Jų įregistruotame Vienišo asmens išmokos įstatymo pakeitimo projekte siūloma padidinti vienišo asmens išmoką nuo 1 iki 1,5 socialinio draudimo našlių pensijos bazinio dydžio.

Tokiu pasiūlymu parlamentarai siekia apsaugoti socialiniai pažeidžiamiausius gyventojus nuo neigiamo infliacijos poveikio.

Projekto autoriai pažymi, kad vyresnio amžiaus žmonių skurdo rizikos lygis yra didžiausias tarp įvairaus amžiaus žmonių, net 37,9 proc. asmenų nuo 65 metų gyvena žemiau skurdo ribos.

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantys J. Pinskus ir A. Palionis sako, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turėtų įvertinti, kiek prireiks papildomų lėšų įgyvendinti siūlomas įstatymo pataisas.
Siūloma, kad Vienišo asmens išmokos įstatymo pakeitimai įsigaliotų nuo kitų metų.

Seimo Demokratų frakcijos “Vardan Lietuvos” narys Linas Kukuraitis mano, kad vienišo asmens išmoka, o taip pat ir našlių pensija turėtų didėti, nes nes šiuo metu egzistuojantis dydis niekaip neatitinka dėl infliacijos išaugusių vienišų žmonių poreikių.

„Šios Vyriausybės programoje įrašyta, kad 2024-ais metais vienišo asmens išmokos dydis sudarys ne mažiau 11 proc. vidutinės pensijos, kai šiuo metu sudaro tik 6 proc. Tai yra gėdingai mažai ir išmoka turėtų būti bent dvigubai didesnė. Deja, nieko nesigirdi, kad Vyriausybė dėl šio savo įsipareigojimo ką nors planuotų daryti, tad šis siūlymas bent priartintų prie Vyriausybės duoto pažado visuomenei“,- Eltai įregistruotas įstatymo pataisas komentavo buvęs Socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis.

Jo įsitikinimu, kartu reikėtų didinti ir našlių pensiją. „Vienišo asmens išmokos niekaip negalima didinti, jeigu kartu nėra didinama ir našlių pensija, kuri yra tokio paties dydžio ir mokama identiškai visuomenės grupei. Pakėlus tik vienišo asmens išmoką, visuomenėje būtų sukurtas didžiulis socialinis neteisingumas“,- mano L. Kukuraitis.

2022 metų pabaigos „Sodros“ duomenimis, vienišo asmens išmoką Lietuvoje gauna daugiau kaip 223 tūkst. žmonių. Šiuo metu Vienišo asmens išmokos dydis yra lygus socialinio draudimo našlių pensijos baziniam dydžiui.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)