašte.

Abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai ketvirtadienį visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad politikė prieš pradėdama darbą ministerijoje galimai gavo daugiau kaip 13 tūkst. eurų.

Prezidentūra sako, kad sprendimas dėl ministrės likimo poste – premjerės Ingridos Šimonytės rankose. Pasak valstybės vadovo Gitano Nausėdos patarėjo Tomo Beržinsko, prezidentas, esant poreikiui, šį klausimą asmeniškai aptars su Vyriausybės lydere.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė šiuo klausimu kalbėjosi su ministre ir teigė išklausiusi jos paaiškinimą. Premjerė nurodė neturinti panašios patirties, naudojant kanceliarines lėšas, todėl aiškino turinti detaliau susipažinti su galiojančia tvarka Kauno miesto savivaldybėje.

Tęsiantis A. Tapino tyrimams, Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią savaitę pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Visuomenininkas Andrius Tapinas ragina švietimo, mokslo ir sporto ministrę Jurgitą Šiugždinienę pateikti išlaidų ataskaitas, kurias pildė būdama Kauno miesto savivaldybės tarybos narė. Anot A. Tapino, jei ministrė ataskaitų nepateiks, bus galima teigti, jog „turime reikalą su nusikaltimu“.

„Viso skandalo esmė yra ataskaitos. Dar kartą raginu ministrę Jurgita Šiugždinienė kuo greičiau pasirūpinti, kad jos būtų pateiktos visuomenei“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo A. Tapinas.
„Jeigu Šiugždinienė jas pateiks – reikės analizuoti ir žiūrėti, kaip buvo pagrindžiamos išlaidos. Jeigu Šiugždinienė jų nepateiks – bus galima konstatuoti, kad turime reikalą su nusikaltimu“, – pridūrė visuomenininkas.

A. Tapino teigimu, viešumoje ketvirtadienį pasirodžius informacijai apie galimai neskaidriai gautas savivaldybės tarybos nario veiklai skirtas lėšas, ministrė turėjo iš karto kreiptis į Kauno miesto savivaldybę ir pareikalauti ataskaitų kopijų.

„Kilus skandalui ministrė turėjo tą pačią akimirką paskambinti į savivaldybę, pareikalauti kopijų ir jas paviešinti. Ir tada jau galima būtų žiūrėti, kas ten parašyta“, – pabrėžė A. Tapinas.

„Jeigu ataskaitų ir toliau nebus, vadinasi, bus galima daryti išvadą, kad ministrė (kaip ir kiti Kauno tarybos nariai) miesto pinigus tiesiog gavo. Be jokių dokumentų“, – priduriama feisbuko įraše.
Ministrės patarėjas komunikacijos klausimais Dainoras Lukas, paklaustas, ar J. Šiugždinienė planuoja kreiptis į Kauno miesto savivaldybę dėl išlaidų ataskaitų kopijų, Eltai teigė šiuo metu daugiau informacijos neturįs.

Abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojo savivaldybės tarybos nario veiklai skirtas lėšas, kilo po to, kai ketvirtadienį visuomenininkas A. Tapinas paskelbė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė, prieš pradedama darbą ministerijoje, galimai gavo daugiau kaip 13 tūkst. eurų.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė šiuo klausimu ketvirtadienį kalbėjosi su ministre ir teigė išklausiusi jos paaiškinimą. I. Šimonytė sakė neturinti panašios patirties panaudojant kanceliarines lėšas, todėl turi detaliau susipažinti su galiojančia tvarka Kauno miesto savivaldybėje.

ELTA primena, kad klausimai dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų skaidrumo kilo po to, kai visuomenininkas A. Tapinas ėmėsi tyrimo dėl galimo savivaldos biudžeto pinigų švaistymo.

Dėl susiklosčiusios situacijos savivaldybėse, A. Tapinas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą.

STT balandžio pabaigoje pradėjo tyrimą dėl Pagėgių ir Šilutės savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai gegužės pradžioje taip pat pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Nors Seime buvo registruoti Vietos savivaldos įstatymo pakeitimai, kuriais norėta nustatyti konkrečias tarybos narių veiklai skirtų lėšų lubas, taip pat griežtinti atskaitomybę rinkėjams, numatyti aiškių auditų ir patikrų tvarką, jie antradienį buvo atmesti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)