Apie tai advokatas ketvirtadienį kalbėjo savo baigiamojoje kalboje Apeliaciniame teisme, kuris tęsė vadinamosios „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimą.

S. Slapšinskas, apeliaciniu skundu ginčijantis kriminalinės žvalgybos duomenų teisėtumą, pažymėjo, kad prieš jo klientą, bylos duomenimis, buvo iškeltos dvi kriminalinės žvalgybos bylos. Pasak advokato, vienoje bylų naudota kitoje byloje gauta informacija, o tokie veiksmai, pasak S. Slapšinsko, pažeidžia Baudžiamojo proceso kodekso nuostatas.

Advokatas savo kalboje taip pat pažymėjo, kad Valstybės saugumo departamentas, taikydamas žvalgybos veiksmus, R. Kurlianskį sekė nuo 2005 iki 2018 m.

„Akivaizdu, kad slaptų kontržvalgybos veiksmų taikymas 13 metų yra neproporcingas“, – pabrėžė teisininkas.

Pasak S. Slapšinsko, įsitikinimą, kad tokie veiksmai buvo neproporcingi, sustiprinta ir faktas, jo R. Kurlianskis buvo sekamas daugiau negu 10 metų, nepradedant jokio tyrimo.

„Privatus gyvenimas buvo kontroliuojamas daugiau negu dešimtmetį, nepradedant jokio tyrimo. (...) Tokios aplinkybės privalo būti išnagrinėtas ir įvertintos Apeliacinio teismo“, – aiškino advokatas.

S. Slapšinskas, reaguodamas į valstybinį kaltinimą byloje palaikančio prokuroro Justo Lauciaus skundą, kuriuo prašoma teismo pripažinti išteisintuosius kaltais, pažymėjo manantis, kad minėtas skundas yra nepagrįstas.

„Kai kurie prokuroro apeliacinio skundo teiginiai neatitinka realybės“, – pažymėjo advokatas.

„Valstybės kaltintojas viso proceso metu bandė sudaryti įspūdį apie vykdytą nusikaltimų masiškumą, masinę korupciją“, – dėstė S. Slapšinskas.

R. Kurlianskio advokatas pažymėjo, kad jo kliento ir politikų fiksuotų pokalbių turinys, kuriuo remiasi apeliacinį skundą reikiantis prokuroras.

„Kaltinamieji konkrečiai nekalba apie balsavimą „už“ ar „prieš“ dėl įstatymų projektų. (...) Nė viename iš pokalbių nėra jokių duomenų, kurie patvirtintų prokuroro siūlomų inkriminuoti veikų požymių“, – pabrėžė advokatas.

Prokuroras J. Laucius tvirtina, kad buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis, siūlydamas pinigus, paslaugas, pavyzdžiui, reklamą koncerno valdomoje televizijoje, siekė koncernui palankių teisės aktų priėmimo ar valstybės užsakymų. Tai, anot valstybės kaltintojo, jis darė susitikinėdamas su valstybės tarnautojais, politikais, tardamasis su jais.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas apeliacine tvarka nagrinėja baudžiamąją bylą dėl Vilniaus apygardos teismo 2022 m. balandžio 19 d. nuosprendžio, kuriuo prekyba poveikiu, papirkimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi kaltinamas R. Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis, eksparlamentaras Šarūnas Gustainis, buvęs liberalas Gintaras Steponavičius, parlamentaras Vytauas Gapšys, taip pat juridiniai asmenys koncernas „MG Baltic“, dabar pakeitęs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija buvo išteisinti.

Apeliacinius skundus dėl pirmosios instancijos teismo nuosprendžio pateikė išteisintojo R. Kurlianskio gynėjai S. Slapšinskas ir Giedrius Danėlius, išteisintojo E. Masiulio gynėjas Ruslanas Boiko ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras J. Laucius. Išteisintųjų asmenų advokatai ginčija žvalgybos duomenų teisėtumą, prašo pripažinti netinkamais.

Prokuroras J. Laucius prašo Apeliacinio teismo panaikinti žemesnės instancijos nuosprendį ir visus išteisintuosius pripažinti kaltais bei skirti bausmes.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją