„Prezidentas jau anksčiau yra sakęs, jog dabartinė situacija dėl savivaldybių tarybos narių veiklai skiriamų lėšų yra nepriimtina, nes joje nėra skaidrumo ir kontrolės mechanizmo. Šalies vadovas ragina politikus kuo greičiau priimti reikiamus teisės aktus, kurie nustatytų skaidrią ir aiškią atsiskaitymo bei lėšų naudojimo tvarką“, – tokį šalies vadovo komentarą Delfi ketvirtadienį perdavė jo patarėjas komunikacijos klausimais Tomas Beržinskas

Konkrečiai dėl J. Šiugždinienės, pasak prezidento, turi apsispręsti premjerė.

„Kalbant apie švietimo, mokslo ir sporto ministrę – tai visų pirma yra premjerės apsisprendimas. Esant poreikiui, grįžęs iš vizito Ispanijoje ir Portugalijoje, Prezidentas aptars šį klausimą su Vyriausybės vadove“, – teigė T. Beržinskas.

Tomas Beržinskas

Ketvirtadienį visuomenininkas Andrius Tapinas pranešė, kad buvusi savivaldybės tarybos narė, dabartinė ministrė J. Šiugždinienė „prieš išeidama į ministeriją gavo 13 816 eurų“, tai yra tiek lėšų išleido įvairioms kanceliarijos, transporto ir panašioms prekėms ar paslaugoms, susijusioms su tarybos nario veikla.

„Švietimo ir mokslo ministrė Šiugždinienė iki palikdama tarybą į kišenę įsidėjo 13 816 Kauno miesto žmonių eurų. Ėmė ministrė tiek pat kiek Visvaldas Matijošaitis ir vargo nematė“, – savo tinklaraštyje rašė A. Tapinas.

Užteko pateikti abstrakčią informaciją

J. Šiugždinienė Kauno tarybos nare buvo nuo 2019 balandžio iki 2020 metų lapkričio, kai tapo Seimo nare.

Tuo metu galiojusiame Kauno miesto tarybos reglamente (ir dabar reguliavimas panašus) buvo numatyta, kad tarybos nariams su jų veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos išlaidoms, kiek šių paslaugų nesuteikia ar išlaidų neapmoka tiesiogiai savivaldybės administracija, atsiskaitytinai kas mėnesį mokama 0,6 VMDU dydžio išmoka.

Pasibaigus ketvirčiui, lėšos pervedamos tik nustatyta tvarka atsiskaičiusiems už gautų lėšų panaudojimą Tarybos nariams.

Tarybos narys atsiskaito Savivaldybės administracijos Apskaitos skyriui už ketvirtį iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 5 dienos (už IV ketvirtį – iki gruodžio 31 d.), o baigiantis Tarybos kadencijai – iki jos pabaigos.

Tarybos narys Savivaldybės administracijos Apskaitos skyriui pateikia užpildytą išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla, ataskaitą (priedas), kurioje nurodo, kokias prekes įsigijo ir paslaugas apmokėjo vykdydamas Tarybos nario funkcijas.

Tai reiškia, kad apibūdinti, kokios prekės ar paslaugos buvo įsigytos, buvo galima abstrakčiai, o iš ko jos įsigytos, nurodyti nereikėjo, čekiai už įsigytas paslaugas ar prekes, panašu, taip pat nebuvo renkami.

Ministrė: visada atsiskaičiau sąžiningai, pagal reglamentą

Pati ministrė tikino, jog nėra tas žmogus, kuris piktnaudžiauja mokesčių mokėtojų pinigais.

„Būdama tarybos nare per mėnesį vidutiniškai tarybos nario veiklai apie 600–700 Eur, kaip numato reglamentas – transporto, interneto ryšio, telefono, kanceliarijos išlaidoms. Už veiklos taryboje išlaidas visada atsiskaičiau pagal Kauno miesto savivaldybės tarybos nustatytą reglamentą. Niekada nesu prašiusi jokių papildomų darbo užmokesčio kompensacijų už darbą Kauno miesto savivaldybės komisijose <...>.

Taigi, tikrai nesu tas žmogus, kuris piktnaudžiauja mokesčių mokėtojų pinigais, savo politinio kelio tikrai nepradėjau tam, kad galėčiau kažką „išsemti“ ar apgauti, to ir nedarau“, – feisbuke ketvirtadienį rašė J. Šiugždinienė.

Jurgita Šiugždinienė

Paklausta, ar gali įrodyti, kad ji pati lėšas naudojo skaidriai, ministrė tikino, kad taip.

„Žinoma galiu“, – sakė ji, tačiau ministrė tvirtino negalinti detaliai komentuoti, kam tiksliai išleido lėšas būdama savivaldybės tarybos nare, pasakojo, kad čekių nerinko.

„Aš jums negaliu dabar paaiškinti detaliai, kas buvo prieš dvejus ar trejus metus, kur kokios išlaidos, kokiose eilutėse. Tikrai aš tos informacijos neanalizavau šiandien iš ryto ir nesižiūrėjau. Išleidau ten, kur buvo reikalinga tarybos nario darbui“, – dėstė J. Šiugždinienė.

Ji teigė, pavyzdžiui, neprisimenanti, ar prie išlaidų už telefono paslaugas įėjo ir paties telefono įsigijimas.

„Aš, kaip Kauno miesto tarybos narė, per mėnesį išleisdavau 600–700 eurų. Juos visą laiką reglamentavau ir atsiskaitydavau už juos pagal reglamentą, pagal Kauno miesto savivaldybės nustatytą tvarką. Tikrai sąžiningai visada atsiskaičiau“, – kalbėjo J.Šiugždinienė.

Tuos 600–700 eurų ji pasakojo leidusi transportui, internetui.

„Tam, kam leidžia, ką nustato reglamentas“, – apibendrino ministrė.

Reikalo atsistatydinti nemato

Ji pasakojo, kad atsiskaitinėjo pagal Kauno miesto savivaldybės reikalavimus, kaip ir visi kiti tarybos nariai.

„Čekių Kauno miesto savivaldybėje, pagal reglamentą, niekada pateikti nereikėjo. Ir nė vienas tarybos narys nėra teikęs kelias kadencijas“, – pasakojo J. Šiugždinienė.

Paklausta, tai kaip pagrįsdavo savo išlaidas, ministrė tvirtino, kad skaičiuodavo.

„Aš skaičiuoju savo išlaidas ir teikiu patvirtinimui“, – teigė ji ir dar kartą kartojo, kad taip darydavo visi tarybos nariai.

J. Šiugždinienė patvirtino, kad išleistas sumas surašydavo ranka: „Taip, visada taip. Žinai, kiek išleidai, tiek ir atsiskaitai. Taip, kaip yra nustatyta reglamento tvarka.“

Tai kaip galės pagrįsti, kad lėšas išleido tam, kam sako išleidusi?

Jurga Šiugždinienė

„Taip, kaip ir visi kiti. Toks reglamentas buvo ir aš taip jį grindžiau“, – teigė ministrė.

Paklausta papasakoti detaliau, kaip, pavyzdžiui, apskaičiuodavo, kiek išleido asmeniniam telefono ryšiui, kiek darbiniam, J. Šiugždinienė teigė, kad skaičiuodavo taip, kaip visi.

„Aš turiu telefoną ir skaičiuoju, kiek aš išleidžiu <...>. Tam tikrą išlaidų dalį skiriu tarybos nario veiklai, tai yra natūralu“, – komentavo ministrė.

Būdama savivaldybės tarybos nare ji išleisdavo daugiau kanceliarinių ir panašių lėšų nei dabar.

„Tai buvo visiškai kitoks darbo pobūdis, darbas su rinkėjais, visiškai kita aplinka. Tai natūralu, kad išlaidos gali būti kitokios“, – pasakojo J. Šiugždinienė.

Politikė tvirtino nesuprantanti, kodėl turėtų trauktis iš pareigų: „Visą laiką sąžiningai atsiskaitau, sąžiningai dirbu ir nesuprantu, kodėl turėčiau atsistatydinti.“

Premjerė kalbėsis

Premjerė I. Šimonytė anksčiau ketvirtadienį teigė, jog dėl situacijos turi pasikalbėti su ministre ir tik tada skelbs savo nuomonę.

 Ingrida Šimonytė

Anksčiau ji teigė, kad, jei tikrai pasitvirtintų informacija, kad eidamas savivaldybės tarybos nario pareigas kažkuris iš ministrų neskaidriai įsisavino lėšas, toks ministras turėtų atsistatydinti.

„Jeigu pasitvirtintų, kad tai yra tiesa, tai tuomet, manau, kad čia didelių diskusijų net nebūtų“, – „Žinių radijui“ teigė I. Šimonytė.

Ji vylėsi, kad tam pasitvirtinus, ministras ir pats pasitrauktų: „Aš tikiuosi, kad ministras ar ministrė pats pasitrauktų“.

Antradienį Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai pranešė pradedantys tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso. Tyrimo metu žadama vertinti Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumą, ar nebuvo padaryta žala, nepažeistos savivaldybių teisės ir teisėti interesai.

Ketvirtadienį portalas 15min pranešė, jog atliekant tyrimą bus aiškinamasi ir tai, kaip gautas lėšas panaudojo buvusi tarybos narė J. Šiugždinienė.

Siekiant patvirtinti arba paneigti viešojoje erdvėje paskelbtas aplinkybes bei užtikrinant tyrimo visapusiškumą, Kauno apygardos prokuratūra teigė kreipusis į atsakingas institucijas dėl papildomos informacijos pateikimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)