Seimo vicepirmininko konservatoriaus Pauliaus Saudargo įsitikinimu, to reikia reaguojant į nūdienos įvykius ir kai kurių gyventojų rengiamas provokacijas.

„Mes matom brutalų Rusijos pradėtą karą Ukrainoje, taip, mes turėjome savo įstatyminę bazę koreguojamą jau kurį laiką. Dar prieš karą <...> mes susirūpinome dėl apskritai Rusijos propagandos ir jau tuomet buvo pakeista įstatyminė bazė, tarkime, dėl nacistinės ir kartu ir komunistinės, SSRS simbolikos propagavimo. [Už tai] taip pat yra didelės baudos“, – „LNK Vidurdienio žinioms“ pasakojo parlamentaras.

„Dabar prasidėjus karui, lygiai taip pat matydami precedentus, tarkime, Z raides, V raides, kurios tampa naujais brutalumą propaguojančiais simboliais, naujais karą propaguojančiais simboliais, ir tų įstatymų nepakanka. Buvo pakeista taip pat įstatyminė bazė, visiškai neseniai įsigaliojo. Taip pat – gana didelės baudos už bendrai karo propagavimą ir šiandieninio – ne tik nacistinės Vokietijos ar komunistinės Sovietų Sąjungos, bet ir šiuolaikinio karo, vykdomos Rusijos agresijos propagavimą“, – toliau dėstė Seimo narys.

„Šiuo atveju mes gilinam įstatyminę bazę todėl, kad turėjom labai daug precedentų, jie yra įvairaus plauko. Paskutinis, turbūt, vėlgi susijęs ir su raudonos vėliavos pakabinimu ant tilto, tai yra provokacija. Mes turėjom ir Adolfo Ramanausko-Vanago paminklo aptepliojimą baltais dažais“, – vardijo P. Saudargas.

Mano, kad palengvintų darbą teisėsaugai

Jo manymu, įstatymų pakeitimai padėtų teisėsaugai vykdyti savo darbą.

„Šitie precedentai ir Rusiją ginančių, tiesiogiai ar netiesiogiai veikiančių veikėjų metodai yra subtilūs <...>. Mes turėjom tanką, ant kurio buvo dedami gvazdikai. Tai vėlgi buvo ukrainiečių karo trofėjus, jeigu galima taip pasakyti, rusų sunaikintas tankas ir buvo atvežtas į Lietuvą kaip simbolika, kaip muziejinis eksponatas, ir buvo eksponuojamas Katedros aikštėje. Mes matėm, kad po kiek dienų prasidėjo provokacijos, tai yra raudonų gvazdikų nešimas, kartu ten ir buvo asmenys, agituojantys už Putiną, už Rusijos karą, ir čia situacijos darosi subtilios, kaip tai traktuoti“, – pasakojo P. Saudargas.

Atitinkamai, anot jo, provokacijų yra ir internete.

„Vienas telšiškis, pamiršau dabar vardą, <...> buvo nuteistas byloje, bet jis atsiprašė, tai bausmė buvo sušvelninta, bet [nubaustas] būtent tuo pagrindu, kad jis internete dergė viešai, ragino padėti Putinui.

Mūsų pataisos, kurios įveda papildomą apibrėžimą, tai yra dabartinio Rusijos karo ir agresijos nusikaltimų neigimas, kartu ir minime okupaciją. Tai yra okupacijos teritorijų, įskaitant ir Ukrainos Krymą. Jeigu tu tai neigi, jeigu tuo džiaugiesi, jau yra atsakomybė“, – kalbėjo konservatorius.

Paklaustas, ar derino savo pataisas su žmogaus teisių specialistais, P. Saudargas tikino, jog diskusijos dar tik prasidės.

Tikisi diskusijų

„Įstatymas yra tik registruotas, nuo to ir prasideda diskusija. Tai yra Seimo narių grupės registruotas įstatymas, jis turi praeiti tris stadijas, tai iki jo priėmimo tikrai diskusijų bus daug“, – sakė jis.

Išniekintas Ramanausko-Vanago paminklas

Siūloma, kad tvarka ir baudos įsigaliotų nuo šių metų liepos 1 dienos.

To, anot P. Saudargo, reikia atliepiant kontekstą:

„Karas nelaukia, ten sprendžiasi likimai žmonių čia ir dabar, ir su savo informacine aplinka mums taip pat reikia tvarkytis čia ir dabar, kad Lietuvos pozicija būtų labai aiški. Mes remiam Ukrainą, tai, ką daro Putinas, yra nusikaltimai prieš žmoniją, tai yra karo nusikaltimai ir netoleruojam to pateisinimo.“

Visą „LNK Vidurdienio žinių“ pokalbį su P. Saudargu galite rasti čia: